Labrīt

Kad cilvēce pazaudē cilvēcību. Operai "Karmelīšu dialogi" - pirmuzvedums Latvijā

Labrīt

Rīgas festivālā vienkopus izrādīs visu "Latvijas gredzena" iestudējumus

Jaunās animācijas zvaigznes Ginta Zilbaloža filmu "Projām" izvēlas prestižākie festivāli

Animācijas jaunā zvaigzne Gints Zilbalodis filmas veido viens pats

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Viņš būs Latvijas animācijas jaunā zvaigzne – tā pirms vairākiem gadiem par Gintu Zilbalodi esot sacījis kāds igauņu kino nozares profesionālis. Tagad Zilbaloža pirmā pilnmetrāžas animācijas filma “Projām” ir iekļuvusi divos no pasaules prestižākajiem animācijas festivāliem. Interesi par jauno talantu vairo arī fakts, ka šo filmu viņš radījis viens pats – sākot no scenārija un beidzot ar mūziku.

Animācijas pasaulē Gints Zilbalodis ienāca spoži vēl kā padsmitnieks – viņa diplomdarbu Jaņa Rozentāla Mākslas skolā, īsfilmu “Prioritātes”, izrādīja 46 starptautiskos festivālos. Tagad Zilbalodim ir 25 gadi, viņa kontā ir jau septiņas īsfilmas un tagad – arī pirmā pilnmetrāžas animācijas filma “Projām”.

“Šis stāsts ir par puiku, kurš pēc lidmašīnas avārijas nokļūst uz vientuļas salas un mēģina nokļūt mājās. Pa ceļam viņš satiek mazu putniņu, kurš nemāk lidot, atrod motociklu, un kopā viņi mēģina tikt mājās un aizbēgt no briesmoņa, kas viņiem seko un mēģina viņus apēst,” autors īsi ieskicē filmas stāstu.

Pie šī darba viņš strādājis gandrīz četrus gadus – pats to producējis, rakstījis scenāriju, veidojis animāciju un pat komponējis mūziku. Tas esot gan lētāk, gan vieglāk.

“Man nevienam nav jāskaidro, kā to darīt, nav strīdu. Un arī naudu vajag mazāk,” smaida režisors.

Zilbalodis neslēpj, ka filmas “Projām” stāstā ielicis arī kaut ko no sevis paša.

“Šis stāsts ir diezgan līdzīgs filmas veidošanas procesam: puika ceļo pa salu vientulībā, un es arī filmu veidoju viens pats. Puikam stāstā dzenas pakaļ briesmonis; man tie ir visi stresi un grūtības, veidojot filmu,” viņš atklāj.

Tā gan ir tikai viena no interpretācijām. Zilbaloža filmās nav dialogu, un katrs tajās var ielasīt ko pavisam savu. “Projām” veidota trīsdimensiju animācijas tehnikā.

“Es gribēju izmantot kino valodu – kustināt kameru, parādīt telpu, un to vislabāk var tieši 3D animācijā. Vēl man ļoti interesē gari, nepārtraukti kadri, kur ir minimāla montāža un rodas tāda kā klātesamības sajūta. Man personīgi rodas sajūta, ka tad šis sižets ir patiesāks un tuvāks,” stāsta autors, atzīstot, ka kādudien sapņo uzņemt arī spēlfilmu.

“Es biju pārsteigta, cik meditatīvs un mūsdienīgs ir šis darbs,” komentē Latvijas Animācijas asociācijas vadītāja Anna Zača. Ikdienā viņa strādā ar animācijas, spēles un dokumentālajām īsfilmām Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā. Ar Gintu Zilbalodi viņu savulaik iepazīstinājis kāds kolēģis no Igaunijas.

“Viņš teica, ka Gints ir nākamā Latvijas zvaigzne animācijā, jo viņš ar savu īsfilmu “Prioritātes” bija kādā no Igaunijas festivāliem. (..) Ieraudzīju šo darbu un biju pārsteigta – tā ir pilnīgi cita attieksme pret animāciju,” atceras Zača. Viņasprāt, Gints Zilbalodis turpina Latvijas spēcīgo animācijas tradīciju ar filmās izteikti redzamu animatora rokrakstu, taču pilnībā savas paaudzes skatījumā.

"Viņš izvēlas to vizuālo valodu, stilistiku un tēmas, kas varbūt nav tik ļoti raksturīgas mūsu jau atpazīstamajiem autoriem,” saka Zača.

Jauno talantu pamanījuši arī divi no pasaules prestižākajiem animācijas festivāliem – filma “Projām” iekļauta Zagrebas “Animafest” un par “animācijas Kannām” dēvētajā Anesī festivālā.

“Iekļūt Anesī konkursā nozīmē nokļūt visas pasaules animācijas profesionāļu un animācijas mīlētāju redzeslokā,” festivāla mērogu raksturo Anna Zača.

Prieku par šādu atzinību neslēpj arī pats Zilbalodis. “Es sūtīju uz Anesī visas savas īsfilmas, bet visas atteica. Tagad beidzot mani pieņēma, par ko ir liels prieks. Un tas ir arī daudz nozīmīgāk, nekā biju iedomājies – man likās, ka paziņos rezultātu, mani apsveiks draugi, un tas arī būs viss. Bet uzreiz nāca visādi piedāvājumi, cilvēki ir ieinteresēti to rādīt citos festivālos,” viņš stāsta.

Latvijā Ginta Zilbaloža pirmo pilnmetrāžas animācijas filmu “Projām” redzēsim oktobrī Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti