Aigara Hibnera fotoizstāde atklāj Liepājas teātra izrāžu krāšņo pasauli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Piektdien, 5. jūlijā, plkst. 17 Liepājas muzejā atklās fotogrāfa Aigara Hibnera personālizstādi “Spēle”, kas caur fotoaparāta prizmu parāda Liepājas teātra izrāžu un tēlu vilinošo, krāšņo un reizē arī pārsteidzošo pasauli, informē Liepājas muzeja galvenā muzejpedagoģe Maruta Eistere.

Aigars Hibneris

Dzimis 1967. gadā Liepājā. 1985. gadā beidzis Liepājas 5. vidusskolu (tagad Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5. vidusskola), studējis Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultātē, savukārt 2004. gadā bakalaura grādu Tiesību zinātnēs ieguvis absolvējot Biznesa augstskolu "Turību". No 2014. gada - lektors Latvijas Kultūras akadēmijas Latvijas Kultūras koledžā.

14 gadu vecumā, Aigars Hibneris saprata, ka vēlas kļūt par fotogrāfu un strādāt preses un dokumentālās fotogrāfijas jomā. No 1998.līdz 1991. gadam strādājis Liepājas rajona laikrakstā “Ļeņina Ceļš” (“Kursas Laiks”).

Darbi ir publicēti daudzos preses izdevumos Latvijā un ārvalstīs. No 2007. līdz 2017. gadam kā fotogrāfs pastāvīgi sadarbojas ar izdevniecību “Rīgas Viļņi”. Piedalījies vairākās izstādēs un veidojis personālizstādes.

Izstādē fotogrāfs pievēršas spēles tēmai, vairāk uzsverot spēles esamības dažādību. Kā tas ir – spēlēties pašam, vērot un noķert cita spēlēto, spēle ar tēlu un fotokameru, aktiera personību, skatītāju.

Lielākā daļā darbu redzami Liepājas teātra aktieri, kas pirms vai pēc izrādes, varbūt pat izrādes laikā ļāvušies spēlei ar fotogrāfu, izceļot tēlu ārpus dekorācijām un izrādes vides vienu pašu kameras priekšā, –  ļoti īsā laika sprīdī noķert pareizo mirkli, tēla vīziju, noskaņu un tīro emociju vienā kadrā. Izstādē būs skatāmi tēli no tādām izrādēm kā “Precības”, “Ģērbējs”, “Ķiršu dārzs”, “Mizantrops”, “Ragana”, u.c.

Reiz bijušās Teātra dienas ļāva Liepājas teātra aktieriem iziet no ierastās vides ielās pretī saviem skatītājiem, veidojot kvalitatīvi citu spēli, iekļaujoties jaunā vidē. Šos nu jau vēsturiski iemūžinātos mirkļus fotogrāfs izceļ citā foto sērijā. Pateicoties Teātra dienām, Aigaram Hibnerim tolaik arī radās pastiprināta interese par teātri, spējot caur fotoaparāta objektīvu ļoti tuvu fiksēt aktieru emocijas, izrāžu tapšanas gaitu, kā arī aizkulises, kas parastam skatītājam paliek neatklātas. Tāpat Aigars Hibneris mūsdienu teātra apmeklētājus aicina iepazīt tuvāk aktieru personības ārpus teātra.

Izstāde “Spēle” skatāma Liepājas muzejā no 5. jūlija līdz 4. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti