Rīta Panorāma

Sieviešu basketbola izlasei pārbaudes spēles ar Somuju

Rīta Panorāma

Ullas Zirnes brokastis

Interija ar Sandiju Semjonovu, Andri Skrūskopu

Ar veciem ugunsdzēsēju auto apbraukt pusi pasaules. Tapusi dokumentālā filma «Robežu gūstā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ceļotājs Harijs Sils, turpinot sava drauga Valda Branta iesākto, autoekspedīcijās ar ugunsdzēsēju automašīnām veicis vairāk nekā 100 000 kilometru, pabijis piecos kontinentos un 51 pasaules valstī. 2009. gadā viena no automašīnām iestrēga uz Ķīnas un Vjetnamas robežas – par to, kā pēc astoņiem gadiem to izdevās atvest atpakaļ mājās, vēsta jaunā dokumentālā piedzīvojumu filma “Robežu gūstā”, kas no 7. augusta skatāma kinoteātros.

“Savējos mēs nepametam, un ekspedīcija ir pabeigta tikai tad, kad visi ir atgriezušies mājās,” uzsvēra ekspedīcijas organizators un filmas producents Harijs Sils.

Filma “Robežu gūstā” ir stāsts par divām ugunsdzēsēju automašīnām, ar kurām izbraukāta liela daļa pasaules, LTV raidījumā “Rīta Panorāma” pastāstīja filmas scenārija autors un producents Sandijs Semjonovs. Taču 2009. gadā viena no mašīnām tika apturēta uz Ķīnas un Vjetnamas robežas – mašīnu neielaida Vjetnamā, taču arī atgriezties Ķīnā tai neļāva, tāpēc mašīnu nācies pamest, skaidroja ekspedīcijas dalībnieks Andris Skrūskops.

Mašīna septiņus gadus nostāvējusi un norūsējusi robežu “gūstā”. “Visiem bija ļoti žēl, bet, lai viņu atgrieztu, bija vajadzīga arī ļoti liela nauda. Tad mums parādījās Juris Jansons, kurš piedāvāja mūsu ekspedīcijai naudu, lai varētu aizbraukt apskatīties. Harijs Sils organizēja visu to braucienu un apskatījās, mašīnu piedarbināja un saprata, ka varbūt ir kāda cerība dabūt viņu atpakaļ,” pastāstīja Skrūskops.

Vērīgi garāmgājēji šo pašu ugunsdzēsēju automašīnu, nu jau uzlabotā izskatā, varēja pamanīt 5. augustā – filmas pirmizrādes dienā – novietotu pie kinoteātra "Kino Citadele" Rīgā, atzīmēja Skrūskops.

Filmas autori darba pieteikumā skaidro: "Viens no lielākajiem un neprognozējamākajiem piedzīvojumiem mūžā. Ar veciem ugunsdzēsēju auto apbraukt pusi pasaules. Pieci kontinenti un piecas dažādas ekspedīcijas, cauri Tibetai uz Latīņameriku un prom uz Āfriku līdz pat Keiptaunai. Šķiet, mūs nevarēs apturēt nekas, līdz mūsu ugunsdzēsēji tika nobloķēti uz Ķīnas un Vjetnamas robežas vienā no visgrūtāk šķērsojamiem robežpunktiem pasaulē. Ekspedīcijas dalībnieki atgriežas Latvijā. Pamest kādu, kas jau kļuvis par ģimenes locekli, nevar, jo savējos mēs nepametam.

Pēc gandrīz astoņiem gadiem no Latvijas dodas glābšanas ekspedīcija ar mērķi ugunsdzēsēju nogādāt atpakaļ mājās. Šī tiek nosaukta par ugunsdzēsēja glābšanas operāciju.”

 
Andris Skrūskops Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" pastāstīja, ka viss sākās ar lētu mašīnu labā stāvokli iegādi. Tās bija paredzētas bezceļiem. Tad arī radusies ideja pārveidot tās par mikro/ makro autobusiem, uztaisīt iekšā guļvietas un sākt darboties. Tas sākās 2002. gadā. Piedzīvojumu ceļojumu laikā bijis daudz.

Ceļotājs Harijs Sils šobrīd atrodas mājās pašizolācijā. Atceroties braucienus ar vecajām ugunsdzēsēju mašīnām, viņš atzina: "Katrā bija kādi ekscesi un interesantas lietas."

Viņš min, ka bijušas četras lielas ekspedīcijas, pirmā no tām - uz Dienvidameriku. "Pirmkārt mašīnas tur bija jādabū, neviens neticēja, ka dabūsim un brauksim. Kad mašīnas bija uz kuģa, tad bija daudz gribētāju braukt. Tad arī nobraucām no Meksikas līdz Argentīnai. Simts dienas pagāja," stāstīja Harijs Sils.

Otrā ekspedīcija bijusi uz Āfriku.

"Tā bija viseksotiskākā, jo Kongo braucām pa vietām, kur mašīnu nebija redzējuši septiņus gadus, balto cilvēku – 30 gadus," atzīmēja Harijs Sils. "Trešā bija Rīgā – Melburna. Tas bija pilnīgi nereāls mērķis mums uzstādīts. Nesanāca tāpēc, ka mašīnas nebūtu ielaiduši Austrālijā. Šis ceļojums ar pārtraukumiem paņēma divus gadus."

Pēdējā ekspedīcijā, mašīnu, kas palika uz Vjetnamas robežas, atdzina mājās.

Filmu veidojuši montāžas režisori Laura Rožkalne-Ozola un Toms Krauklis, scenārija autors Sandijs Semjonovs, operators Jānis Indriks, mūzikas autors Jānis Strapcāns (“Three Penguins”), producenti Sandijs Semjonovs un Harijs Sils. Ekspedīciju organizatori: Valdis Brants un Harijs Sils.

Filma tapusi studijās “Skuba Films”, “fon Films” un “VFS Films”, filmu izplata kinoprojekts "Spektrs".  Dokumentālais stāsts pirmizrādi piedzīvoja 5. augustā, un no 7. augusta tas skatāms kinoteātros visā Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti