Vecāku un bērnu attiecības, senioru mīlestība. Rīgas Pasaules filmu festivāls jau šonedēļ

Ar plašu kinodarbu atlasi šonedēļ atklās desmito Rīgas Pasaules filmu festivālu. Dokumentālo filmu programmā šogad pētīta mīlestības tēma. Atlasīto stāstu vidū ir vecāku un bērnu attiecības, senioru mīlestības meklējumi un citas filmas, kas pievēršas mīlestībai.

Vecāku un bērnu attiecības, senioru mīlestība. Rīgas Pasaules filmu festivāls jau šonedēļ
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Rīgas Pasaules filmu festivāls desmit gadu svinības šajā ceturtdienā, 27.aprīlī, atklās ar franču dokumentālā kino režisora Nikolā Filibēra filmu "Uz Adamanta", kas ieguvusi šī gada Berlināles "Zelta lāča" labākas filmas balvu.

"Filma "Uz Adamanta", kura runā par brīnišķīgu dienas aprūpes centru, parāda, ka mēs varam arī savādāk rūpēties par šiem cilvēkiem. Ne gluži nobāzt viņus kaut kur nomalē, bet pašā Parīzes centrā – tādā kā laivā uz Sēnas upes," stāsta festivāla veidotājs Māris Prombergs.

Viņš norāda, ka šogad filmu programmā meklē atbildes uz to, ko nozīmē veidot filmu no mīlestības perspektīvas:

"Šī saistviela un enerģija, kas liek cilvēkiem sanākt kopā un darīt to, kas viņiem rūp, tā ir mīlestība.

Es gan pieļauju, ka pirmais, kas mums nāk prātā, ir romantiskā mīlestība, bet tas kļuva par aspektu, no kura mēs centāmies izvairīties, atlasot filmas. Mēs vairāk skatījāmies šo mīlestības veidu, kur nav ar vārdiem pateikts, bet tu jūti šo siltumu starp veidotājiem un varoņiem, kur filma ir veidota no mīlestības pozīcijas. Mums likās interesanti saprast šo patiku starp varoni un filmas veidotāju."

Prombergs turpina, ka dažādās mīlestības formas nereti caurvij kinodarbus, kas stāsta par ģimeni. Tāda būs arī festivālu noslēdzošā filma "Penelope, mana mīla", kurā režisore Klēra Doiona 18 gadus filmējusi savu meitu, kurai diagnosticēti autiskā spektra traucējumi. Filmā tiek atklāta mātes un meitas attiecību dinamika.

"Te mēs redzam gan šīs rūpes, kuras pāraug tādā kā vēlmē un zināšanā, kā vajag labāk, kas ne vienmēr tā ir, un citkārt ir vienkārši jāļauj otram dzīvot un būt pašam un līdz galam nesaprastam. Ļaut dzīvot patstāvīgu dzīvi. Tā bija mūsu noslēguma filmas galvenā ziņa, kādēļ mēs izvēlējāmies Penelopes filmu. Līdzīga filma, kur arī ir runa par ģimeni, kurā diezgan komiskā veidā tēvs uzspiež dēlam veidot filmu un dēls kļūst par šo režisoru, bet filmu nosauc "Mana tēva filma", jo tēvs grib, lai dēls vienkārši kaut ko beidzot sāk savā dzīvē darīt. Tātad varas attiecības," stāsta festivāla veidotājs.

Kadrs no filmas "Uzlūdz dāmas"
Kadrs no filmas "Uzlūdz dāmas"

Savukārt vēl īsi pirms festivāla atklāšanas trešdien, 26. aprīlī, "Senioru kino klubā" tiks izrādīta Katrīnas Tomašickas dokumentālā filma "Uzlūdz dāmas", pēc kuras būs iespēja arī sastapt filmas veidotājus.

Prombergs stāsta: "[Tā ir] pilnmetrāžas dokumentālā filma par senioriem Latvijā, kuri meklē otru pusīti. Viņi skatās drukātos žurnālus, sazvanās, tiekas un mēģina saprast, kā varētu dzīvot kopā. Ļoti skaista un komiska filma. Manuprāt, ļoti labs sākums, lai ievadītu festivāla tematikā."

Jautāts par desmitgadi un kā pašam šķiet, kas ir festivāla veiksmes atslēga, Prombergs atzīmē: "Viens no svarīgākajiem aspektiem kopumā "Kino Bizē" ir šis tuvums, neformālā vide, kur nav plašuma, vakarkleitu un sarkano paklāju, bet ir kaut kas pavisam vienkāršāks un saprotams. Protams, ir cilvēki, kuriem vajag šo svinīgumu, un tas ir brīnišķīgi, un arī man patīk šādi festivāli un pasākumi, bet šajā ziņā mēs esam atšķirīgi, ja gribas šo nelielo nišas festivālu un tuvību."

Rīgas Pasaules filmu festivāls noritēs no 27. līdz 30. aprīlim kinoteātrī "Kino Bize".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti