29 Latvijas fotogrāfu objekts - Latvijas ceļi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Tapusi unikāla grāmata “No A uz B caur C. Ceļojums 25 gadu garumā” par ceļiem Latvijā ar 29 Latvijas fotogrāfu attēliem. Grāmatas sastādītājs ir Pauls Bankovskis,  un Latvijas ceļu būves uzņēmuma A.C.B.  jubilejai veltītajā izdevumā ir aplūkojami 29 pazīstamu Latvijas fotogrāfu iemūžināti 25 gadu garumā tapuši 25 nozīmīgi ceļu būves projekti visā Latvijā.

Grāmatā aplūkojami mūsdienās īpaši šai grāmatai uzņemtas fotogrāfijas, kā arī vēsturiskas liecības par Latvijas infrastruktūras attīstību. Grāmatā iekļauti materiāli ne vien par mūsdienu objektiem, bet arī par vēsturiski nozīmīgiem Latvijas ceļiem, atainoti arī vēstures un dabas pieminekļi, unikāli dabasskati, ievērojamas personas, kas dzīvojušas un strādājušas šo ceļu tuvumā.

“Ceļš nav tas, kas atrodas nekurienes vidū. Uz ceļu var paraudzīties mazliet citādāk. Mākslinieciskā nozīmē ceļš ir ainavas sastāvdaļa, kur klātesošs ir cilvēks. Ģeogrāfiski ceļu vienmēr izmanto, lai nokļūtu no vienas vietas uz otru, kur svarīgi ir tā galapunkti. Ceļam ir divas puses, un tas, ko cilvēks redz katrā pusē, ir daļa no tā dzīves. Ceļam piemīt arī laika dimensija. Lielākā daļa ceļu Latvijā ir ar senu vēsturi, un cilvēku atmiņās tiem ir liela nozīme. Esmu pārliecināts, ka šis projekts visiem iesaistītajiem izvērtās par aizraujošu piedzīvojumu, kurā mēs atklājām ko jaunu abās ceļa pusēs un abos ceļa galos,” vēsta grāmatas sastādītājs Pauls Bankovskis.

“Mēs gribējām atzīmēt ceturtdaļgadsimtu īpašā veidā, jo tas ir nopietns ceļa gabals, kas noiets. Mums nešķita būtiski uzrakstīt to, cik mums ir ekskavatoru vai buldozeru, bet paskatīties uz mūsu darbu citādāk – ne savām un inženieru acīm, bet mākslinieku – fotogrāfu acīm. Es izsaku vislielāko pateicību gan fotogrāfiem, gan tekstu autoriem un citiem grāmatas tapšanā iesaistītajiem par ieguldīto darbu un lielisko rezultātu,” stāsta "A.C.B." valdes priekšsēdētājs Valdis Lejnieks.

Grāmatā ir atspoguļoti 25 ceļu būves projekti, ko uzņēmuši 29 Latvijā pazīstami fotogrāfi: A. Belokopitovs, Ē. Božis, M. Cīrulis, A. Daukulis, J. Deinats, E. Desjatņikovs, G. Diedziņš, A. Eglītis, I. Gabaliņa, K. Garda, R. Hofmanis, G. Indrēvics, G. Ivuškāns, J. Kalniņš, V. Kleins, Ē. Kukutis,  N. Mežiņš, A. Miezis, A. Pavlovs, M. Plūme, J. Saliņš, I. Salmane, A. Stakle, I. Strangots, A. Starks, A. Strokins, R. Šulcs, G. Zelenkovecs un I. Znotiņš. Grāmatas mākslinieks ir Jānis Pavlovskis. Grāmatā izmantoti arī attēli un informācija no Latvijas Nacionālā arhīva, Latvijas Ceļu muzeja un Latvijas Nacionālās bibliotēkas.

Grāmata tuvākajā laikā būs pieejama Latvijas Nacionālajā bibilotēkā, kā arī tirdzniecībā Jāņa Rozes grāmatnīcas veikalos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti