Ar filmu ciklu un diskusiju atzīmē Ingmara Bergmana simtgadi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Laikposmā no 20.aprīļa līdz 24.aprīlim “Kino galerijā” varēs noskatīties virkni izcilā zviedru kino un teātra režisora Ingmara Bergmana filmu, kā arī viņam veltītu dokumentālo filmu.

Ingmars Bergmans (1918–2007) ir viens no 20.gadsimta ietekmīgākajiem režisoriem. “Oskara” balvu viņš saņēmis sešas reizes, septiņreiz triumfējis Kannu kinofestivālā, ieguvis arī 2 BAFTA balvas, kā arī sarakstījis simtiem rakstu, grāmatu un scenāriju, informēja "K. Suns" pārstāvji.

Sadarbībā ar Zviedrijas karalistes un Norvēģijas karalistes vēstniecībām kinoteātris “K. Suns” atzīmē Meistara jubileju ar aizraujošu filmu izlasi.  Bergmana filmu dienas ievadīs kino eksperta Viktora Freiberga vadīta diskusija “Bergmana filmu uztvere mūsdienās” – tajā piedalīsies LU Sociālo zinātņu fakultātes doktorante Elīna Gulbe, kinoteātra “Bize” vadītājs Māris Prombergs, Daniela Zacmane, kas pārstāv kinoklubu “Rīgas Laiks skatās” un Kristīne Briede, režisore un kultūras projektu vadītāja.

20.aprīlis plkst. 18.30

Diskusija “Bergmana filmu uztvere mūsdienās”

“Zemeņu lauks” / Smultronstället /

Režisors: Ingmars Bergmans

Lomās: Victor Sjöström, Bibi Andersson, Ingrid Thulin, Gunnel Lindblom, Gunnar Björnstrand

1.30' 1957

Novecojušais profesors Īsaks Borgs ceļo no Stokholmas uz Lundu, pārdomādams savu dzīvi. Filma ir viens no pasaules kino klasikas dižākajiem meistardarbiem. Savulaik, pagājušā gadsimta 50.–60. gados, tā spēcīgi ietekmēja Eiropas kino un izmainīja cilvēku skatījumu uz kino kā mākslas formu. Galvenajā lomā leģendārais zviedru kinorežisors Viktors Šēstroms.

 

21.aprīlis plkst. 18.30

“Rudens sonāte” / Höstsonaten /

Režisors: Ingmars Bergmans

Lomās: Ingrid Bergman, Liv Ullmann, Gunnar Björnstrand, Erland Josephson

1.40' 1987

Slavena koncertpianiste pēc septiņu gadu prombūtnes apciemo savu neizloloto meitu, kas ārkārtīgi slāpst mātes mīlestības. Pirmo un vienīgo reizi šajā dziļi personīgajā drāmā Bergmans strādā kopā ar Ingrīdu Bergmani – spožāko zviedru izcelsmes Holivudas zvaigzni. Otra zvaigzne – vēl pavisam jauniņā norvēģiete Līva Ulmane.

 

22.aprīlis plkst. 16.00

“Fanija un Aleksandrs” / Fanny och Alexander/

Režisors: Ingmars Bergmans

Lomās: Pernilla Allwina, Bertil Guve, Guns Valgrēns,  Börje Ahlstedt, Allan Edwall

3.01' 1982

Stāsts par diviem zviedru bērniem – brālīti un māsiņu – un daudzajām viņu ģimenes komēdijām un traģēdijām. Pati autobiogrāfiskā un, iespējams, arī populārākā Bergmana filma, kas izgaismo režisora daiļradē vistuvākās un vairāk sastopamās tēmas: garīgo vardarbību un apmulsumu humānistiskā un dzīvi atbalstošā kontekstā. Filma nominēta sešām Amerikas kinoakadēmijas balvām “Oskars”, tai skaitā, kategorijās “Labākais režisors” un “Labākais oriģinālscenārijs”.

 

22.aprīlis plkst. 19.30

“Satikties ar Bergmanu” /Trespassing Bergman/

Dokumentāla filma.

Režisori: Jane Magnuson, Hynek Pallas

1.47' 2013

Daudzu kinematogrāfistu uztverē Ingmara Bergmana mājai Fores salā piemīt sava veida mistika. Daudzi to dēvē par Meku, citus garais, šaurais nams Hāmarā, kas atrodas netālu no pludmales, kur tika uzņemta filma “Persona”, biedē. Filmā vairāki pasaulslaveni režisori un aktieri stāsta par savām attiecībām ar režisoru, viņa filmām un viņa dēmoniem.

 

23. aprīlis plkst. 20.20

“Sarabanda” /Saraband/

Režisors: Ingmars Bergmans

Lomās: Liv Ullmann, Erland Josephson, Julija Dufvenius, Börje Ahlstedt

1.40' 2003

Pēdējā Bergmana režisētā filma. Tā turpina filmas “Laulības dzīves ainas” sižetu: 30 gadus pēc šķiršanās Marianna nolemj apciemot savu bijušo vīru Johanu. Viņam ir dēls un jau pieaugusi mazmeita. Johana otrā sieva pirms dažiem gadiem ir mirusi. Drīz Mariannai kļūst skaidrs, ka ģimenes attiecības ir saspringtas. Viņa nokļūst sarežģītā un nepatīkamā konflikta atmosfērā.

 

24. aprīlis plkst. 18.30

“Līva un Ingmars” /Liv & Ingmar/

Dokumentāla filma

Režisors: Dheeraj Akolkar

1.30' 2012

Šī filma ir mīlasstāsts, kas aptver 42 gadu un 12 filmu ilgas leģendārās aktrises Līvas Ulmanes un ģeniālā režisora Ingmara Bergmana attiecības. Tas ir sirsnīgs un patiess stāsts par divām savstarpēji saistītām dzīvēm, kas kopīgi izdzīvoja ārkārtīgi plašu un pat ekstrēmu emociju spektru, uzdzirksteļoja un atstāja skatītājiem mākslas darbus, kas liecināja par viņu kaisli gan uz ekrāna, gan ārpus tā.

 

Filmas tiks demonstrētas zviedru valodā, ar angļu subtitriem un sinhrono tulkojumu latviešu valodā austiņās. Filmu ciklu organizē Zviedrijas Karalistes vēstniecība, Norvēģijas Karalistes vēstniecība un Kino galerija. Atbalsta: Zviedru institūts, Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā.

Reģistrēties apmeklējumam var kinoteātra mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti