Ansī animācijas festivāla galvenajā konkursā demonstrē Vladimira Ļeščova filmu «Comeback»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 15. līdz 19. jūnijam Francijā norisinās starptautiskais Ansī animācijas filmu festivāls, ko kuluāros sauc par animācijas Kannām. Šogad festivāla programmā iekļautas arī divas Latvijas autoru īsfilmas. Viena no tām – režisora Vladimira Ļeščova “Comeback” – 15. jūnijā tiks demonstrēta festivāla galvenā konkursa skatē.

Starptautiskajā Ansī festivālā Francijā pagājušajā gadā Ilzes Burkovskas-Jakobsenas filma “Mans mīļākais karš” ieguva galveno balvu, un gadu vēlāk režisorei Ansī tā tiks pasniegta. Savukārt šī gada konkursa skatē “Ārpus robežām” animācijas režijā debitē Elīna Maligina ar pseidonīmu Helen Ora. Viņas īsfilma “Panika” ir personisks sievietes iekšējās pasaules stāsts, kas festivālā tika demonstrēts 14. jūnijā. Bet galvenajā īsfilmu konkursā startēs Vladimira Ļeščova veltījums vecākiem “Comeback”.

Režisors stāsta: “Tā ir par manu bērnību filma, par maniem vecākiem, draugiem. Ja mēs runājam par vizuālo valodu, es to mēģināju izturēt tādos mierīgos toņos. Mēs ar laiku visu, kas palicis pagātnē, atceramies tādos pasteļtoņos.”

Režisors Vladimirs Ļeščovs ir vairākkārtējs Nacionālās balvas “Lielais Kristaps” ieguvējs, starptautiskajā festivālu apritē akceptēts autors, kurš veido filozofiski ietilpīgus, cilvēciskus stāstus par sapņiem un atmiņām. Tās ir maza zēna bērnības atmiņas par mammu, tēti un hokeju. Režisors atceras: “Es gribēju kļūt par kosmonautu. Septiņdesmitajos, man liekas, gandrīz katrs puika gribēja būt kosmonauts. Protams, gribējās arī būt hokejists.”

Vladimiram Ļeščovam ir savs rokraksts, kam raksturīga smalka līnija un lakoniska tēlainība. “Comeback” atgādina arī par režisora bērnības laika animācijas stilu. Režisors Edmunds Jansons komentē: “Viņš ir autors tā vārda nozīmē, kā mēs saprotam. Viņš veido pats savu pasauli, runā pats savā valodā un stāsta pats savus stāstus.”

Vladimira Ļeščovs ar savām filigrānajām filmām Ansī konkursā piedalās sesto reizi.

Režisore Roze Stiebra, komentējo Ļeščova daiļradi, uzsver: “Viņš atšķiras ar savu rokrakstu tieši tādā veidā, ka viņš ņem tā dziļi un pa īstam. Tas nepārprotami ir mākslas darbs, ko viņš rada.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti