Kultūras ziņas

Franču un latviešu mākslinieki pakļauj materiālu moderni

Kultūras ziņas

Neparasta filma par Māru Ķimeli

4.maijā startēs Latvijas filmu maratons

4.maija Latvijas Filmu maratons notiks gan Rīgā, gan Latvijas reģionos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Filmu maratons, kas jau desmito reizi 4.maijā notiks Rīgā, kinoteātrī "Splendid Palace", turpina pirms diviem gadiem aizsākto tradīciju rīkot bezmaksas kino svētkus arī Latvijas reģionos, organizējot 23 īpašus filmu seansus 18 Latvijas apdzīvotās vietās. 

Kā Latvijas Radio intervijā stāsta kino žurnāliste Kristīne Matīsa, Latvijas Filmu maratons radies kā atbilde pirms desmit gadiem pastāvošajai vajadzībai vēl vienu reizi savest kopā latviešu kino ar skatītāju, jo tobrīd bijis ļoti daudz filmu, par kurām skatītāji, iespējams, bija dzirdējuši, taču nebija tās redzējuši - filmas pēc pirmizrādes nevis palika kinoteātru repertuāros, bet tika nosūtītas uz festivāliem un konkursiem. 

Viena no Filmu maratona tradīcijām ir pieskaņot šai dienai kādu no latviešu filmu pirmizrādēm, kas īpašā vakara seansā tiek demonstrētas skatītājiem. 

Kā ziņots iepriekš, desmitā Latvijas Filmu maratona programmai, kas 4.maijā visas dienas garumā tiks izrādīta kinoteātrī "Splendid Palace", šogad sarūpētas vairākas spilgtas ekrāna pirmizrādes, tostarp Kristas Burānes dokumentālā filma "Māra" un Lailas Pakalniņas "Viesnīca un bumba", kā arī animācijas jaundarbi bērniem - Nila Skapāna "Spoku stunda", Edmunda Jansona "Kā Lupatiņi precējās" - un pieaugušajiem - Vladimira Leščova "Lietus dienas", Edmunda Jansona "Roņu sala", Zanes Oborenko "IMG_00:01.JPG" un Kārļa Vītola "Robota vīruss".

Bez pirmizrādēm 4.maijā tiek izceltas no kinoteātru repertuāra izņemtas, bet uzmanības vērtas filmas. No šī gada repertuāra Kristīne Matīsa izceļ režisores Kristīnes Želves filmu "Fedja". 

Tāpat kā "Māra", tāpat kā filma par Viju Celmiņu un Juri Strengu, tā ir interesanta tendence, kas parādījusies Latvijas kino – veidot filmas par Latvijas personībām. Ja agrāk bija šādu filmu trūkums, tad šobrīd varētu izveidot veselu tematisko programmu," stāsta žurnāliste.

Līdzās spilgtiem mūslaiku portretiem Filmu maratona programmā iekļauti arī dzimtu, ģimeņu un tautu satikšanās un kopābūšanas stāsti - režisoru Askolda Saulīša "Atmodas antoloģija", Unas Celmas "Mana koka stāsts", Daiņa Kļavas "Mitrais", Mārtiņa Grauda "Ceļš uz mājām", Zigurda Vidiņa "Mēstepatās" un Lailas Pakalniņas "Skurstenis".

Kamēr kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā un Mazajā zālē tiks demonstrētas pašmāju jaunākās dokumentālās un animācijas filmas, Jaunajā zālē projektā "Rīgas kino" būs skatāma no 1951. līdz 1993. gadam tapušu filmu programma, kas veltīta Rīgai un tās formu un izpausmju dažādībai no padomju propagandas un klišeju koncentrāta līdz naivam kičam vai poētiskam problēmstāstam

Dienas noslēgumā brīvdabas ekrānu kinoteātra pagalmā iesildīs vairāku maratona filmu mūzikas autors Jēkabs Nīmanis ar grupu "Jacob Noiman Festival Band", kam sekos īpaša Latvijas Filmu maratona desmitgadei veltīta īsfilmu programma "īsi par 10".

Ārpus Rīgas 4.maijā būs skatāma "Animācijas Brigādes" filmu programma, kā arī Līgas Gaisas dokumentālā filma "Tā dullā Strengas dēļ jeb vasara ar zelta teļu". 23 īpašie filmu seansi notiks 18 vietās - Liepnā, Līgatnē, Malienā, Naukšēnos, Salā, Subatē, Suntažos, Vandzenē, Viesītē, Daugavpilī, Skrīveros, Smiltenē, Staicelē, Suntažos, Talsos, Ugālē, Vecumniekos un Vilcē. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti