Ar jubilejas svinībām un trim jauniem iestudējumiem maijā LTV atgriežas raidījums «Teātris.zip»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No 21. maija Latvijas Televīzijā (LTV) atgriežas "Teātris.zip" – ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu skatītāji trīs sestdienas pēc kārtas varēs vērot jaunus Latvijas teātru iestudējumus, savukārt 11. jūnijā – lielo, košo "Teātra.zip" 10. jubilejas raidījumu.

2021./2022. gada sezona ir desmitā, kopš LTV ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu ieraksta un raidījumā "Teātris.zip" demonstrē Latvijas teātru iestudējumus. Desmit gados izrādes teātra mīļotāji noskatījušies vairāk nekā 7 102 500 reižu. Šī gada maijā un jūnijā raidījumu ciklā gaidāmi jauni demonstrējumi. Savukārt "Teātris.zip" īpašajā izlasē iekļautās izrādes aicinām skatīties jau tagad.

"Būt tuvāk skatītajam šodien un nākotnē. Vai šī nav skaista misija, kuru mēs visi kopā esam apņēmušies iemiesot darbos? – ierakstītajās izrādēs, televīzijā demonstrētajos raidījumos un iestudējumos. Kultūra ir vienmēr bijusi dzinējspēks, kas atmodina skaisto, kas cilvēkos mīt, kas padara stiprus un palīdz saglabāt līdzsvaru pat vistumšākajos brīžos, kas sniedz patiesas atbildes ceļā uz savas esības atklāšanu. Esam gandarīti, ka mūsu fonds raidījuma "Teātris.zip" desmit pastāvēšanas gados ir palīdzējis šo cēlo misiju piepildīt. Turpinot pirmajā desmitgadē paveikto, atkārtojam atkal un atkal: Teātris iedvesmo!" pauž mecenāte Ināra Tetereva.

Izrāde "Dieviņš pillā"
Izrāde "Dieviņš pillā"

21. maija vakarā skatītājiem būs iespēja vērot lieliskās aktrises Gunas Zariņas iznācienu dzejnieka Aivara Neibarta jeb Ņurbuļa lomā Jaunā Rīgas teātra un režisora Alvja Hermaņa izrādē "Dieviņš pillā". Gaidāma dzejas un aktiermeistarības straume latviešu valodas gardēžiem. Pirms izrādes Guna Zariņa viesosies pie Ojāra Rubeņa raidījumā "Teātris.zip".

Izrāde "Kalpones"
Izrāde "Kalpones"

28. maijā – Dailes teātra izrāde, franču 20. gadsmita literatūras klasiķa un enfant terrible, politiski radikālā un ar personisku kriminālu vēsturi apveltītā Žana Ženē meistardarbs "Kalpones" Viestura Meikšāna režijā ar trim izcilām aktrisēm – Rēziju Kalniņu, Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu un Ievu Segliņu. Visas aktrises pirms izrādes viesosies raidījumā "Teātris.zip".

Uzvedums "Suni ārā nedzenama nakts"
Uzvedums "Suni ārā nedzenama nakts"

4. jūnijā būs skatāma ļoti īpaša izrāde "Suni ārā nedzenama nakts" – tajā mūzikas namā "Daile" satiekas trīs latviešu kultūrvēsturē izcilas personības – dzejnieks Ojārs Vācietis, komponists Raimonds Pauls un Jaunā Rīgas teātra "zelta fonda" aktieris Andris Keišs. Keišs, brīžam pārkāpjot, brīžam respektējot un brīžam arī sapludinot un nojaucot laika robežas, vedina skatītāju ielūkoties dzejnieka Ojāra Vācieša ģeniālās personības un mākslas pasaulē. Raimonda Paula vadībā dzimuši vairāki potenciāli hiti. Un, protams, abi izrādes radītāji – Andris Keišs un Raimonds Pauls – pirms izrādes sarunāsies ar Ojāru Rubeni raidījumā "Teātris.zip".

Savukārt "pavasara tūres" noslēgumā – 11. jūnijā – gaidāms lielais, dzirksteļojošais "Teātris.zip" 10. jubilejas raidījums! Tajā ar Ojāru Rubeni satiksies deviņu dažādu teātru aktieru pāri, lai sniegtu īpašus priekšnesumus un raidījuma vadītājam atklātu, kā teātris ietekmē dzīvesbiedru attiecības. Aktieru pāru vidū Andris Keišs un Kristīne Zadovska, Artūrs Krūzkops un Ieva Segliņa, Imants Strads un Elīna Vāne un citi.

Kopš 2012. gada rudens, kad svinīgi atklāja Borisa un Ināras Teterevu fonda un LTV raidījuma "Teātris.zip" sadarbību, LTV1 un LTV7 pārraidīta 231 izrāde. No tām 163 bijušas dažādu Latvijas teātru vakara izrādes, 68 – dienas izrādes. Ierakstītas 173 Rīgas un reģionu teātru izrādes, kas uzskatāmas par sava laika zīmēm.

Raidījumu un izrāžu cikls "Teātris.zip" jau kopš pirmsākumiem bauda LTV skatītāju mīlestību. Šī gada Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras" balsojumā "Teātris.zip" starp vairākiem desmitiem kultūrvietu kategorijā "Kultūrvieta" ierindojās trīs izcilāko veikumu virsotnē.

Raidījuma pastāvēšanas gados visbiežāk ierakstīti un pārraidīti Latvijas Nacionālā teātra, Dailes teātra, Jaunā Rīgas teātra, Valmieras Drāmas teātra un Liepājas teātra iestudējumi. Piedāvājot skatītājiem labākās dažādu laiku izrādes, ierakstīti arī vairāki M. Čehova Rīgas Krievu teātra, Daugavpils teātra, Latvijas Leļļu teātra, kā arī neatkarīgo Latvijas teātru iestudējumi. Ciklā iekļautas izrādes ne tikai latviešu, bet arī krievu valodā un latgaliski.

Lai padarītu teātra mākslu pieejamu vēl plašākai auditorijai, Latvijas Televīzija sadarbībā ar Borisa un Ināras Teterevu fondu izveidojusi "Teātris.zip" īpašo izrāžu izlasi. Tajā iestudējumi skatāmi neierobežotu laiku, atšķirībā no jau ierastās iespējas ēterā redzētās izrādes skatīties nedēļu. 

Raidījums "Teātris.zip" un izrāžu iestudējumu televīzijas pirmizrādes – no 21. maija sestdienās plkst. 21.05 LTV1 un REplay.lv. Izrādes satura atskaņotājā REplay.lv un LTV "Teātris.zip" lapā pēc televīzijas pirmizrādes būs skatāmas septiņas dienas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti