Apskats: Pasaulslavenais kinoteātris «Imax» Tallinā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Tallina ir pirmā pilsēta Baltijas valstīs, kurā durvis vēris citur pasaulē jau labi atpazīstamais kino teātris "Imax". Kinoteātra atklāšana notika jau pirms mēneša svinīgā pasākumā ar filmas "Hobits: Piecu armiju kauja" pirmizrādi. Pasākumu kuplā skaitā apmeklēja sabiedrībā atpazīstamas personības un žurnālisti.

"Kosmos"-"Imax" kinoteātrī ir trīs zāles, lielākā no tām - "Observatorija" - ar 325 sēdvietām, mazākajās zāles "Kubrick" un "Lem" izvietotas 50 sēdvietas, un tās savus vārdus ieguvušas pēc publiski izsludināta konkursa. Šobrīd kinoteātris piedāvā noskatīties 14 filmas, to skaitā "Oskara" apbalvojumam nominētās "Putncilvēks" ("Birdman") un "Atsitiens" ("Whiplash")

Interesanti, ka "Imax" savu mājvietu ieguvis 1964.gadā izveidotajā "Kosmos" kinoteātrī, kas savulaik bija lielākais un modernākais visā Baltijā, tā ekrānam esot 228 kvadrātmetrus lielam. Tagadējie kinoteātra īpašnieki atzīst, ka vietējiem šī vieta izraisot nostaļģiskas atmiņas, un ir prieks, ka ēku izdevies renovēt - tagad "Kosmos" turpina savu augšupeju, piedāvājot vēl nebijušu attēla kvalitāti un skaņu, kas pilnīgāk ļauj izbaudīt kino.

Rekonstrukciju finansēja "Saturn Investments OÜ", kuru vada krievu biznesmene Tatjana Tolstaja.

Viens no iemesliem, kādēļ "Imax" korporācija izvēlējās parakstīt līgumu ar "Saturn Investments OÜ", ir tirgus paplašināšanas iecere Eiropā, jo šobrīd interesenti ir gatavi šķērsot robežu un mērot garu ceļu, lai skatītu filmas "Imax" kvalitātē, kas, protams, ir ļoti izdevīgi abām pusēm. "Cilvēki ir ieinteresēti skatīties filmas labākā kvalitātē, tādēļ nedaudz augstāka cena nebūs šķērslis, un interese ir gaidāma liela," tā "Imax" izveidi komentē Endrju Krips, kas pārvvalda "Imax" uzņēmuma daļu Eiropā. Pirms tika atvērts "Imax" Tallinā, tuvākie "Imax" kinoteātri atradās Vācijā, Polijā un Zviedrijā. Kopumā "Imax" ir 837 kinoteātri 57 valstīs.

Ar ko "Imax" atšķiras no parasta kinoteātra? Tas piedāvā labāku attēla un skaņas kvaltāti, tā radot lielāku realitātes sajūtu. To panāk pārveidojot un transformējot jau esošo filmu, kas nav filmēta ar "Imax" kameru, dzidrākā, krāsām bagātākā materiālā. Atšķiras arī ekrāna izmērs, izliekums, tā tuvums skatītājiem, nedaudz citādāk izvietoti arī skaļruņi, īpašu uzsvaru liekot uz skaņu niansēm un režisoru vēlmēm. Procesā, ko sauc par DMR jeb Digital Re-mastering (Digitālā uzlabošana, apstrāde), piedalās arī filmu režisori, un bieži vien "Imax" komanda piedalās visā filmas tapšanas procesā. "Imax" sadarbojas ar tādiem pasaulē atpazīstamiem režisoriem kā Kristoferu Nolanu, Džeimsu Kameronu, Timu Bērtonu un Maiklu Beju. "Imax" piedalījies tādu filmu kā "Avatar", "The Dark Knight Rises", "Alice in Wonderland" un "Transformers: Dark of the Moon" izveidē.

Mana "Imax" pieredze sākās ar filmas "Birdman" noskatīšanos. Daloties ar pieredzēto, varu atkāt, ka milzīgu atšķirību no parastajiem kinoteātriem neizjutu. Protams, kinoteātris ir omulīgs, ar ērtiem krēsliem, izslavētā attēla kvalitāte atbilstoša, skaņa - apņemoša. Arī biļetes cena atbilda Tallinnā ierastajām cenām - 6,10 eiro. Kopējais iespaids patīkams, tomēr par sensacionālu vai nebijušu šo "Imax" pieredzi es nosaukt tomēr nevaru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti