Atklāj Jānim Stradiņam veltītu fotoizstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Arhitektu Namā 30.janvārī plkst.17 tiek atklāta akadēmiķa Jāņa Stradiņa jubilejai veltīta fotoizstāde. Izstāde Arhitektu Namā skatāma nedēļu. Pēc tam tā pārcelsies uz Latvijas Universitātes veco ēku, iespējams, Zinātņu akadēmiju. Vasarā izstāde aizrunāta izstādīšanai Jaunmoku pilī.

Fotogrāfs Gunārs Janaitis piedāvājis izstādes ideju brīdī, kad radās doma atzīmēt Jāņa Stradiņa 80 gadu jubileju.

„Tas man bija labs iegansts izprovocēt sadarbību ar viņu [Stradiņu]. Kā es tā iešu, klauvēšu pie durvīm un teikšu: „Ziniet, akadēmiķi Jāni Stradiņ, es gribu taisīt par jums izstādi!”. Viņš ne visai nopietni uz mani skatītos,” skaidro Janaitis. „Mums sākumā varbūt pagrūtāk gāja. Es par to neapvainojos. Gluži otrādi – es to augsti vērtēju. Tāda ātra piekrišana kaut kam nemaz nav tik laba. Ir jāapdomā un jāuzticas.”

Sadarbība turpinājusies no pagājušā gada maija līdz pat izstādes tapšanas brīdim, stāsta fotogrāfs, apbrīnojot akadēmiķa precizitāti. Gunāra Janaiša radošā izpausme sākas ar nodomu likt Jānim Stradiņam atgriezties tajās vietās, ar kurām saistās viņa dzimtas vārds vai dzīves gājums.

Un viņam bija, man šķita, tīri patīkami pabūt tajās vietās, kur viņš ir strādājis, kur viņam atmiņas nāk aumaļām ārā,” novērojumos dalās Janaitis.

Plašajā izstādes ekspozīcijā ir iekļautas Gunāra Janaiša, Gata Vanaga, Andras Mangales un Toma Grīnberga fotogrāfijas, kas ataino Jāņa Stradiņa izglītības ceļu, darbību Latvijas Organiskās sintēzes institūtā, Latvijas Zinātņu akadēmijā, Latvijas Bankas Monētu dizaina komisijā, kā arī aktīvu līdzdalību mūsu valstij vitāli izšķirīgos notikumos. Nozīmīga vieta ir atvēlēta jubilejas konferences “Zinātnes un kultūras mijiedarbība Latvijā un pasaulē”, kas notika 2013. gada 10.decembrī, atspoguļojumam.

Gunāra Janaiša iecere – Jāņa Stradiņa dzīve bildēs ir izdota arī albumā.

Man būtu grūti, pat neiespējami gatavot izstādi, ja tā var teikt, tam, kas nav mans cilvēks,” atzīst Janaitis. „Varbūt tas nav korekti vai solīdi no manas puses. Es piekrītu. Bet domāju, ka tie cilvēki, kas ir mani cilvēki, visi ir arī tautai nepieciešami.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti