Dienas ziņas

Saldū kultūras nama vietā būs katastrofu pārvaldības centrs

Dienas ziņas

Reikjavīkā vienojas izveidot Ukrainas "zaudējumu reģistru"

Veidos filmu par leģionāru Ernestu Laumani

Veidos filmu par leģionāru Ernestu Laumani; meklē finansējumu

Ernests Laumanis bija Latviešu leģiona 19. divīzijas izlūkbataljona komandieris. Saglabātājās liecībās viņu raksturo kā lielisku vadoni, kurš ir drosmīgs kaujas laukā. Pēc kara viņš kļuva par autoritāti tādiem brīvības cīnītājiem kā Gunārs Astra, Ints Cālītis un daudziem citiem. Tagad nolemts veidot spēlfilmu par viņa dzīvesstāstu. Scenārijs jau gatavs, aktieri atrasti, bet finansējuma filmas tapšanai vēl nav.  

Filmā būs redzams majora Ernesta Laumaņa dzīvesstāsts Otrā pasaules kara laikā un pēckara gados, atklāja režisors Normunds Pucis.

Veidojot scenāriju, rūpīgi strādāts ar vēstures materiāliem, un daudz kas no filmā redzamā būs vēsturiski precīzi. Režisoram izdevies iegūt arī Laumaņa sūtītās vēstules radiniekiem.

"Viņam bija liegts apmeklēt Liepāju, kur dzīvoja viņa meita un sieva. Un viņš rakstīja vēstules, un meita atļāva man tās izmantot arī scenārijā. Tā ka mēs par šo cilvēku zinām diezgan precīzi – ko viņš domāja, kas ar viņu notika 60. gados," stāstīja Pucis.

Liecību un leģendu par Ernestu Laumani ir daudz, atzina Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas pētnieks Valdis Kuzmins.

"Bijušie karavīri pēc Otrā pasaules kara par šo virsnieku vienmēr atcerējās kā par ļoti izcilu līderi, kā par komandieri, kuram var uzticēties, kā par komandieri, kurš bija ļoti drosmīgs kaujas laukā, un pie kura, tajā pašā laikā, bija ļoti grūti dienēt un bijis ļoti prasīgs," stāstīja Kuzmins.

Režisors uzmanību pievērsis arī pēckara gadiem, tad par Laumani runāts kā par lielisku skolotāju un lielu autoritāti Latvijas brīvības cīnītāju acīs.

"Ap viņu pulcējās jaunie disidenti, un viņš viņiem visu laiku teica, ka šī sistēma agri vai vēlu sabruks un jums vienkārši jābūt tam gataviem. Man pat ir tāda versija, ka, iespējams, šos zīmīgos vārdus, kurus Gunārs Astra teica savā pēdējā tiesas sēdē – "šis laiks paies kā ļauns murgs" –, varbūt tā ideja nāk no Laumaņa," sacīja Pucis.

Šī gan būs spēlfilma, tā nav absolūti dokumentāla filma, norādīja režisors. Scenārijā arī ir mīlestības līnija. Pie scenārija strādāts trīs gadus, tagad izveidots filmas reklāmas video.

Notiek gatavošanās darbi, lai sāktu filmēt pašu filmu, jau iznomāts poligons, kurā tiek gatavotas dekorācijas, un aktieri arī ir atrasti. Bet visai filmas realizēšanai finansējuma vēl nav.

Režisors cer uz Kultūras ministrijas, pašvaldību, uzņēmumu un arī privātpersonu atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti