Kultūras ziņas

Daiņa Teņa skaņdarbi. Dāvida Kļaviņa klavieres

Kultūras ziņas

"Re Rīga!" pulcē Baltijas cirka māksliniekus

Sākas Baltijas filmu dienas

Ar jaunām vēsmām kaimiņvalstu kino iepazīstina Baltijas filmu dienas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jau piekto gadu augusta beigās Rīgā, Tallinā un Viļņā notiek Baltijas filmu dienas. Tas ir trīs kaimiņvalstu kino institūciju – mūsu Nacionālā kino centra, Lietuvas kino centra un Igaunijas filmu institūta – kopīgi veidots pasākums, kura mērķis – stiprināt trīs Baltijas valstu sadarbību kino jomā un paplašināt kinoskatītāju zināšanas par kaimiņvalstu filmām, piedāvājot iespēju tās noskatīties bezmaksas kinoseansos.

Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma stāsta: “Neskatoties uz to, ka mēs daudz strādājam kopā, un mums ir daudz kopražojuma filmas, tomēr nebūt ne vienkāršs ir tas process, kā lietuviešu filmas nonāk Latvijā, kā latviešu Lietuvā un arī Igaunijā. Šajās dienās Viļņā un Tallinā rāda divas latviešu filmas – tā ir Reiņa Kalviņa filma “Maiņa” un Ilzes Burkovskas-Jakobsenas animācijas filma “Mans mīļākais karš”, slavena filma, starptautiski apbalvota filma.”

Baltijas filmu dienu laikā 24. un 25. augustā kinoteātra “Splendid Palace” Mazajā zālē izrādīs jaunākās filmas no Lietuvas un Igaunijas – pa divām no katras valsts.

“Lietuvas dienā ir skatāmas divas filmas, tās abas ir spēlfilmas. Un abas šīs filmas ir veidojuši gados jauni režisori. Filma “Pils” stāsta par jaunu meiteni, kura dzīvo Dublinā. [..] Tematiski šī filma varētu būt interesanta, filmas galvenā varone ir jauna meitene, kura vēlas kļūt par mūziķi, bet dzīve ir tāda, kā ir. Bet filma ir optimistisks stāsts par to, kā vajag tiekties uz savu mērķi par spīti visam, kaut vai par spīti dzīvei Īrijā,” ar filmām iepazīstina Rietuma, “savukārt lietuviešu filma “Īzaks” ir ļoti interesants skatījums gan uz vēsturi, Otrā pasaules kara pieredzi, gan uz kino veidošanas procesu. Filmas darbība notiek gan Otrā pasaules kara laikā, gan jau pēc kara, kad Lietuvā top filma par šī laika notikumiem. Būtībā tāds postmoderns savdabīgs veids, kā izstāstīt ļoti svarīgas tēmas.”

Arī Igauniju Baltijas filmu dienās pārstāv divas filmas, no tām viens ir dokumentāls stāsts “Freds Jisi. Esības skaistums”. Kā atklāj Rietuma, šī filma “slavina meditatīvu dzīves stilu un atteikšanos no kapitālistiskās pasaules kārdinājumiem, tempa, ārprāta, dzīšanos pēc dažādiem nevajadzīgiem labumiem”, savukārt programmas kulminācija ir igauņu komēdija, kuras nosaukums ir “Ardievu, PSRS”, tā Tallinas Starptautiskajā kinofestivālā ieguvusi balvu kā labākā debija.

Uz filmu seansiem iespējams pieteikties Nacionālā kino centra vietnē, aizpildot anketu. Valstī noteikto epidemioloģiskās drošības nosacījumu dēļ filmu seansi pieejami personām, kas var uzrādīt derīgu Covid-19 sertifikātu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti