Astoņos bezmaksas seansos norisināsies Latvijas filmu maratons

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Nacionālā Kino centra (NKC) tradicionālais 4. maija Latvijas filmu maratons nu jau otro gadu notiks tiešsaistē portālā Filmas.lv. Paredzēti astoņi seansi visas dienas garumā no pulksten 11.00 visā pasaulē, informēja NKC pārstāvji.

Svētku programma sakārtota secīgos seansos, katra filma būs pieejama skatīšanai konkrētā seansa laikā tieši svētku dienā, sekojot katras valsts laika joslām. No 28. aprīļa portālā Filmas.lv pieejama 4. maija Latvijas filmu maratona lapa, kur var izpētīt seansu plānu un filmu aprakstus, lai sastādītu savu individuālo programmu, bet filmas tiks pievienotas tieši 4. maijā, norādīja NKC.

Maratons sāksies ar animāciju lieliem un maziem, kas atlasīta tematiski – septiņas dažādu gadu īsfilmiņas par cilvēku attiecībām ar dabu un dzīvnieku attiecībām ar civilizāciju, tās veidojuši režisori Roze Stiebra, Dace Rīdūze, Edmunds Jansons, Ēvalds Lācis, Reinis Pētersons, Nils Skapāns un Māris Brinkmanis. Seansa ievadā režisore Dace Rīdūze iepazīstinās ar leļļu filmu "Dusmukule", kas balstīta Agneses Vanagas grāmatās par dusmīgo plastmasas maisiņu un vēl tikai top studijā "Animācijas Brigāde" ar NKC atbalstu.

Animācijas filma "Dusmukule"
Animācijas filma "Dusmukule"

Pulksten 12.30 sāksies Jubilāru seanss, kura ietvaros būs pieejamas divas spēles īsfilmas ("Cēloņi un sekas" (1956) un "Tās dullās Paulīnes dēļ" (1979)), turklāt skatītājs varēs izvēlēties, kādā secībā tās skatīties, - šis noteikums attiecas arī uz diviem citiem seansiem (Mūžības seansu 15.30 un Eko-klasikas seansu 17:30), kuros iekļautas katrā divas filmas. Savukārt Hroniku seansā (no 14.00) iekļauta viena dokumentālā īsfilma un pieci kinožurnāli no 80.-90. gadu mijas, atgādinot par Latviju, kāda tā bija pirms neatkarības atjaunošanas. 

Filma "Cēloņi un sekas"
Filma "Cēloņi un sekas"

Programmas vakara daļā cits citam seko trīs pilnmetrāžas filmu seansi, tematiski pielāgoti 4. maija tēmu lokam. Lailas Pakalniņas dokumentālā filma "Karote" (seanss 19.00) piedāvā negaidītu skatījumu uz plastmasas karotes absurdo mūžu, un filmu papildina diskusija "Kur mana (plastmasas) karote?", kas kā atsevišķs „seanss” būs noskatāma jebkurā laikā visas dienas garumā. Latvijas Nacionālās bibliotēkas plašajās un viesmīlīgajās telpās organizēto sarunu vadīs publicists Sandijs Semjonovs, piedalīsies kinorežisore Laila Pakalniņa, Eiroparlamenta deputāte Inese Vaidere un vides zinātņu doktors Jānis Brizga, organizācijas "Zaļā brīvība" vadītājs.

Lailas Pakalniņas dokumentālā filma “Karote” (2019)
Lailas Pakalniņas dokumentālā filma “Karote” (2019)

Par 90. gadiem un valsti, kas tikko atguvusi neatkarību, atgādinās Latvijas un Lietuvas kopražojuma spēlfilma "Dzimtene" (seanss 20.20, Latvijas puses producents – studija "Lokomotīve"). Filmas režisors Tomass Vengris dzimis lietuviešu imigrantu ģimenē Amerikā un uzņēmis gandrīz autobiogrāfisku stāstu par pēcpadomju realitāti, kas tolaik bija līdzīga gan Lietuvā, gan Latvijā.

Filma "Dzimtene"
Filma "Dzimtene"

Vakara noslēguma seanss 22.00 piedāvā Latvijas kino klasiku atjaunotā versijā – režisora Aivara Freimaņa divsēriju spēlfilmu "Dzīvīte" (1989), ko atjaunojis filmas operators Valdis Eglītis. Lai šo ievērojamo darbu, kas pārsteidzoši novatoriski stāsta par Dainu tēva Krišjāņa Barona dzīvi, varētu noskatīties pēc iespējas plašāka auditorija, filma "Dzīvīte" visā pasaulē būs pieejama arī 5. maijā visu diennakti ar angļu subtitriem.

Filma "Dzīvīte" (1989)
Filma "Dzīvīte" (1989)

Latvijas filmu maratona rīkotāji ir parūpējušies arī par to, lai kinoskatītāji šajā svētku dienā nenogurtu no sēdēšanas pie ekrāniem un pauzēs starp seansiem varētu izkustēties, tāpēc visu dienu portālā būs pieejama "Dienaszagļu rītarosme ar dzeguzes balsi", kas veidota sadarbībā ar fon Stricka villu un Latvijas aktieriem dažādu gadu kinofilmu tēlos (uz kinoteātra "Splendid Palace" skatuves Unas Rozenbaumas režijā un Elīnas Gediņas horeogrāfijā izvingroties iedvesmos Anta Aizupe, Dzintars Dreibergs, Adriāna Roze, Regīna Razuma, Artūrs Skrastiņš, Andris Keišs un Mārtiņš Mielavs).

"Dienaszagļu rītarosme"
"Dienaszagļu rītarosme"

4. maija Latvijas filmu maratonu organizē Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar Kultūras informācijas sistēmu centru (KISC) un Latvijas Nacionālā arhīva Kinofotofonodokumentu arhīvu, atbalsta Rīgas Dome un kinoteātris "Splendid Palace". Diskusijas sarīkošanu atbalstījusi Latvijas Nacionālā bibliotēka, "Rītarosmi" veido "Rozenbauma un Māsas" sadarbībā ar "BB rental" un fon Stricka villu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti