Ar vairākiem Latvijas kino svarīgiem akcentiem sākas Kannu kinofestivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Francijā 14. maijā sākas Kannu starptautiskais kinofestivāls, kur Latvijas dalībai šogad vairāki svarīgi akcenti, un galvenais no tiem – Jura Kursieša spēlfilmas “Oļegs” pasaules pirmizrāde sadaļā “Director’s Fortnight”. Latvijas kinoprofesionāļi strādā arī programmā “Producers on the Move”, Kannu filmu tirgū un citos starptautiskos notikumos, informēja Nacionālajā kino centrā.

Kannu starptautiskais festivāls ir viens no svarīgākajiem notikumiem pasaules kino dzīvē, šogad tas notiek no 14. maija līdz 25. maijam, un festivālā ar kārtas skaitli 72 uz “Zelta palmas” zariem atkal pretendē pasaulē pazīstami kinomeistari – Džims Džārmušs, Kventins Tarantino, Pedro Almodovars, brāļi Dardēni, Kens Loučs, Ksavjē Dolans, Terenss Maliks un citi. 

Kannu galvenā konkursa filmas vērtēs žūrija, kuru vada režisors Alehandro Gonsaless Injaritu, un festivāls uzsver, ka žūrijā strādās astoņi kinoprofesionāļi no četriem kontinentiem – četri vīrieši un četras sievietes, septiņu dažādu tautību pārstāvji. 

“Es teiktu, ka šis gads solās būt ārkārtīgi satraucošs Kannās. Jau Rīgā, lasot, ko saka profesionāļi par programmu, kas sagaida šogad Kannās, to sauc par tādu lielo atgriešanos,” stāsta  kinokritiķe Daira Āboliņa.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Viņa arī norāda: “Bet pats galvenais, kas šobrīd visus tā ir satracinājis Kannās, ir tieši tas, ka konkursā savstarpēji sacentīsies klasiķi. Kas ir, protams, ļoti labi priekš tā, ka mēs redzēsim lielu izlasi un mēs, protams, varam cerēt, ka viņi būs labāki par sevi. Konkursā būs Kventins Taranino, Pedro Almodovars, Ksavje Dolans, brāļi Dardēni, kuri divas reizes saņēmuši Kannu Zelta palmas zaru. Kā arī citi Eiropas un Āzijas režisori, vārdi, neviens neapšauba, ka viņi ir elites klases režisori. Varētu teikt, ka šī spēle būs augstākajā līgā.”

Āboliņa arī uzskata – arī Jura Kursieša un Ineses Bokas-Grūbes panākumi ir vērā ņemami.

“Es domāju, ka mums ir jābūt ļoti laimīgiem un lepniem par to, ka tieši arī jaunās paaudzes un vidējās paaudzes kino profesionāļi šeit šogad Kannās ir ievēroti. Mēs varam cerēt, ka viņi satiks īstos cilvēkus un tiks ievēroti,” teic Āboliņa.

Šogad Zelta palmas zaru par mūža ieguldījumu saņems Francijas skaistākais kino vīrietis, leģendārais Alens Delons, kurš vairāk nekā 80 kinolomas spēlējis pie Žana Pjēra Melvila, pie Lukino Viskotni, Federiko Fellīni, Žana Lika Godāra un starp citu, viņš pirms 21 gada viesojās Rīgā. Šobrīd Delonam jau ir 83 gadi.

Vēl šogad Francija zaudēja savu slavenā Jaunā viļņa lēdiju Anjēzi Vardā, 90 gadīgo dzīvespriecīgo režisori, kura Eiropas kinokadēmijas balvu par mūža ieguldījumu saņēma Rīgā, Splendid Palace publika viņai stāvēja kājās, šogad Kannu plakāts, kas rotās festivāla pili, veltīts viņai, kura uzvarēja Kannās ar savu pirmo filmu! Kultūras ziņās gaidiet Kannu aktualitātes arī turpmāk!

   

ĪSUMĀ:

 

Pirmoreiz Latvijas kino vēsturē programmai “Director’s Fortnight” atlasīta Latvijas filma

Šogad Latvijas dalību Kannu kinofestivālā ievada būtisks sasniegums – pirmoreiz Latvijas kino vēsturē programmai “Directors’ Fortnight” atlasīta Latvijas filma – režisora Jura Kursieša un studijas “Tasse Film”  kopražojums ar Lietuvu, Beļģiju un Franciju, pilnmetrāžas spēlfilma “Oļegs”. Pasaules pirmizrādi filma "Oļegs" piedzīvos 17. maijā pulksten 14.45, filmai kopumā paredzēti četri seansi dažādos diennakts laikos līdz 19. maijam. 

Kannu festivāla sadaļā “Directors’ Fortnight” starp šogad atlasītajām filmām Latvijas vārds parādās pat divreiz – ne  tikai “Oļega" titros, bet arī somu režisora J. P Valkeapā filmā “Suņi nevalkā bikses / Dogs Don’t Wear Pants", kur līdztekus Somijas radošajai komandai un kompānijai "Helsinki Filmi" producēšanā piedalījusies arī studija "Tasse Film".
Visa "Directors’ Fortnight"  konkursa programma atrodama internetā

“Mistrus Media” producente Inese Boka-Grūbe izvēlēta dalībai Eiropas daudzsološāko jauno producentu divdesmitniekā

Latvijas kinoprofesionāļi jau tradicionāli darbojas arī citās Kannu kinofestivāla sadaļās – piemēram, dalībai Eiropas daudzsološāko jauno producentu divdesmitniekā “Producers on the Move” izvēlēta studijas “Mistrus Media”  producente Inese Boka-Grūbe, kas producējusi gan Viestura Kairiša spēlfilmu “Melānijas hronika” (2016) un Lietuvas kopražojuma filmu “Elpa marmorā” (2018), gan vairākas īsfilmas un dokumentālās filmas, bijusi līdzproducente Simtgades filmām “Tēvs Nakts” (2018) un “Turpinājums”  (2018), bet šogad Nacionālais kino centrs ražošanas konkursā atbalstījis Bokas-Grūbes līdzproducēto Aika Karapetjana absurda komēdiju “Pig’n’Pah”. 

Tirgus seansi simtgades spēlfilmai “Tēvs Nakts” un animācijas filmai “Lote un pazudušie pūķi”

Kannu kinofestivāla tirgus sadaļā “Marché du Film”, kas dod iespēju satikties ar potenciālajiem izplatīšanas aģentiem un citiem industrijas profesionāļiem, šogad tirgus seansi ieplānoti divām Latvijas filmām – Dāvja Sīmaņa Simtgades spēlfilmai “Tēvs Nakts” (16. maijā) un filmu studijas "Rija" līdzproducētajai pilnmetrāžas animācijas filmai “Lote un pazudušie pūķi” (18. maijā). 

Darbojas arī Latvijas paviljons

Kannu filmu tirgū jau tradicionāli darbojas arī Latvijas paviljons, kas veidots sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) un Rīgas Filmu fondu; tā ir aktīva lietišķu tikšanos un kontaktu veidošanas vieta festivālā akreditētajiem Latvijas filmu producentiem. Nacionālais kino centrs īpaši darbam Kannu festivāla Latvijas paviljonā sagatavojis un izdevis jaunāko un topošo Latvijas filmu katalogu (2019-2021), tas apskatāms arī elektroniski.

Iespējas nokļūt līdz Kannu kinofestivāliem ir arī vienkāršiem kinoskatītājiem

Jāpiebilst, ka iespējas nokļūt Kannu kinofestivālā ir arī vienkāršiem kinoskatītājiem, kas nenodarbojas ar filmu ražošanu, tikai šīs iespējas jāprot iepriekš atrast un izmantot. Piemēram, konkursā “European Film Challenge”, ko Latvijā jau vairākus gadus regulāri organizē kinoteātris “Kino Bize” ar programmas “Radošā Eiropa MEDIA” atbalstu, vairāku mēnešu laikā legāli jānoskatās desmit Eiropas filmas un jākrāj punkti, bet balvā ir apmaksāts ceļojums uz kādu no Eiropas lielākajiem kinofestivāliem.

Šāgada konkurss par braucienu uz Kannām noslēdzās 15. aprīlī, un balvu izcīnījusi vairākkārtēja konkursa dalībniece Natālija Jacenko, kura Kannās satiks šī paša konkursa uzvarētājus no Lietuvas, Somijas, Spānijas, Portugāles, Serbijas, Horvātijas, Bosnijas un Hercegovinas, bet tikmēr sācies jau nākamais konkurss, kurā var piedalīties līdz 15. jūlijam un balvā laimēt braucienu uz Venēciju augusta beigās.

Līdzīgu konkursu ar nosaukumu “We All Love Stories” nu jau trešo gadu rīko arī pati programma "Radošā Eiropa MEDIA", tas veidots kā 18 jautājumu viktorīna par Eiropas kino, un arī šī konkursa uzvarētājs brauc uz Kannu kinofestivālu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti