Ar filmu «Monako princese» atklās Kannu kinofestivālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

14.maijā Francijas kūrortpilsētā Kannās ar filmas "Monako princese" ("Grace of Monaco") pasaules pirmizrādi tiek atklāts viens no tradīcijām bagātākajiem kinofestivāliem.

Festivāls, kurš notiek jau 67.reizi, šogad risinās no 14. līdz 25.maijam.

Par konkursa skates galveno godalgu, Zelta palmas zaru, sacentīsies 18 filmas, starp kurām ir Deivida Kronenberga, Atoma Egojana, Maika Lī, Andreja Zvjagintseva un citu režisoru jaunākās lentes. Žūriju šogad vada jaunzēlandiešu režisore Džeina Kempione, bet viņas kolēģi ir aktieri Vilems Defo, Gaels Garsia Bernāls, režisore Sofija Kopola un citi.

Festivāla atklāšanas filma, "Monako princese" ar Nikolu Kidmenu titullomā, kas uz Latvijas ekrāniem iznāk 23.maijā, tiek demonstrēta ārpus konkursa programmas.

20.gadsimta 30.gadu beigās Francijas Kultūras un izglītības lietu ministrs Žans Zaijs nolēma rīkot filmu festivālu kā atbildi fašistiskās Itālijas filmu festivālam Venēcijā (Venēcijas festivāls ir senākais). Ar britu un amerikāņu atbalstu tika likti pamati Kannu festivālam. Kannu pilsēta nebija vienīgā alternatīva, jo tika apsvērta festivāla rīkošana tādās pilsētās kā Višī un Biarica. 1939.gada septembrī tika organizēts festivāla pirmais izlaidums, kurā par žūrijas priekšsēdētāju piekrita kļūt kino pionieris, viens no brāļiem Lumjēriem - Luiss Lumjērs. Tomēr festivāls tika pārtraukts tā arī nesācies, jo 1939.gada septembrī sākās Otrais pasaules karš.

Pēc kara, 1946.gadā, festivāls tika atjaunots. Pirmos gadus tā organizatoriem nācās saskarties ar finansējuma trūkumu, kā arī sīvi cīnīties ar Venēcijas festivālu, par spīti centieniem starp abu festivālu rīkotājiem nogludināt konkurenci. Tika panākts kompromiss - Venēcijas festivāls notiek septembrī, bet Kannu pasākums tiek pārcelts uz pavasari (maiju). Pirmajās tā desmitgadēs Kannu festivāls divus gadus nav noticis finansējuma trūkuma dēļ, bet 1968.gadā tas tika apturēts, jo vairāki režisori no konkursa programmas atsauca savas filmas, solidarizējoties ar studentiem, kas togad Francijā bija uzsākuši plašus nemierus.

1955.gadā tika dibināta Zelta palmas zara balva, kuru pasniedz konkursa programmas labākajai filmai. Tiek pasniegtas arī citas godalgas, piemēram, festivāla "Grand prix", žūrijas balva, labākā aktiera un aktrises godalga u.c.. Bez oficiālās konkursa programmas notiek arī prestižā "Un Certain Regard" filmu skate, kā arī īsmetrāžas filmu programma, kritiķu skate un virkne citu programmu un pasākumu. Savukārt 1959.gadā tika dibināts "Marche Du Film" jeb Kannu filmu tirgus. Filmu tirgus notiek katru gadu paralēli festivāla programmām, un tajā producenti, filmu studijas, izplatītāji un industrijas profesionāļi pārdod un iegādājas filmas, lemj par sadarbību citos jautājumos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti