Atklāj izcilā dāņu foto dokumentālista Jana Grarupa izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Kara muzejā 7.maijā plkst. 16 tiek atklāta izcilā dāņu foto dokumentālista Jana Grarupa izstāde „Somālija. Karā un badā. Iesprostoti”, kas būs viena no emocionāli spēcīgākajām foto izstādēm, ko redzēsim "Rīgas Fotomēneša 2014" ietvaros, norāda fotomēneša rīkotāji. Uz izstādes atklāšanu ieradies arī pats autors.

Izstāde Latvijas Kara muzejā būs apskatāma no 8. maija līdz 8. jūnijam katru dienu (izņemot pirmdienas) no 10 līdz 18:00 bez ieejas maksas.

Dāņu fotogrāfs Jans Grarups (Jan Grarup, 1968), ir pazīstams ar savām reportāžām no karadarbības zonām, no bada, slimību un reliģisku vai nacionālu aizspriedumu nomocītajām Āfrikas valstīm.

Izstādes „Somālija. Karā un badā. Iesprostoti” centrā ir Somālija, kurā kara šausmas turpinās jau vairāk nekā 20 gadus. Ilgstošais sausums, kas valsti ir pārņēmis pēdējos gadus, Somālijas iedzīvotāju dzīvi padara vēl neciešamāku. Izstāde stāsta par cilvēkiem, kas ir iesprostoti starp karu, trūkumu un izmisumu. Tomēr pats autors atzīst, ka Somālijas iedzīvotāji ir visbrīnišķīgākie, lieliskākie cilvēki, kādus viņš jebkad ir saticis, un, par spīti visam, viņi nav zaudējuši cerību uz labāku dzīvi.

Jans Grarups ir saņēmis neskaitāmas nozīmīgas balvas fotogrāfijas pasaulē, kā arī viņa darbību ir novērtējušas cilvēktiesību organizācijas. 2013.gadā Pasaules preses fotogrāfijas konkursā (World Press Photo) viņš ieguva pirmo vietu kategorijā „Sports, foto stāsti” ar stāstu par jaunu sieviešu basketbola komandu Somālijā, kuras dalībnieces ikdienā pakļautas diskriminācijai un vardarbībai no vietējiem radikālā islāma grupējumiem. Par šo uzvaru saņemto naudas balvu fotogrāfs nolēma nodot sava stāsta varonēm, somāļu basketbolistēm.

Fotožurnālists Jans Grarups savas karjeras laikā veidojis neskaitāmas reportāžas no Persijas līča kara, Sarajevas aplenkuma un Ruandas genocīda. Grarupa darbi atspoguļo viņa ticību fotožurnālistikai kā liecībai un pārmaiņu instrumentam – viņš cenšas dot balsi cilvēkiem, kuriem tā atņemta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti