58 gadu vecumā miris kanādiešu kinorežisors Žans Marks Valē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

58 gadu vecumā nedēļas nogalē miris kanādiešu kinorežisors Žans Marks Valē, kurš guvis starptautiskus panākumus ar filmām “Dalasas pircēju klubs”, “Mežone” un “Jaunā Viktorija”.

Režisors miris savā mājoklī netālu no Kvebekas; nāves cēlonis pagaidām netiek izpausts.

Žans Marks Valē ir dzimis un audzis Kanādas lielpilsētā Monreālā, kur studējis kino veidošanu.

Sākumā viņš veidojis mūzikas video un īsfilmas, kas izpelnījās kritiķu atzinību. Panākumus guva arī Valē pilnmetrāžas debija, 1995. gada trilleris “Melnais saraksts”.

2005. gadā klajā nāca Valē veidotā filma “C.R.A.Z.Y.”, ko kinokritiķi atzinuši par vienu no desmit visu laiku labākajām Kanādas filmām.

Daudzsološo režisoru ievēroja Holivuda, un 2009. gadā viņa vadībā tapusi filma “Jaunā Viktorija” ar Emīliju Blantu galvenajā lomā, kas vēsta par britu karalienes Viktorijas jaunību.

Lielāko atzinību Valē izpelnījās par 2013. gada filmu “Dalasas pircēju klubs”, kas vēstīja par AIDS slimnieka centieniem izplatīt oficiāli vēl nereģistrētas zāles. Filmas galveno varoni atveidoja Metjū Makonahijs, kurš par šo lomu saņēma “Oskaru” kā labākais aktieris; savukārt Džareds Leto saņēma “Oskaru” kā labākais aktieris otrā plāna lomā.

2014. gadā kritiķu un skatītāju atzinību izpelnījās Valē veidotā filma “Mežone” ar Rīzu Viterspūnu galvenajā lomā, kas vēstīja par jaunas sievietes ceļojumu pa mežonīgu dabas taku.

Pēdējos gados Valē vairāk bija pievērsies TV seriālu veidošanai, piemēram, viņš bija režisors seriālam “Lielie mazie meli”, kurā filmējušās tādas zvaigznes kā Rīza Viterspūna, Nikola Kidmena un Lora Derna.

Pirms dažiem gadiem uz jautājumu, kas viņam vislabāk patīk kino industrijā, Valē atbildēja: “Sapņi. Sapņi piepildās. Tagad es dzīvoju sapnī.”

Valē bija šķīries; par viņa aiziešanu mūžībā sēro dēli Alekss un Emīls.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti