Dienas ziņas

Kāpēc kafijas busiņam liedz tirgoties ikdienā?

Dienas ziņas

Sāk procesu par emocionālu vardarbību pret bērnu Bruknā

Fotoprojekts "Uzdrošināšanās stāsts – kleita"

23 sievietes un viena kleita – fotogrāfes Žvagiņas projekts «Uzdrošināšanās stāsts – kleita»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tikai vienu dienu Jelgavā bija skatāma fotoizstāde ''Uzdrošināšanās stāsts – kleita''. Izstādes vienojošais un arī centrālais tēls bija īpaša kleita, ko uz fotosesijām visdažādākajās Latvijas vietās bija uzvilkušas divdesmit trīs sievietes, no kurām neviena nav profesionāla fotomodele.

Fotogrāfes Dzintras Žvagiņas īstenotajā projektā kleita kļuva par izaicinājumu un uzdrošināšanās stāstu divdesmit trīs sievietēm no visiem Latvijas reģioniem. Modeles drīkstēja izvēlēties fotosesijas vietu un aksesuārus, bet nezināja, kāda būs kleita.

“Katrs iedomājās, kāda viņa būs, un tu saģērbies, pat nezinot, uz ko tu saģērbies, un tad tu ieraugi, kāds būs tas galarezultāts, un tu esi nereāli pārsteigts. Mamma arī bija pārsteigta. Protams, 12 kilometrus augstpapēžu zābakos purvā [brist] bija fantastisks piedzīvojums,” stāsta projekta dalībnieces Diāna un Dita Spruktas.

Rita Legzdaine kā fotosesijas vietu izvēlējusies jūru, bet izaicinājums bijis nevis pati fotosesija, bet gan kleita, kas Ritas garderobē bijusi tikai vienu reizi – kāzu dienā.

“Viss patika, es izbaudīju no sākuma līdz beigām. Bet pat šis sievišķīgais pasākums nespēja manī pamodināt kleitas nēsātāju, tāpēc šodien es joprojām esmu uzticīga biksēm,” atzīmē Rita Legzdaine.

Projekta idejas autorei, starptautiski atzītajai fotogrāfei Dzintrai Žvagiņai svarīgi bijis ne vien likt dāmām iziet no ierastās komforta zonas, bet arī lauzt stereotipu, ka viena kleita un vairākas dāmas ir nesavienojami jēdzieni.

“Mani priecē tas, ka ir arī šī vecumu amplitūda, izmēru amplitūda, jo mēs visas esam skaistas, un viena kleita nepadara mūs vienādas,” uzsver fotogrāfe.

Idejas iedvesmota, horeogrāfe Liene Ķince īpašajai kleitai izveidojusi arī deju, un arī visas dejotājas publikas priekšā dejoja pirmoreiz.

Trīs mēnešu garā darba rezultāti bija vērojami tikai vienu dienu trīs seansos, bet iegūtās atziņas un īpašais foto dalībnieču atmiņās paliks vēl ilgi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti