Kultūras ziņas

Turot roku uz Latgales mākslas pulsa, top izstāde "Pēdas"

Kultūras ziņas

Atjaunota Kuldīgas Mākslas nama fasāde

Atsākta filmas "Jumprava. Lielais notikums" filmēšana

2,5 kilogrami dabisko matu un 80. gadu tērpi – ieskats filmas par «Jumpravu» uzņemšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"ATTA centrā" Rīgā intensīvi notiek ne tikai vakcinācija, bet arī filmēšana – viens no ēkas segmentiem  pārveidots par filmēšanas paviljonu, kur epidemioloģiski drošā režīmā atsākta kinolentes "Jumprava. Lielais notikums" filmēšana. Pašlaik tiek restaurēti leģendārās grupas koncertmirkļi, kas izmainīja jauno mūziķu likteņus, un, iespējams, arī Latvijas publikas muzikālo gaumi.

Režisors Aigars Grauba pirmo reizi strādā ar sev tik personisku materiālu filmai pēc Nacionālā teātra izrādes "Zem diviem karogiem", kas jau bija Jumpravas 35. jubilejas zīmē. Graubas sākotnējā iecere bija veidot dokumentālu filmu, kas pārauga spēles kino projektā. Jaunās filmas pirmie kadri tika filmēti 2020. gada septembrī, un šogad novembrī, "ATTA centram" pārtopot par universālu kino paviljonu, tiek filmētas vairākas nozīmīgas muzikālas epizodes, ieskaitot izaicinošo skaņu tumbas iemešanu publikā koncerta laikā. Grauba teic, ka bailes ir arī pēc 35 gadiem uz skatuves, taču tas adrenalīns, ko saņem uz skatuves, nav salīdzināms ne ar ko.

Bargu kastingu izturējušie galvenie aktieri, kuri spēle "Jumpravas" mūziķus, ir ne tikai toreizējo jumpraviešu vizuālie līdzinieki, bet arī lieliski mūziķi. Visus priekšnesumus viņi dzied "dzīvajā", panākot gandrīz autentisku tā laika "Jumpravas" skanējumu.

Grupas “Jumprava” četrotni filmā attēlos Gatis Grāvers (Aigars Grāvers), Roberts Vanags (Aigars Grauba), Raimonds Celms (Ainars Ašmanis) un Rihards Zelezņevs (Aigars Krēsla). Pirmos gadus grupas pamatsastāvā bija arī Ingus Ulmanis un Aigars Voitišķis, kurus filmā atveidos Mārtiņš Kalniņš (Ingus Ulmanis) un Gvido Valters (Aigars Voitišķis).

Aktieris Raimonds Celms filmā spēlē Aināru Ašmani, kas, kā uzsver lomas atveidotājs, bija izcils basģitārists, viens no spicākajiem šī instrumenta pārvaldītājiem.

""Jumpravas" mūzika ir ļoti autentiska, nemirstīga vērtība, manuprāt," saka Mārtiņš Kalniņš, kurš atveido Ingu Ulmani, "ar šo filmu mēs atmodinām no jauna to dzirksti, kas bija tajā mūzikā."

Paviljonā katram  priekšnesumam tiek mainīti masu skatu dalībnieki drošības apsvērumu dēļ, bet katra dziesma iezīmē citu "Jumpravas" muzikālo uzvaru posmu.

Laika plūsmai šoreiz ir jābūt pat acīm redzamai, tāpēc kostīmu māksliniece Sandra Sila restaurējusi Elitas Patmalnieces 80. gadu "Jumpravas" skatuves tērpus. Puišiem mainīsies matu garums, grima māksliniece Beāta Rjabovska sarūpējusi 2,5 kilogramus dabisko matu, meitenes esot ziedojušas pat savas bizes, zinot, ka tas ir "Jumpravai".

"Mēs spējam jau reflektēt par sevi, esam pieauguši," saka filmas režisors Aigars Grauba.

Filmas iznākšana plānota 2022. gada sākumā. Tā top ar Nacionālā kino centra un Valmieras pašvaldības atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti