Kultūras ziņas

15 filmas saņem valsts finansējumu

Kultūras ziņas

Andrejs Osokins aicina uz koncertu un sarunām

Alekseja Naumova glezniecība Rozes Stiebras filmā

Alekseja Naumova glezniecība Rozes Stiebras filmā – top «Sirds likums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas animācijas klasiķe Roze Stiebra jau gandrīz gadu strādā pie jaunas pilnmetrāžas animācijas filmas “Sirds likums”, kuras scenāriju pēc Jāņa Ezeriņa noveles veidojis Matīss Gricmanis. Režisore savā radošajā darbā arī iepriekš ir izvēlējusies vērtīgu Latvijas literatūras materiālu – Raiņa, Ojāra Vācieša un Kārļa Skalbes darbus, bet otra Rozes Stiebras aizrautība ir animācijas gleznieciskā kvalitāte, ko nosaka filmas mākslinieka izvēle. “Sirds likums” top kopā ar gleznotāju Alekseju Naumovu.

Par iespēju ekranizēt animācijā latviešu modernās noveles aizsācēja Jāņa Ezeriņa darbu “Jaunais likums” Roze Stiebra domājusi jau pirms vairākām desmitgadēm, taču idejai lemts īstenoties tikai tagad.

“Filmas galvenais saturs ir tāds, ka ir tāda vieta, valsts, kur nav sirds iedzīvotājiem. Viņiem ir viss cits, bet nav sirds. Un gadās tā, ka princese, kas gatavojas precēties, dabū sirdi, un sakarā ar to viss izmainās,” stāsta režisore Roze Stiebra.

“Tas ir ļoti aktuāli arī šodien, kad mums it kā viss ir, bet par sirdi mēs esam aizmirsuši. Jautājums, kas tā sirds vispār ir?”

Režisore turpina: “Ja filma saucas “Sirds likums”, tad pēc manām domām tas ir augstākais likums, kādu cilvēks, cilvēce varētu sev iztēloties, tātad augstākais, kas ir, ir sirds likums.”

Rozei Stiebrai šī būs pirmā sadarbība ar gleznotāju Alekseju Naumovu, uzaicinot viņu kļūt par animācijas filmas mākslinieku.

Viņa atzīmē: “Es gribēju, lai viņš būtu mākslinieks, jo tā milzu enerģija un arī tā neapvaldāmā fantāzija, kaut arī viņš izliekas, ka viņš visu zīmē no dabas, un arī tā krāsa – man liekas, ka tas ir drusku jauns, nekā mēs līdz šim strādājām. Tomēr tik talantīgs cilvēks man pirmo reizi ir trāpījies filmā, un nav viegli to visu līdzsvarot.”

Spilgtās krāsas, pilsētas ainavas, neparastie cilvēku un fantāzijas dzīvnieku tēli jau ieguvuši pirmo animācijas kustību.

Mākslinieks, daloties iespaidos par izaicinājumu strādāt pie animācijas filmas, stāsta: “Nebija zināms, vai tā filma būs, un kad veiksmīgi tas viss atrisinājās, tad Roze teica: “Vai tagad saproti, uz ko tu parakstījies?” Vēl ne. Bet tas, ka kustēsies... tiešām animācija ir priekš manis kaut kas jauns.

Grāmatu ilustrācija un glezniecība ir kaut kas cits, te viņi kustas.”

Visas filmas balsis uzticēts ierunāt Jaunā Rīgas teātra Alvja Hermaņa kursa studentiem. Vēl māksliniekiem jāuzzīmē desmitiem tūkstošu zīmējumu. Pašlaik uz vietas studijā “Lokomotīve” vai attālināti to dara pieci animatori. Ir svarīgi saglabāt glezniecisko manieri un roku darba sajūtu.

“Tas animatora darbā ir tas sarežģītākais, ka animatoram ir jāatsakās no sava “es” un jākļūst par Alekseju Naumovu. Līdz galam tas arī tā nav iespējams,” skaidro animators Dzintars Krūmiņš.

Vēl priekšā gadi skrupuloza un pacietīga darba, bet Roze Stiebra saka, ka tas viņu nesatraucot. Jaunās filmas aprises jau ir redzamas.

“Tas ceļojums un piedzīvojums ir tikai sācies. Es neteikšu, ka tas būs viegls ceļojums, bet gala rezultātā, es ceru, ka mēs visi veiksmīgi finišēsim faktiski pēc diviem gadiem,” atzīmē režisore.

“Sirds likums” būs Rozes Stiebras 40. animācijas filma, savukārt gleznotājam Aleksejam Naumovam – debija animācijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti