Kultūras ziņas

Ukraiņu teātra komēdija Dailes teātrī

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Festivāls "RojaL" šogad ar itāļu akcentiem

Ar itāliskiem akcentiem Rojā sācies festivāls «RojaL»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rojnieki joko, ka brīdī, kad viņu piekrastes ciemā sāk parādīties mazliet dīvaina izskata priecīgi cilvēki, ir skaidrs, ka sācies kino, mūzikas un mākslas festivāls "RojaL". Un šis brīdis ir klāt – Ziemeļkurzemes piekraste kļuvusi par kino galvaspilsētu. Šoreiz ar saulainās Itālijas kino akcentiem.

"RojaL" īpašu šarmu piešķir pludmale, un tieši tur vēl pirms oficiālās festivāla atklāšanas tika atklāta mākslinieces Envijas veidotā trīsdimensiālā instalācija, kas veltīta māksliniekam Džordžo Morandi.

"Viņš kolekcionēja priekšmetus, dažādus traukus skaistus. Un tad gleznoja tos savā īpašajā stilā. Es lieku pretī savu kolekciju ar traukiem," teic māksliniece.

Sarkanais paklājs Rojā atgriežas pēc gada klusuma pauzes, un pa to soļo gan jaunie režisori, gan jau pazīstami vārdi – turklāt ne tikai kino, bet arī mākslas pasaulē. "RojaL" šogad ir ar itāliskiem akcentiem, un viens no iemesliem ir režisora Rolanda Kalniņa nesenā aiziešana mūžībā.

Festivāla "RojaL" veidotājs Jurģis Krāsons stāsta: "Pirms dažiem gadiem mēs rādījām viņa "Piejūras klimatu", un tad viņi ar Regīnu Razumu tā skatījās un saka: "Ooo, te jau kā tādā Fellīni filmā!" Nu tad mēs šogad arī, it kā atvadoties no dižā režisora, sestdien naktī rādām Fellīni "8 1/2"."

Kā dokumentālais kino ir arī fotogrāfa Daiņa Kārkluvalka izstāde "Ārzemes", kurā iemūžināti mirkļi 40 gadu garumā. Daļa tieši Itālijā. Mākslinieks skaidro: "Man ir vesela sērija no Venēcijas stacijas, kā cilvēki vispār neredz, kas notiek ārpus viņiem. Līdz ar to man kā fotogrāfam ir viegli fotografēt viņu pasauli."

Turklāt Daiņa Kārkluvalka darbi liek domāt par to, ka pasaule, ko viņš iemūžinājis, vairs neeksistē. "Tur ir viena daļa fotogrāfiju no Ukrainas. Un viņš pat stāstīja, ka viņš ir pārbaudījis, ka principā šeit to Ukrainu vēl var redzēt," uzsver Krāsons.

Festivāla laikā par uzvaru cīnās astoņu jauno režisoru darbi, turklāt vērtēšana notiek neierastā formā. Režisore no Igaunijas Ragne Mandri par to teic: "Parasti festivālos filmu vienkārši parāda uz ekrāniem. Ir jautājumi, bet tie ir no skatītājiem. Bet tas, ka šoreiz jautājumus uzdos žūrija, ir satraucoši un jaunums, bet būs labi."

Kino, māksla un mūzika Rojā skan trīs dienu garumā, un festivāls noslēgsies ar pusnakts kinoseansu pludmalē blakus mākslinieces Envijas instalācijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti