Kinolektorijs, LUX filmu dienas, «Black Matters» – ko nepalaist garām kinoteātros?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šajā nedēļā kinoteātros nonāk īpaši veidotas filmu programmas – sāksies jau 18. kinolektorijs "Tas, ko tu nedrīksti nezināt", labāko no Eiropas kino piedāvās LUX filmu dienas, savukārt tā sauktajai melnajai kultūrai veltītu filmu izlasi un pasākumu ciklu "Black Matters" rīko "Kino Bize".

Kinolektorijs, LUX filmu dienas, «Black Matters» – ko nepalaist garām kinoteātros?
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Filma "Oza zemes burvis" (1939)
Filma "Oza zemes burvis" (1939)

"Tas, ko tu nedrīksti nezināt"

Šonedēļ, 29. martā, sākas Rīgas Kino muzeja rīkotā lektorija "Tas, ko tu nedrīksti nezināt" 18. sezona. Šie lektoriju cikli ir neatņemama galvaspilsētas kultūras dzīves sastāvdaļa; tie ir viens no retajiem notikumiem, kas allaž pulcē ļoti dažādu skatītāju pulku.

Katru filmu seansu pavada izsmeļoša lekcija, kas atklāj papildu kontekstu par filmu un tās tapšanas aizkulisēm vai laikmetu, kurā tā tapusi. Šogad cikla nosaukums ir "Vienā taktī", un tas veltīts mūzikliem. Ciklā izrādīs muzikālās filmas, kas tapušas no Holivudas līdz Bolivudai, tostarp arī Latvijā (Aloiza Brenča 1972. gada filmu "Lielais Dzintars").

Lektoriju ciklu šo trešdien aizsāks leģendārais ASV kino mūzikls "Oza zemes burvis" ar Džūdiju Gārlendu galvenajā lomā. Šīs filmas lektore ir mūziklu aktrise Annija Putniņa. Galvenās varones Dorotijas loma aizsāka Gārlendas fenomenālo karjeru – filmas uzņemšanas laikā viņai bija vien 16.

1939. gadā uzņemtā filma tāpat kā tajā skanošie skaņdarbi nu ir kino vēstures ikonas – amizanti, ka viszināmāko dziesmu "Over the Rainbow" (jeb "Pāri varavīksnei"), kas savulaik bijusi atzīta par labāko skaņdarbu ASV kino vēsturē, studijas MGM vadība pēc filmēšanas noslēguma vēlējās no filmas izgriezt. "Oza zemes burvis" – Holivudas zelta laikmeta klasiskais mūzikls (kā jau liela daļa šo monumentālo lielfilmu) arī ir ārkārtīgi interesants materiāls lektorijam: filmu apvij daudzas leģendas. Viena no tām, piemēram, ir, ka Smaragda pilsētā mītošos zirgus (kas pēc grāmatas un scenārija ir zaļi) filmēšanas vajadzībām krāsoja ar želatīna kristāliem. Uzņemšanai esot bijis jānorit raiti, pirms zirgi paspēj želatīna krāsu nolaizīt.

Kino lektorijs "Tas, ko tu nedrīksti nezināt" no 29. marta līdz 14. jūnijam kinoteātrī "Splendid Palace".

Filma "Tuvu"
Filma "Tuvu"

LUX filmu dienas

No 31. marta līdz 4. aprīlim kinoteātrī "Splendid Palace" norisināsies LUX filmu dienas. LUX filmu dienas rīko Eiropas Parlaments, īpaši atlasītā programmā izrādot vairākus Eiropas kinodarbus, par kuriem pēc seansiem skatītāji savā balsojumā izvēlas labāko.

Šī programma ir labs piemērs Eiropas kino daudzveidībai – liekot lietā dažādas žanra formas un stāstniecības paņēmienus, autori ir atraduši radošus veidus, kā reflektēt par to, kas notiek apkārt. Te arī galvenā Eiropas un Holivudas izklaides kino atšķirība – Eiropas kino ir mūsu kino; tā stāsti vēsta par mūsu līdzcilvēku ikdienu, problēmām un izaicinājumiem, ar ko bieži varam asociēties arī paši.

Šogad LUX filmu dienu programmā iekļautas 5 filmas, dažas jau izrādītas kinoteātros Latvijā, dažas ne. Programmā: Rūbena Estlunda daudzkārt godalgotā sociālā satīra "Skumju trīsstūris", aizvadītā gada Berlīnes kino laureāte "Alkarrasa" – aizkustinoša, smeldzīgi reālistiska sociālā drāma par lauksaimnieku – persiku audzētāju ģimeni Spānijā, beļģu režisora Lūkasa Donta drāma "Tuvu" – par to,w kā divu zēnu draudzību izposta sabiedrības aizspriedumi. Tāpat arī skatāma sociālpolitiska drāma "Liesmojošās dienas" ("Burning Days") no Turcijas un kinostāsts no Portugāles – "Will-o'-the-Wisp" jeb "Malduguns".

Filma "Skaitām līdz trīs!"
Filma "Skaitām līdz trīs!"

"Black Matters"

Kinoteātros no 26. marta nonāk ASV neatkarīgā kino traģikomēdija "Skaitām līdz trīs!" ("On the Count of Three"). Šī filma aizsāk kinoteātra "Kino Bize" veidoto ciklu "Black Matters" jeb tā sauktajai melnajai kultūrai veltītu filmu programmu.

Komiķa, aktiera un kinoveidotāja Džeroda Kārmaikla režisētais kinodarbs vēsta par pēdējo dienu divu vīriešu dzīvē. Filma kā profesionāls trapēzists nobalansē uz paskarba humora un atbruņojoša aizkustinājuma robežas, vēstot par tik sarežģītu tēmu kā pašnāvība. Cilvēcisks izmisums, neordināras situācijas un dzīvi apliecinošs humors – "Skaitām līdz trīs", kino no 26. marta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti