Riga IFF īsfilmu atlases komisiju papildina starptautiski atzīti kino profesionāļi

Spēcinot starptautiskā un nacionālā īsfilmu konkursu komandas sastāvu, Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) lokam pievienojušies pieredzējuši un nozarē augsti novērtēti kino profesionāļi. Filmu atlases komisijas rindas papildinās franču izcelsmes kuratore Šantala Liāna (Chantal Lian) un ķīniešu kinorežisors Šiu Jangs (Qiu Yang), kurš 70. Kannu īsfilmu konkursā saņēmis prestižo "Zelta palmas zaru" un kura darbi ar panākumiem izrādīti Kannu "Kritiķu nedēļā", Venēcijas kinofestivāla virtuālās realitātes kino skatē un citviet, informē festivāla pārstāvji.

Atlases komanda veidos abu konkursu izlasi, un tajos izrādītie darbi sacentīsies ne tikai par godalgām, bet arī iespēju tikt izvirzītiem kandidatūrai Eiropas Kino akadēmijas balvai "Eiropas īsfilma 2024".

Riga IFF īsfilmu komisijas sastāvā šobrīd ir festivālu kuratore, kino kritiķe un žurnāliste Nanako Tsukidate no Japānas, kino publiciste un moderatore Līga Požarska no Latvijas un tagad arī Liāna un Jangs. Darbu turpinās vadīt franču kurators un kinokritiķis Leo Soesanto.

"Mēs esam ārkārtīgi priecīgi par atlases komandas jaunpienācājiem – ar nepacietību gaidām viņu individuālos kino redzējumus, kuri palīdzēs tapt Riga IFF desmitās jubilejas gada festivāla skatēm. Šantala labāk par jebkuru citu pārzina amerikāņu neatkarīgo kino, un esam lepni, ka tāds izcils, godalgots kino veidotājs kā Šiu uzticas mūsu darbam, lai vēlētos kļūt par daļu no tā," par Riga IFF atlases komisijas jaunākajiem locekļiem stāsta kurators Soesanto.

Kā norāda Riga IFF pārstāvji, Šantala Liāna kino nozarē strādā vairāk nekā 12 gadus – viņa pildījusi filmu programmētājas un kuratores pienākumus ievērojamākajos Francijas festivālos, piemēram, Lesarkas ("Lesarcs") festivālā un neatkarīgajam kino veltītajā Elizejas lauku kinofestivālā ("Champs-Elysées Film Festival") Parīzē. Strādājusi kā filmu izplatītāja respektablās kompānijās "Wild Bunch" un "Sophie Dulac Distribution", izplatot tādas komerciāli veiksmīgas neatkarīgā kino filmas kā "Mīla un draudzība" ("Love & Friendship", 2016) un "Menaše" ("Menashe", 2017), kā arī darbojusies scenāristu un režisoru apmācības laboratorijā "Oxbelly". 

Tikmēr Ķīnā dzimušais Šiu Jangs studējis režiju Viktorijas Mākslas koledžā, Austrālijā, veidojot gan virtuālās realitātes, gan aktierkino īsfilmas – viņa diplomdarbs, īsfilma "Zem saules" ("Under the Sun", 2015), nonāca studentu filmu konkursā Kannu kinofestivāla "Cinéfondation" sadaļā. Savukārt īsfilma "Klusa nakts" ("A Gentle Night", 2017) Kannu kinofestivāla īsfilmu skatē ieguva "Zelta palmas zaru", Jangam kļūstot par pirmo ķīniešu izcelsmes kino veidotāju, kurš saņēmis šo godalgu. "Filma seko 13 gadus vecas meitenes pazušanai, savērpjot notikumus nospriegotā mutulī – Jangam neticamā precizitātē izdevies kino valodā pārtulkot šoku, izmisumu un bailes, ko pirmajās stundās piedzīvo tuvinieki. Savukārt nesenākais darbs "Viņa skrien" ("She Runs", 2019) pietveras sociālajam spiedienam un iekšējai vainapziņai, ko izjūt jauna dejotāja, vēloties pamest dejošanu. Šī filma Kannu "Kritiķu nedēļā" ieguvusi "Leitz Cine" kino atklājuma balvu," stāsta festivāla rīkotāji. 

Jau pieminētais īsfilmu sadaļas atlases komisijas darbu vadītājs Leo Soesanto no 2009. līdz 2015. gadam ir bijis pilnmetrāžas filmu izvēles komisijā Kannu kinofestivāla "Kritiķu nedēļas" programmai, kur no 2017. līdz 2021. gadam vadījis arī īsfilmu programmas atlases komisiju. Soesanto tāpat no 2016. līdz 2020. gadam strādājis par filmu kuratoru arī par autorkino meku dēvētajā Roterdamas kino festivālā (IFFR).

Pieteikšanās Riga IFF Starptautiskajam īsfilmu konkursam ir atvērta līdz 31. maija pulksten 23.59, savukārt nacionālajam konkursam darbus var iesniegt līdz 30. jūnija pulksten 23.59. Filmas, kas producētas vai kopproducētas Krievijas Federācijā un Baltkrievijā, netiks pieņemtas.

Riga IFF šogad atzīmēs savu desmito pastāvēšanas gadu, un tas notiks no 12. līdz 22. oktobrim, četros festivāla konkursos meklējot spilgtus un inovatīvus kino rokrakstus no visas pasaules, savukārt paralēlajās skatēs izgaismojot aktuālākās, novatoriskākās un kolorītākās kino izteiksmes un filmdarus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti