Kultūras ziņas

Viktora Arāja tiesas prāva uz teātra skatuves

Kultūras ziņas

Pieminekļu valdei – 100

Latvijā top ukraiņu spēlfilma "Nadja"

Latvijā top spēlfilma «Nadja» par ukraiņu sievietes pieredzi karā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šobrīd Latvijā notiek ukraiņu spēlfilmas uzņemšana. To veic entuziastu grupa, pārsvarā šeit dzīvojošie ukraiņi. Filmas sižets balstās patiesos notikumos par traģisku sievietes likteni, kura kara apstākļos dzemdē bērnu un meitenītei tiek dots vārds Nadežda jeb latviski – cerība.

Laikā, kad apritējis gads kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, operators Artjoms Kočarjans no Ukrainas, kurš strādā arī Latvijas Televīzijā un savulaik piedalījies karadarbībā Ukrainā, kopā ar entuziastu komandu uzņem reālos notikumos balstītu spēlfilmu par kādas jaunas ukraiņu sievietes traģisko stāstu.

"Filma ir ne tikai par karu, bet reāls stāsts par sievieti, manu paziņu, kura pirmajās kara dienā zaudēja vecākus. Un pēc pusotras nedēļas viņas mīļoto cilvēku mobilizēja armijā kā bijušo karavīru. Viņi sazvanījās, viss bija labi. Bet pēc pāris nedēļām viņa uzzināja, ka ir stāvoklī. Zvana viņam, lai to paziņotu, turot vienā rokā grūtniecības testu, otrā telefonu, un sarunas laikā dzird, ka sākas apšaude. Un saprot, ka ir zaudējusi arī viņu. Tas ir reāls stāsts. Viņa palika viena, gaidot bērnu, viņai galvā ir putra, nesaprotot, kā dēļ ir vērts tālāk dzīvot, bet atrod spēkus, slēpjas bunkuros. Grūta dzīve un pārbaudījumi, bet viņa iztur un dzemdē. Un meitenītei dod vārdu Nadja – Nadežda – Cerība," pastāstīja Artjoms Kočarjans.

Galvenās varones lomas atainotāja, aktrise Marina Bilousa-Mosijčuka savukārt uzsvēra: "Pēc visiem pārvarētajiem šķēršļiem viņa var lepoties ar sevi. Es ļoti cienu filmas ideju, zinu viņus dzīvē, Ukrainā daudzus, kas zaudējuši tuviniekus, vecākus, bet, kad tas notiek tik ļoti īsā laikā, tu mirklī pieaudz un tik ļoti visu pārdzīvo... Man ir liels gods spēlēt tik stipru sievieti. To visu pārdzīvot un dzemdības bunkurā nevienam nenovēlu. [..] Kara sākumā es visu laiku biju Kijivā, atbraucu šurp pēc jaunā gada, ieraudzīju aktieru atlasi. Kijivā mums dzīve bija apstājusies, šeit jūtos, kā svaiga gaisa malku saņēmusi, visur var iet, joprojām baidos  no lidmašīnām un helikopteriem, visiem sprādzieniem, salūta skaņas ir īpašs stāsts…"

Filmēšana notiek ļoti strauji Rīgā un Siguldā. Tajā piedalās gan ukraiņu kareivis, gan brīvprātīgie pašvaldības policisti no Rīgas.

"Šī man ir otrā pieredze, darbojoties kā aktierim, sākotnēji es biju karavīrs. Pēc ievainojuma 2016. gadā nolēmu darboties visur, kur varu, lai pārstāvētu Ukrainu. Un tā tik superīgā filmā nolēmu pamēģināt," pastāstīja aktieris, pulka "Azov" karavīrs Sergejs Voicehovskis. "Mēs esam neuzvarami, to es uzsveru. Kāpēc neuzvarami? Piemēram, man nestrādā viena roka no 2016. gada, bet dodiet iespēju un es tūliņ iešu aizstāvēt Ukrainu! Un neesmu viens tāds, tādu ir simtiem tūkstoši, kuri pēc ievainojuma gatavi turpināt aizstāvēt Ukrainu."

Spēlfilmas "Nadja" uzņemšanas grupa turpina vākt ziedojumus filmas pabeigšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti