Dienas ziņas

Akustiskās mūzikas festivāls "Sudraba kaija"

Dienas ziņas

Sākas "Sabre Strike" 2015

Ārzemju fotogrāfu darbu izstāde par Latviju

Ārzemju fotogrāfi iemūžina Latvijas folkloru un vēsturi apliecinošas ainas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kuldīgā atklāta fotoizstāde „Tas notika”, kurā fotogrāfi ir iedziļinājušies gan Latvijas  vēsturē un tās folklorā, gan pētījuši cilvēka ķermeņa valodu.

Arī Sabīnes Norvaišas mājas bija tās, kurās iegriezās viens no izstādes autoriem īru fotogrāfs Deivids Krīdons.

Sasaistot ar savas tautas vēsturi, viņš Latvijā vēlējās pētīt emigrācijas ietekmi, bet te esot, saprata, ka tēma ir daudz plašāka – sabiedrība noveco, bet veco ļaužu dzīves stāsti atklāj skarbo Latvijas vēsturi.

Fotogrāfs savus varoņus meklēja, staigājot no mājas uz māju un vienkārši, klauvējot pie durvīm un uzrunājot cilvēkus. Viena no fotogrāfa modelēm Sabīne Norvaiša atzīst, ka sākumā Krīdonu nemaz nav laidusi mājās. "Uzreiz nē! Nelaidu istabā! Otrreiz atbrauca, tad iepazinos, ielaidu. Sākumā domāju, ka laupītāji nāk (..) Man patīk fotografēties un skatīties bildes. Patīk parunāties. Viņš jau ir no Īrijas, kur mans dēls strādā. Turklāt no tās pašas pilsētiņas. Jānodod sveiciens, lai aizved," saka Norvaiša.

Krīdons norāda, ka sarunās ar saviem modeļiem pavadījis veselas stundas.

"Mēs kopā pavadījām daudzas stundas. Viņi man rādīja savus fotoalbumus un caur šiem albumiem es sāku sajust visus šos stāstus, vēsturi, kuru nekad neesmu piedzīvojis. Tas bija ļoti interesanti," pauda Krīdons.

Izstādē "Tas notika" apkopoti triju autoru darbi. Deivids Krīdons un  fotogrāfe no Nīderlandes Kristela Ūmsa Kuldīgas Mākslinieku rezidencei 2013.gadā tika izvēlēti no vairāk nekā 100 pieteikumiem, savukārt pēc gada poliete Joanna Pjotrovska no aptuveni 70 pieteikumiem.  

Kristela Ūmsa savos darbos vairāk ir pievērsusies Latvijas nemateriālās kultūras mantojumam, iedziļinoties Latvijas folklorā un tradīcijās, savukārt Joannu Pjotrovsku interesē ķermeņa valoda un neapzinātas tās izpausmes dažādās situācijās.

"Rakstto pieteikumus, viņi izklāstīja, ko grib paveikt un atlasot pretendentus, skatījāmies, kā viņu darbi mijiedarbojas. Liekas, ka izdevās ļoti labi," pauž Supe.

Augustā Kuldīgā sāksies šī gada Fotogrāfijas rezidence. Tai no vairāk nekā 70 pieteikumiem izvēlēti trīs dalībnieki: no ASV, Turcijas un Lielbritānijas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti