ASV kinonozare cer jau šovasar sākt atkopties no Covid-19 krīzes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Koronavīrusa pandēmija atstājusi lielu ietekmi uz ASV kinonozari. Tās dēļ filmu uzņemšana slavenajā Holivudā apstājās, tika slēgtas studijas un aktieru, producentu un citu nozares cilvēku darbs piespiedu kārtā tika apturēts. Durvis tika aizvērtas arī kinoteātriem, jo ierobežojumu dēļ filmu baudīšana uz lielā ekrāna vairs nebija iespējama. Krīzes dēļ par diviem mēnešiem nācies pārcelt arī kinoindustrijas lielāko publisko pasākumu – “Oskaru” ceremoniju.

ASV kinonozare cer jau šovasar sākt atkopties no Covid-19 krīzes
00:00 / 06:26
Lejuplādēt

Amerikas Savienoto Valstu Kalifornijas štata Losandželosas pilsētā esošā Holivuda spēlē lielu lomu izklaides industrijā ne tikai Savienotajās Valstīs, bet visā pasaulē. Šeit ik dienu tiek uzņemtas neskaitāmas filmas, daudzi seriāli un televīzijas šovi. Taču, koronavīrusam sasniedzot arī šo pasaules daļu, ierastais darba ritms un dzīve martā apstājās. Stopkrāns, radot miljardiem dolāru lielus zaudējumus, tika norauts visā ASV kinonozarē kopumā. Nācās slēgt filmu studijas, tika pārtraukta filmu, seriālu un televīzijas šovu uzņemšana.

Pakāpeniski sākot mīkstināt ierobežojumus, ASV kino nozare atgūstas.

Tiek cerēts, ka šīs vasaras beigās vai rudenī studijas varētu atvērties un pamazām atsākt darbu.

Losandželosā tas jau ir atļauts no 12. jūnija, tomēr steigu vēl nemana, jo tiek domāts par ierobežojumiem uzņemšanas laukumā, lai neizplatītu vīrusu. Un šajā ziņā jādomā par daudzām lietām, skaidro vizuālo tehnoloģiju profesionālis Gajs Viliamss.

“Runa nav tikai par ceļošanas ierobežojumiem. Ir jādomā arī par sociālās distancēšanās ierobežojumiem. Jādomā par to, kā mēs varam izveidot vēlamo materiālu, reizē atbildīgi izturoties pret šīm lietām,” stāsta Viliamss.

Maija beigās Džordžijas štats bija pirmais, kas izdeva vadlīnijas filmēšanas komandām, lai filmu un seriālu uzņemšana būtu droša brīdī, kad tā atsāksies. Drīz pēc tam par filmēšanas atsākšanu sāka domāt arī Holivuda un citi štati.

Tomēr vienprātības par nepieciešamajiem ierobežojumiem drošai filmu uzņemšanas atsākšanai nav pašā nozarē.

Pandēmijas dēļ valstī nācās slēgt arī kinoteātrus. Tas piespieda pārcelt filmu pirmizrādes un aizkavēja jaunu kases grāvēju nonākšanu uz lielajiem ekrāniem. Tomēr izskatās, ka kinoteātri atvērsies ātrāk par filmu studijām. Daudzi to cer izdarīt jūlijā, bet kinoteātru ķēde “Cinemark” jau piektdien, 19. jūnijā, atsāka darbību Dallasas apkārtnē esošajos kinoteātros. “Cinemark” vadītājs Marks Zoradi sacīja, ka cilvēki ir nocietušies pēc kino uz lielā ekrāna.

“Ir gana daudz patērētāju pētījumi, kuros secināts – ja vien īstenojam piesardzības pasākumus un ir jaunas un lieliskas filmas, cilvēki vēlētos atgriezties,” norāda Zoradi.

Par drošības vadlīnijām skatītājiem tiešām tiek domāts gana daudz.

Tiesa, piemēram, tas, vai kinoteātrī nēsāt sejas masku, pārsvarā tiek atstāts skatītāju ziņā.

Tā lēma arī ASV kinoteātru ķēde “AMC Theatres”, kas arī cer atsākt darbību nākammēnes. Vēlāk tā gan mainīja nostāju un sejas masku lietošanu savos kinoteātros pirms dažām dienām noteica kā obligātu. Tomēr to lietošanu varētu būt grūti izkontrolēt, zālē nodziestot gaismai. Runa ir arī par distancēšanās noteikumu ievērošanu kinoteātros, jo kapacitāte jeb maksimālais pieļaujamais skatītāju skaits vienā seansā būs mazāks. Dažādus pasākumus saslimšanas risku mazināšanai īstenojusi arī “Cinemark” kinoteātru ķēde.

“Mēs esam uzlabojuši ventilāciju, esam dezinficējuši katru kinoteātri un tīrām katru vietu visās zālēs pēc katra seansa. Ir noteikta distancēšanās gan zālēs, gan vestibilos. Ir arī automātiska sistēma, kas biļešu iegādes procesā neļauj nopirkt vietu tuvāk par divām sēdvietām jums blakus,” skaidro Marks Zoradi.

Aizveroties kinoteātriem, arī ASV uzplaukumu piedzīvoja kino brīvā dabā.

Vērienīgu skatītāju kāpumu pieredzēja arī straumēšanas platformas. Tomēr kinoteātru ķēdes “Cinemark” vadītājs pauž pārliecību, ka pieprasījums pēc “īsta kino” pandēmijas laikā piedzīvoto izmaiņu dēļ nezudīs.

Zoradi atzīmē: “Iespēja skatīties kino mājās ir pastāvējusi vienmēr. Esmu šajā industrijā strādājis un pieredzējis VHS kasešu, DVD kabeļtelevīzijas laikus, bet cilvēki tāpat devās uz kino. Tagad aktuālas ir straumēšanas platformas, bet, ziniet ko – 2018. gads bija labākais gads šī biznesa vēsturē. Pērn nozare nopelnīja 42 miljardus dolāru par spīti straumēšanas iespējām.”

Savu izdevību tikt izrādītām uz lielā ekrāna jūlija beigās gaida tādas Holivudas filmas kā Kristofera Nolana trilleris “Tenets” un Disneja studijas vēsturiskā filma “Mulan”.

Tikmēr nozares eksperti jau diskutē par to, ka krīze varētu izmainīt veidu, kā filmas tiek uzņemtas.

Viena no izmaiņām varētu būt tā, ka vairāk tiks izmantotas tehnoloģiju sniegtās iespējas, piemēram, tādu tehnoloģiju, kādas izmanto videospēlēs. Tas tādēļ, ka, piemēram, masu skatu uzņemšanai nevarēs pulcināt simtiem cilvēku vienuviet. Vizuālo tehnoloģiju profesionālis Gajs Viliamss skaidro, ka tehnoloģiju iespēju izmantošana jau tagad krasi mainījusi filmu uzņemšanu.

Viliamss uzsver: “Nav nepieciešams braukt uz Āfriku, lai iegūtu skaistu savannas skatu. Mēs to varam radīt, vai nu uzliekot uz LED paneļa filmēšanas laukumā, izveidojot to pēcapstrādes procesā vai radīt visu filmu pilnīgi digitāli.”

Sagaidāms, ka izmaiņas piedzīvos ne tikai filmu uzņemšanas process. Kino eksperte Linda Sīgere skaidro, ka pandēmija ietekmē arī scenārija autorus, tādēļ tuvākajā nākotnē redzamās filmas varētu atšķirties no pirmspandēmijas laikā tapušām.

Iespējams, filmās būs mazāk aktieru un uz lielajiem ekrāniem varēsim baudīt vairāk intīmu drāmu vai klaustrofobisku šausmu filmu, un tas būtu sociālās distancēšanās ierobežojumu sekas.

Uzplaukumu varētu piedzīvot arī neatkarīgais kino.

Viņasprāt, mainīties varētu arī secība, kādā filma tiek uzņemta, jau filmēšanas sākumā vienu pēc otras mēģinot nofilmēt visas ārpus telpām paredzētās ainas. Tā, piemēram, februārī Itālijā tika pārtraukta filmas “Neiespējamā misija 7” (“Mission: Impossible 7”) uzņemšana. Filmēšanu plānots atsākt septembrī, bet tikai ārpus telpām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti