Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Uldi Auguli

Rīta Panorāma

Intervija ar Romānu Naudiņu

Latviešu spēlfilma " Izlaiduma gads" ceļā uz Monreālas kinofestivālu

Andra Gaujas «Izlaiduma gads» ceļā uz Monreālas kinofestivālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Režisora Andra Gaujas spēlfilma "Izlaiduma gads" 27.augustā pasaules pirmizrādi piedzīvos Monreālas kinofestivālā. Andris Gauja ar savu radošo komandu filmu uzņēma četrus gadus. Viņš ir gandarīts, ka presitižais festivāls filmu iekļāvis savā programmā.

"Dzīves garšai ir jābūt visos elementos, kas ir filmā - tas ir mans skatījums, kā es vēlētos radīt filmu. Lai dzīves garša būtu pašā stāstā, raksturos, situācijās, situācijas pavērsienos, pašā vidē, kādā mēs filmējam, pat operatora darbā, lai izvairītos jo samākslotības. Tas ir mūsu stils, izmantojot dokumentālistu prakses un iemaņas," pirms došanās uz Monreālas kinofestivālu stāsta Andris Gauja.

Kā jau vēstījām, sākumā stāsts par kādu Rīgas vidusskolas klasi bija iecerēts kā dokumentālā filma, bet brīdī, kad skolas direktore aizliedza filmēt skolēnus, ieceri nācās realizēt spēlfilmā.

"Lielais izaicinājums bija aktieriem, kuriem ir teātra pieredze, noņemt nost teātra spēles paņēmienus. Filmā, kur ir tuvplāns, emocijas ir nolasāmas daudz, daudz precīzāk un skaidrāk, nekā no teātra skatuves. Daudz kas ir jāņem nost no aktierspēles. Šai ziņā mums ļoti palīdzēja neprofesionālie aktieri, kuriem nekādu teātra paņēmienu žestā, mīmikā un stilā nebija," skaidro režisors.

Filmā nevar precīzi novilkt robežu starp dokumentālo filmu un aktierfilmu. Andri Gauju vienmēr ir interesējušas skolēnu un skolotāju attiecības - vai tās var būt saprotošas, vai gluži pretēji. Režisors filmā izvēlējās attiecību modeli, kad skolotāja nespēj ieturēt distanci starp sevi un skolēniem. Skolotājas lomā izvēlēta aktrise Inga Alsiņa-Lasmane.

"Filmas galvenajā varonē ir iekšā ļoti labs cilvēks, kas grib būt labs pret visiem. Tas ir viņas ideāls - būt labajai skolotājai, viņa no sirds tāda arī vēlas būt, pret katru izturēties vislabākajā veidā. Bet mirklī, kad jāizvēlas pašas personiskā laime vai šis ideāls, nav tik vienkārši," saka Andris Gauja.

Jau ziņots, ka Latvijā spēlfilma "Izlaiduma gads" pirmizrādi piedzīvos 9.oktobrī.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti