Kultūra

«Komēta» Daugavgrīvas cietoksnī uguņos astoņos ciematos

Kultūra

Rīga un Rundāle jau ierasti jūlija sākumam būs piepildīta ar senās mūzikas atmosfēru

Daugavpils Rotko centrā atklās Andra Zēgnera novatorisko izstādi "Gaismā"

Andra Zēgnera ceļojums gaismas pasaulē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

„Dievišķa skaistuma uzplaiksnījumi mūsu acu priekšā” – tā mākslinieks, Marka Rotko centra izstāžu kurators Māris Čačka raksturo fotomākslinieka Andra Zēgnera jaunāko veikumu – fotogrāfiju ciklu „Gaismā”.

Cikls ir jauns atklājums fotomākslā, līdz kuram Andris Zēgners nonācis pēc aptuveni septiņu gadu darba, pētot, kā savā mākslā var izmantot saules gaismas dotās iespējas. Rezultāts ir darbi, kas tapuši no gaismas un kuros gaisma ir arī centrālā persona, kas pati radījusi ļoti interesantu tēlu un zīmju sistēmu, kas katrā skatītājā raisīs savas asociācijas un noskaņas.

„Šis ceļojums gaismas pasaulē bija pārsteigums arī man pašam, katra fotografēšanas reize, katra saulaina diena bija piedzīvojums, pilnīgs jaunums un vilinājums”. Tā darbu pie izstādes „Gaismā” raksturo pats tās autors Andris Zēgners.

Izstāde ir rezultāts ilgstošai gaismas iespēju pētniecībai, iedziļinoties arī kvantu fizikā un citu zinātņu atklājumos,

bet kā saka pats mākslinieks – sarežģītie eksperimenti lai paliek viņa ziņā, jo rezultāts ir poētiski, noslēpumaini un tēlaini daudzveidīgi mākslas darbi, un galu galā pavisam vienkārši procesu var raksturot arī kā saules zaķīšu ķeršanu:

„Strādājot pie šī cikla, esmu juties kā tāds saules zaķīšu mednieks, jo patiesībā tie ir tie paši saules zaķīši, ko mēs ļoti bieži redzam savās bildēs, kad jauši vai nejauši objektīvā ir no saulītes iespīdējis atspīdums, kas dažreiz ir efekts, bet dažreiz defekts. Es šo parādību ievēroju, vispirms mani tā pārsteidza, tad es iedomājos – varbūt ar viņiem var sadraudzēties, un tad es lēnām, lēnām it kā pietuvojos šai neiespējamai misijai un iedraudzējos ar šiem saules zaķīšiem. Rezultātā notika brīnums tai nozīmē, ka man ar gaismu, ko nevar pakļaut vai pārveidot, izveidojās sadarbība”.

Ja parasti gaisma ir tikai viens no mākslas darba komponentiem, tad Andra Zēgnera jaunajā ciklā neparastais ir tas, ka saules gaismas spektrs darbos ir vienīgais izteiksmes līdzeklis un tā radītās struktūras un dažkārt ļoti neparastās krāsu spēles, un kombinācijas veido arī katras fotogrāfijas tēlu sistēmu un stāstu.

Autors izmantojis vienīgi analogo filmu kameru un pēcapstrādē nav veicis nekādus mākslīgus uzlabojumus – fotošopu vai citas manipulācijas.

Andri Zēgneru vienmēr saistījuši spēcīgi simboli un dabas matēriju izpēte, viņa uzmanības centrā jau bijis ūdens un uguns un tagad šīm matērijām piepulcējusies arī gaisma un atklājumi par tās prātam neaptverami daudzveidīgo dabu:

„Šis ietvars vai diapazons, kurā gaisma darbojas, ir vienkārši cilvēka prātam neaptverams. No vismaigākā pieskāriena, dzīvības impulsa līdz gandrīz vai iznīcinošai robežai, līdz robežai, kad gaismas ir pārpārēm par daudz, kad tā cilvēkam ir bīstama, kaut vai varam iedomāties savas izjūtas, atrodoties tuksnesī bez ēnas klātbūtnes.

Šī pieredze var būt arī sāpīga, dzeļoša, var būt arī līdzsvarojoša, samīļojoša, arī traģiski draudoša, bet tai pašā laikā tas ir absolūts brīnums, tā ir mistērija priekš manis;

un arī šie darbi, šis process, kurā man bija tā laime būt un strādāt, ne velti esmu minējis, kas tas ir viens no skaistākajiem manas dzīves piedzīvojumiem,” stāsta Zēgners.

Cikla „Gaismā” darbos Andris Zēgners ir panācis neparastas telpiskuma un formas attiecības, radot spilgtas jēdzieniskas asociācijas – tā par darbiem saka mākslinieks, Marka Rotko mākslas centra direktora vietnieks Māris Čačka, uzsverot, ka ar šo ciklu autors ir veicis atklājumu, kam pasaulē vēl nav precendenta un, iespējams, šī pieeja var kļūt par jaunu virzienu fotomākslā:

„Tas ir nebijis un savā ziņā fenomenāls stāsts, jo neviens tādu ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē nav piedāvājis. Ir bijuši atsevišķi mēģinājumi, bet ne tādi, kas vainagotos veselā personālizstādē. Ne man, ne arī izstādes autoram nav nācies saskarties, ka kāds būtu tieši šādā izpildījumā veicis gaismas struktūras skaidrojumu”.

Savu ceļu mākslas pasaulē Andra Zēgnera darbu cikls „Gaismā” sāks piektdien, 7. jūlijā, Daugavpilī Marka Rotko mākslas centrā. Šajā dienā centrs uzsāks jauno vasaras izstāžu sezonu un līdz ar Andra Zēgnera izstādi tiks atklātas vēl piecas jaunas izstādes ar pašmāju un pasaules mākslas projektiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti