92 gadu vecumā mirusi krievu aktrise Ņina Urganta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

92 gadu vecumā Sanktpēterburgā mirusi krievu aktrise Ņina Urganta, kas padomju laikā ieguva atzinību ar spilgtām lomām teātrī un kino. Bērnībā viņa dzīvojusi Latvijā – Daugavpilī.

1953. gadā Ņina Urganta pabeidza Ļeņingradas (tagadējās Sanktpēterburgas) teātra institūtu, strādājusi vairākos Ļeņingradas teātros.

PSRS kinoskatītājiem viņa palikusi atmiņā ar daudzām kinolomām, visvairāk ar bijušās frontes medmāsas Rajas lomu 1970. gada filmā “Baltkrievijas stacija”. Urganta filmējusies arī tādās padomju kino filmās kā “Dēli aiziet karā”, “Svētdienas tētis” u.c.

Ņina Urganta ir dzimusi 1929. gada 4. septembrī Lugas pilsētā Ļeņingradas apgabalā. Viņas tēvs Nikolajs Urgants bija pārkrievojies igaunis.

Nikolajs bija NKVD majors, un 1940. gadā viņš kopā ar ģimeni (Ņinai bija arī divi brāļi un māsa) nosūtīts uz padomju varas okupēto Latviju.

“Mans tēvs bija NKVD majors. Varbūt arī viņš redzēja, ka kādu nogalina pagrabos, bet es par to neko nezinu. Es biju 11 gadus vecs bērns, maz ko sapratu no politikas. Taču atceros, ka tētis bija labs cilvēks, es viņā redzēju tikai labo,” Ņina Urganta savulaik stāstīja laikrakstam “Argumenti i fakti”.

Okupācijas varas virsnieka ģimenei ieradīts grezns nams Daugavpilī, bet drīz vien sākās karš un pilsētu ieņēma vācieši. Tēvs aizgājis uz fronti, bet ģimene palikusi dzīvot nacistu okupētajā pilsētā.

“Daugavpilī bija bailīgi. Ģimenes nevarēja atkāpties kopā ar vīriešiem un palika šajā ellē. Mana nabaga māte kļuva par ģimenes apgādnieci. Lai izdzīvotu, viņa nesmādēja arī smagākos, netīrākos darbus. Strādāja maiznīcā, stiepa maisus ar miltiem un maizi. Katru reizi pēc nakts maiņas slēpa azotē siltas maizes klaipiņu un atnesa mums. Ja viņu pieķertu, nošautu uz vietas,” stāstīja Ņina.

“Būtu izrēķinājušies ar visu mūsu ģimeni, ja uzzinātu, kas ir mūsu tēvs. Bet kāda laipna sieviete, sētniece paslēpa mūs pagrabā. Visa apkaime zināja, ka mēs esam čekista bērni, bet neviens neziņoja, nenodeva.”

Pēc kara tēvs atgriezies, bet bijis jau smagi slims. “Viņš vairs nestrādāja NKVD, sāka dzert, tā arī nomira pie sētas – no degvīna...” atcerējās Ņina. Daugavpilī ir apbedīta arī viņas māte Marija.

Ņinas dēls Andrejs Urgants ir Krievijā populārs aktieris un TV raidījumu vadītājs, bet vēl populārāks ir mazdēls Ivans Urgants, kurš Pirmajā kanālā vada sarunu šovu “Vakara Urgants”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti