Arnoldam Burovam - 100

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

2015.gada 29.aprīlī simts gadu jubileja aprit latviešu leļļu filmu pamatlicējam, režisoram, scenāristam un māksliniekam Arnoldam Burovam. Meistara vārds Latvijas kultūras vēsturē ierakstāms zelta burtiem, viņu varētu dēvēt arī par latviešu leļļu karali.

Arnolds Burovs (29.04.1915. - 13.01.2006.) dzimis Rīgā, Grīziņkalnā. Jaunībā bijis pazīstams skatlogu dekorators un muzikants džeza ansamblī. 1944.gadā viņš uzsāka butafora darbu Latvijas Leļļu teātrī, drīz kļuva par scenogrāfu, teātra galveno mākslinieku. Studējot Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātes režijas nodaļā, jau 1950.gadā viņš veidoja izrādes Leļļu teātrī, bet no 1951. līdz 1954.gadam bija teātra galvenais režisors. 

Teātra fakultātes diplomdarbu 1953.gadā Arnolds Burovs iestudēja Muzikālās komēdijas teātrī un uz pieciem gadiem kļuva par šā teātra režisoru (1954 - 1959). Paralēli viņš atsāka darbu Leļļu teātrī kā režisors (1958 - 1964), par saviem iestudējumiem saņēma arī starptautiskas balvas.

1963.gadā Burovu aicināja uz Rīgas kinostudiju uzsākt leļļu animācijas filmu veidošanu. 50 gadu vecumā viņš spēra radikālu soli, pieņemot izaicinājumu organizēt Latvijā pirmo leļļu filmu uzņemšanas grupu. Tas arī izdevās - 1966.gadā pirmizrādi piedzīvoja filma "Ki-ke-ri-gū!". Turpmākos 24 gadus Burovs veidoja filmas, kļūstot par Latvijas leļļu animācijas patriarhu un pamatlicēju, kuru kolēģi mīļi sauca par Būrīti. Šajā laikā uzņemtas 40 filmas, daudzas guvušas starptautisku atzinību.

Ar Arnolda Burova leļļu filmām izaugušas vairākas paaudzes, māmiņas un vecmāmiņas rāda tās bērniem un mazbērniem kā savas bērnības dārgumus. Arī mūsdienu bērni aizrautīgi skatās filmas "Si-si-dra", "Tīģeris Ņau-Ņau", "Bums un Pirimidons" un citas, bet pieaugušie ar siltu smaidu seko līdzi filmu "Sapnis", "Mana paradīze" un "Bimini" tēlainajās pasaulēs.

Arnolda Burova veidoto filmu mākslinieciskās kvalitātes, to radītās emocijas ir kā etalons animācijas speciālistiem. Pateicoties meistara iedibinātajām tradīcijām, Latvijā joprojām ir dzīvs šis unikālais klasiskās leļļu animācijas žanrs.

Burovs saņēmis valdību apbalvojumus: Nopelniem bagātā skatuves mākslinieka goda nosaukumu (1964), LPSR Valsts prēmiju (1987), LPSR Tautas skatuves mākslinieka goda nosaukumu (1988), Triju zvaigžņu ordeni (1995). 2000.gadā viņam piešķirta nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" balva par mūža ieguldījumu kinomākslā.  

Sagaidot Arnolda Burova simtgadi, Latvijas Kinematogrāfistu savienība 28.aprīlī kinoteātrī "Splendid Palace" rīkoja Arnolda Burova leļļu animācijas filmu izrādīšanu. Lai godinātu Arnoldu Burovu un viņa daiļradi, Latvijas Kinematogrāfistu savienība rīkoja bērnu un jauniešu veidoto leļļu un leļļu filmu konkursu "Kikerigū!". Tajā tika iesniegtas vairāk nekā 40 bērnu veidotās  filmas un gandrīz 100 pašu darinātās lelles. Kopā piedalījušies ap 200 dalībnieki. Konkursa "Kikerigū!" leļļu izstāde ir skatāma Latvijas Leļļu teātrī līdz 10.maijam. Savukārt Rīgas kinostudijas telpās skatāma izstāde, veltīta Arnolda Burova animācijas filmu varoņiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti