Rīta Panorāma

Eiropā nosoda Koļesņikovas notiesāšanu

Rīta Panorāma

Talibi, iespējams, ieņēmuši Pandžšīras provinci

Mūžībā aizgājis franču aktieris Belmondo

88 gadu vecumā mūžībā devies franču aktieris Žans Pols Belmondo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

88 gadu vecumā mūžībā devies franču aktieris Žans Pols Belmondo, kurš pagājušā gadsimta 60. un 70. gados bija viena no spožākajām Francijas kino zvaigznēm.

Belmondo nebija apveltīts ar tik daiļu ārieni kā viņa kolēģis Alēns Delons, taču viņa vīrišķīgais šarms iekaroja daudzu sieviešu sirdis. Aktieris ir spēlējis vairāk nekā 70 filmās un sadarbojies ar spilgtākajiem sava laika Francijas kino režisoriem: Žanu Liku Godāru, Klodu Šabrolu, Fransuā Trifo, Klodu Lelušu u.c.

Arī viņa ekrāna partneres bija dižākās Eiropas aktrises: Katrīna Denēva, Žanna Moro, Sofija Lorēna, Džina Lolobridžida, Klaudija Kardināle un citas zvaigznes.

Francijas prezidents Emanuels Makrons raksta: "Viņš vienmēr paliks Brīnišķīgais. Žans-Pols Belmondo bija nacionālais dārgums, savā diženībā un smieklu šaltīs, skaļš vārds un izmanīgs ķermenis, cēls varonis un pazīstams tēls, nenogurdināms pārgalvis un vārdu burvis. Viņā mēs katrs atrodam sevi.

Žans Pols Belmondo dzimis 1933. gada 9. aprīlī Parīzes priekšpilsētā, viņa tēvs bija ievērojams tēlnieks Pols Belmondo.

Mācību vietā Žans Pols bija vairāk aizrāvies ar sportu; jaunībā viņš izmēģināja spēkus boksā, kur uzvarēja 15 no 23 cīņām. Taču viņa ieplacinātais deguns bija sekas kautiņam skolā, nevis cīņai boksa ringā. Viņa sportiskums aktierim ļāva filmās, kurās tas bija nepieciešams, pildīt arī kaskadiera pienākumus.

Žans Pols Belmondo (no kreisās) boksa ringā
Žans Pols Belmondo (no kreisās) boksa ringā

Kad Belmondo pievērsās aktiera karjerai, kāds kritiķis viņu raksturoja kā “apbrīnojami neglītu vīrieti”. Taču tas netraucēja Belmondo kļūt gan par skaistāko sieviešu, gan spožāko kinorežisoru mīluli.

1960. gadā uz ekrāniem iznāca režisora Žana Lika Godāra filma “Līdz pēdējam elpas vilcienam”, kas padarīja Belmondo par Francijas kino “jaunā viļņa” seju. Viņš sadarbojās ar Godāru arī citās filmās, piemēram, “Sieviete paliek sieviete” un “Trakais Pjero”.

Viena no viņa spilgtākajām lomām bija režisora Filipa de Brokā filmā “Vīrs no Rio”. Tajā Belmondo bija ne tikai aktieris, bet arī kaskadieris. Savukārt režisors Fransuā Trifo raksturoja Belmondo kā savas paaudzes daudzpusīgāko Eiropas aktieri.

Žans Pols Belmondo vecumdienās, 2016. gadā
Žans Pols Belmondo vecumdienās, 2016. gadā

Gana vētraina bijusi arī Belmondo privātā dzīve. Viņš bija divreiz precējies un divreiz šķīries, bet bija arī īslaicīgāki romāni ar citām aktrisēm. Belmondo vecākā meita Patrīcija gāja bojā ugunsgrēkā, bet viņam ir vēl trīs citi bērni, no kuriem jaunākā meita Stella ir tikai 18 gadu veca.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti