Ārvalstu filmu uzņemšanas līdzfinansēšanai Latvijā šogad piešķir papildu 481 089 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

2021. gadā strauji augusi ārvalstu filmu veidotāju interese par filmēšanas iespējām Latvijā un Latvijas valsts atbalstu šim mērķim – pašmāju filmu veidotāju profesionalitāte un veiksmīgā darbība arī Covid-19 drošības pasākumu laikā ir bijis priekšnoteikums šīs intereses pieaugumam. Tādēļ valdība pēc Kultūras ministrijas (KM) iniciatīvas 6. jūlijā lēma piešķirt papildu 481 089 eiro četru ārvalstu filmu izveides pabeigšanai, informēja KM.

Kā skaidroja KM, jau vairākus gadus pieaug dažādu valstu filmu studiju interese par ekonomiskā atbalsta instrumentu – Nacionālā kino centra (NKC) piešķirto valsts budžeta līdzfinansējumu ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā. Līdzfinansējums tiek piešķirts kā daļēja kompensācija (20-30%) par Latvijā investēto ārvalstu filmu izveides finansējumu, kas filmēšanas laikā izmaksāta Latvijā reģistrētiem pakalpojumu sniedzējiem (gan filmu nozares uzņēmumiem, gan vispārīgas nepieciešamības izmaksām – transports, ēdināšana un izmitināšana, citi izdevumi). Latvijai tas nozīmē papildu naudas apriti un līdzekļu ieplūšanu ekonomikā – piemēram, četru gadu periodā (2016-2020) NKC līdzfinansējis 25 ārvalstu filmu veidošanu Latvijā, kompensējot aptuveni 3 miljonus eiro par filmēšanas izmaksām, un šajā laikā kopējais Latvijas ekonomikai piesaistītais ārvalstu filmu finansējums ir bijis aptuveni 15,5 miljoni eiro.

Latvijas ārvalstu filmu līdzfinansējuma programma ir līdzīga citu valstu fiskālo stimulu veidiem, ko plaši izmanto, lai piesaistītu ārvalstu filmu veidotājus. Kārtību, kādā NKC piešķir līdzfinansējumu ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā, nosaka 2013. gada 26. marta Ministru kabineta noteikumi Nr.163 „Valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanas kārtība ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā”, un katru gadu NKC budžetā šim atbalsta veidam tiek paredzēts konkrēts finansējuma apjoms, kas pēdējos gados izrādās nepietiekams.

Kopš 2020. gada augusta MK noteikumu grozījumi paredz, ka projekti, kas tiek noraidīti nepietiekamā finansējuma dēļ, tiek iekļauti rezerves sarakstā, sarindojot projektu iesniegumus prioritārā secībā atbilstoši ekspertu komisijas piešķirto punktu skaitam. Konkurss ir atvērts, jauni pieteikumi tiek iesniegti katru mēnesi, un šobrīd rezerves sarakstā ir četri projekti no Norvēģijas, Igaunijas un Somijas, kam 2021. gadā nepieciešams papildu finansējums 481 089 eiro apmērā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti