4. maija Latvijas filmu maratons šogad notiks gan klātienē, gan tiešsaistē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nacionālā kino centra rīkotais tradicionālais 4. maija Latvijas filmu maratons pēc divu gadu pārtraukuma atgriezīsies klātienes seansos kinoteātrī "Splendid Palace" un piedāvās filmas arī Rīgas apkaimēs, tomēr saglabājot arī tiešsaistes festivāla sadaļu portālā filmas.lv visai pasaulei. Programmā – vairākas pirmizrādes, simtgadnieka Rolanda Kalniņa godināšana, filmas par Ukrainu, Latvijas animācija un brīvdabas seanss, informēja NKC pārstāvji.

Pēc divu pandēmijas gadu pārtraukuma, kura laikā 4. maija Latvijas filmu maratons pārcēlās tiešsaistē – Nacionālā kino centra portālā filmas.lv –, šogad maratona norises atkal atgriežas kinoteātrī "Splendid Palace", bezmaksas klātienes seansos abās kinozālēs bez ierobežojumiem. Ielūgumus uz kinoteātra seansiem no 27. aprīļa varēs saņemt kinoteātra "Splendid Palace" kasē vai piereģistrēt elektroniski kinoteātra mājaslapā; detalizēta informācija par seansiem un pieteikšanos sekos.

Latvijas filmu maratona programma šogad kinoteātrī sāksies ar režisora Rolanda Kalniņa (1922) godināšanu – Latvijas kinomākslas klasiķim maijā aprit 100 gadi, un vecmeistars solās arī pats ierasties uz seansu, kurā plānota viena "zelta klasikas" filma un vairāki pārsteigumi – gan muzikāli, gan kinematogrāfiski. Kinoteātra Lielajā zālē šajā dienā tiks svinētas arī divu pilnmetrāžas filmu pirmizrādes. Pirmoreiz Latvijā tiks izrādīta Lailas Pakalniņas dokumentālā filma "Mājas", kas kopš pagājušā gada rudens jau demonstrēta vairākos nozīmīgos Eiropas festivālos, savukārt režisors Ivars Zviedris nupat pabeidzis dokumentālo filmu "Bahs pret Covid", kuru sāka filmēt pirms diviem gadiem, pandēmijas pirmajās dienās. Dienas sākumā Lielajā zālē plānots arī tradicionālais Latvijas animācijas filmu seanss bērniem.

Filma "Mariupole" (2016)
Filma "Mariupole" (2016)

Kinoteātra Mazajā zālē šogad programma tā vai citādi saistās ar Ukrainu un šajā valstī notiekošo karadarbību – tur tiks demonstrēta dokumentālā filma "Mariupole" (2016), kuras režisors, lietuvietis Mantas Kvedaravičus (1976-2022), aprīļa sākumā krita šajā pilsētā, bet vakara noslēgumā – Ukrainas spēlfilma "Baltais krauklis" (2022), emocionāla varoņdrāma par 2014. gada notikumiem pašā karadarbības sākumā Doneckas apgabalā. Kinoteātra Mazajā zālē tiks demonstrēta arī dokumentālā filma "Valiant! – Brauciens uz brīvu Latviju" (2021) – iedvesmojošs stāsts par trimdas latviešu pretošanās akcijām 20. gadsimta 80. gados, nenogurstoši atgādinot pasaules valstu valdībām, ka Latvija ir okupēta.

Vakara noslēgumā līdz ar tumsas iestāšanos plānots seanss brīvdabas kinoteātrī "Splendid Garden" – Simtgades animācijas filma "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" (2019) ar subtitriem ukraiņu valodā.

Nacionālais kino centrs 4. maijā piedāvās filmas arī seansiem Rīgas apkaimēs – Mežaparka Lielajā estrādē, Iļģuciemā un Imantā –, bet portālā filmas.lv svētku programma būs pieejama visā pasaulē atbilstoši katras valsts vietējam laikam. Detalizēta informācija par 4. maija Latvijas filmu maratona programmu sekos nākamnedēļ. Filmu maratonu rīko Nacionālais kino centrs, atbalsta Rīgas dome un Latvijas filmu studijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti