Aleksandras Navratilas fotoizstāde: mijiedarbībā Zeme, ezers, cilvēks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 20. aprīļa līdz 20. maijam Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) Ofisa galerijā būs skatāma mākslinieces Aleksandras Navratilas (Šveice/Nīderlande) personālizstāde „Silbersee”. Viņas darbs lēnām, bet neatlaidīgi atklāj stāstu par cilvēka ietekmi uz Zemi no ezera perspektīvas. Izstāde notiek Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2016 ietvaros sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centru.

Melnbaltās fotogrāfijas, kuras uz ekrāna aizvieto cita citu un savstarpēji pārklājas, 1998. un 1990. gadā, tieši pirms Vācijas atkalapvienošanās, ir uzņēmis zinātnieks Dr. Freds Valkovs no firmas „Agfa-Orwo” Biterfeldā, bijušajā Vācijas Demokrātiskajā Republikā. Vadot pētniecisko procesu, lai atrastu sudraba sastāvdaļas aizstājēju fotofilmiņās, viņš kļuva aizvien apsēstāks ar Zilberzē (Silbersee) ezera fotografēšanu. Dr. Valkovs ezeru aprakstīja kā nomācošu klātbūtni tā apkārtnes iedzīvotāju dzīvē un uzskatīja to par vainīgu paša krīzē, kad pārcēlās dzīvot uz šo apkārtni. Teksti uz fotogrāfijām apcer ķīmiskās piesārņotības lēno vardarbību.

Aleksandra Navratila (Alexandra Navratil, 1978, Cīrihe, Šveice) dzīvo un strādā Amsterdamā. Māksliniece bieži vien savu izpēti sāk filmu un fotogrāfiju arhīvos, ejot no attēla formālajām kvalitātēm pie naratīvajiem, sociālajiem, politiskajiem un ekonomiskajiem apstākļiem, kas ir darbu pamatā.

Viņas darbi nesen ir izstādīti „Frieze” Ņujorkā, TENT Roterdamā, de Appel mākslas centrā Amsterdamā, Laikmetīgās Mākslas institūtā Filadelfijā, un MUSAC (Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y Leon) Spānijā, kā arī citur. Navratila ir saņēmusi vairākus apbalvojumus par saviem darbiem, pašlaik viņa ir pasniedzēja Bāzeles Mākslas un dizaina akadēmijā.

Izstāde skatāma katru darba dienu no 12 līdz 18,  ieeja – bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti