Ar norvēģu mākslinieces personālizstādi noslēdzas Rīgas Fotogrāfijas biennāle 2018

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Liepājas muzejā 9. novembrī tiks atklāts noslēdzošais Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2018 notikums – norvēģu mākslinieces Mariē Šēvoldas (Marie Sjøvold) izstāde “Sajust tēva miegu”. Izstādi organizē Rīgas Fotogrāfijas biennāle 2018, un tā būs apskatāma līdz 2. decembrim. 

8. novembī plkst. 14.15 notiks arī mākslinieces Mariē Šēvoldas meistarklase Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas zālē, informēja Rīgas Fotogrāfijas biennāles pārstāvji.

Izstādē “Sajust tēva miegu” Mariē Šēvolda tiecas izveidot telpu refleksijai par traumām, atmiņām un sapņiem, kuri nereti turpinās vairākās paaudzēs. Viņa uzdod jautājumus, vai un kā iepriekšējo paaudžu pieredzētais ietekmē mūs šodien un vai mēs to apzināmies. Izstādes pamatā ir instalācija, ko veido fotogrāfijas, kas uzņemtas 1945. un 2016. gadā mājā un tās apkārtnē, kurā dzīvoja viņas vectēvs pēc atgriešanās no Otrā pasaules kara. 

Vēlāk tā kļuva par Šēvoldas tēva māju, un šobrīd ir mākslinieces pašas un viņas nelielās ģimenes mājvieta. Instalācija ietver arī trīs videogleznas, kas uzņemtas Aušvicā-Birkenavā un formas ziņā līdzinās tam, kā māksliniece pati fotografējusi savu māju, uz to raugoties no sava vectēva skatpunkta. 

Ņemot vērā sajūtas, piedzīvoto un pārdzīvoto, vēsturisko fonu, kādā fotogrāfijas uzņemtas 1945. gadā, un laiku, kurā dzīvojam šodien – ar šo atmiņu mantojumu nomodā vai miegā, apzinoties to vai neapzinoties –, šie darbi atklāj daudz vairāk par šķietami ikdienišķām situācijām, rotaļīgi priecīgajam mijoties ar drūmi nežēlīgo. 

Izstādes kontekstā māksliniece arī vēlējusies pievērst uzmanību tām problēmām, ar kurām šodien saskaramies ne tikai ziņās, bet nereti arī tiešā pieredzē – kā uzņemt cilvēkus, kuri meklē patvērumu Eiropā, kā veicināt iecietību pret tiem, kas zaudējuši mājas un piedzīvojuši vajāšanas līdzīgi kā mūsu priekšgājēji vēl pavisam ne tik senā pagātnē. 

Mariē Šēvolda (1982) ir norvēģu māksliniece, kas rada darbus foto, video un fotogrāmatu formā. Viņas interese par fotogrāfiju sākās jau agrā bērnībā, caur kameras objektīvu iepazīstot cilvēkus sev apkārt. Pēc fotogrāfijas studijām Oslo māksliniece pārcēlās uz Berlīni, kur īstenoja dažādus mākslas projektus un rīkoja personālizstādes, paralēli strādājot par fotožurnālisti un darba uzdevumos ceļojot pa visu pasauli. Dokumentālisms lielā mērā atklājas arī viņas personiskajos darbos. Māksliniece mēdz strādāt ar universāliem stāstiem, bieži izmantojot personīgās un ģimenes pieredzes, apspēlējot robežu starp realitāti un inscenējumu.

Šēvolda arī publicējusi divas fotogrāmatas izdevniecībā ''Journal Forlag'' un četras pašizdotas fotogrāmatas. Viņas darbi izstādīti daudzās izstāžu zālēs visā pasaulē - ''Deichtorhallen'' Hamburgā, ''Calouste Gulbenkian'' Parīzē, ''Fotografisk Centre'' Kopenhāgenā, Nobela Miera centrā Oslo un citās. 2012. gadā viņa saņēma Eiropas Fotoizstāžu balvu. 
 
Rīgas Fotogrāfijas biennāle ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju. Fotogrāfijas jēdziens festivāla nosaukumā apvieno dažādas attēla veidošanas mākslinieciskās prakses, kas 21. gadsimtā turpina transformēt laikmetīgās mākslas valodu. Biennāles tematika aptver jautājumus no kultūras teorijas līdz aktuāliem sociālpolitiskiem procesiem Baltijas un Eiropas reģionā. Rīgas Fotogrāfijas biennāle tiecas fiksēt un mākslas festivāla formātā piedāvāt kopīgi izprast pasaulē notiekošās pārmaiņas, tulkojot mūsdienās tik sarežģīto un piesātināto vizuālo valodu jēgpilnās attiecībās − starp ikdienu, kameras objektīvu, vēstures materiālu, laikmetīgo mākslu, tehnoloģijām un nākotni. 

Rīgas Fotogrāfijas biennāle ir biedrs Starptautiskajā Biennāļu asociācijā (International Biennial Association) un ir viens no Latvijas Laikmetīgās mākslas festivālu asociācijas dibinātājiem. 

2018. gadā izvēlētais biennāles nosaukums "I Like Your Face", izmantojot sejas metaforu, izceļ komplicētos identitāšu un nozīmju veidošanas procesus. Seja ir gan maska vai loma, ko mēs ikdienā uzņemamies, gan attēls, ko ieraugām, skatoties uz otru. Sociālajos tīklos mēs bieži atzīmējam, ka mums kaut kas “patīk” (like) – taču ko mēs patiesībā redzam un ko iztēlojamies? Vai ir iespējama sastapšanās ar citādo nekategorizējot un netematizējot? Festivāls pievēršas šo attiecību problemātikai, izjautājot, kā mūsdienu tehnoloģiju izmainītajā garīgajā klimatā izpaužas cilvēku emocionālā pasaule un kā iedomāta piederība kādai fantastiskai realitātei sadzīvo ar ikdienas sociālajām identitātēm.

Rīgas Fotogrāfijas biennāle 2018 notiek Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros. Izstādes atklāšana Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16, 9.novembrī plkst. 17.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti