Kultūras ziņas

Mākslīgais intelekts ienāk arī Latvijas mākslā

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Sadalītas īsfilmu festivāla "2Annas" balvas

Festivālā «2Annas» uzvaras laurus plūc filma no Nīderlandes «Kaimiņš Abdi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rīgas Starptautiskajā īsfilmu festivālā "2Annas", kas norisinājās no 7. līdz 13. aprīlim, žūrija "Grand Prix" – statueti "Bronzas Anna"– piešķīrusi Nīderlandes režisora Douva Dijkstra (Douwe Dijkstra) dokumentālajai īsfilmai "Kaimiņš Abdi" ("Neighbour Abdi"). Savukārt par labāko filmu Baltijas īsfilmu konkursā atzīta igauņu režisores Madli Lānes (Madli Lääne) spēlfilma "Dārgie pasažieri" ("Dear passengers"), kas ieguvusi "Ģipša Annu".

Filma "Kaimiņš Abdi" 29 minūšu garumā stāsta par somālieti Abdi, kurš kopā ar režisoru dodas vaļsirdīgi atklātā un sāpīgā ceļojumā pagātnē. Žūrijas atzinīgi novērtējusi filmas rotaļīgumu un izdomu, uzsverot, ka tā spēj vienlaikus būt izklaidējoša un sarežģīta, apvienojot dažādas kino formas, lai izstāstītu skaistu stāstu par traumām, brūcēm un piedošanu kara un vardarbības pilnai pagātnei. Vienlaikus žūrija norāda, ka filma ir asredzīgs un šobrīd īpaši aktuāls kinodarbs.

Savukārt Baltijas īsfilmu konkursā uzvarējusi 11 minūtes gara filma, iestudēta laikmetīgās dejas izrāde "Dārgie pasažieri", kas stāsta par kādu vientuļu ceļotāju, kura dodas ceļā, lai meklētu atvieglojuma sajūtu un aizpildītu pulsējošos dvēseles tukšumus. Viņas nepielūdzamās ilgas izplatās, pārņemot arī pārējos autobusa pasažierus un mudinot līdzbraucējus apzināties savas vēlmes un identificēt vilšanās mirkļus. Kā norāda žūrija, filma ir kā intīma deja, kas pauž ilgas pēc pieskāriena.

Arī šogad filmas vērtēja starptautiska žūrija: Ukrainas lielākā starptautiskā kinofestivāla "Molodist" programmētājs Bohdans Žuks (Bohdan Zhuk), režisors, producents un scenārists no Latvijas Matīss Kaža un producente no Lietuvas Juste Michailinaite (Justė Michailinaitė).

"Šogad festivālā saskatāmas vairākas formālas tendences, piemēram, bija ārkārtīgi daudz filmu, kas izmantoja aizkadra tekstu kā primāro stāstniecības rīku. Visvairāk uzrunāja tās filmas, kuras bija dziļi personiskas vai arī mākslinieciski oriģinālas un izmantoja novatoriskus kino paņēmienus. Dauzonīgs kino – tieši eksperimentāli un bezkaunīgi risinājumi ir tas, ko režisori var atļauties īsajos formātos, bet kam finansiālu iemeslu dēļ netiek dota vaļa pilnmetrāžā, tāpēc īsmetrāžas kino allaž ir vērts pievērst uzmanību," stāsta festivāla žūrijas dalībnieks, režisors Matīss Kaža.

Kopumā šī gada festivāla ietvaros vairāk nekā 2000 filmu konkurencē izvēlētas 67 labākās īsfilmas no 25 valstīm, kas tika vērtētas četrās konkursa programmās – Starptautiskais īsfilmu konkurss, Baltijas īsfilmu konkurss, Starptautiskais vidēja garuma filmu konkurss, kā arī Starptautiskais bērnu un jauniešu īsfilmu konkurss.

Ikviens interesents ceturtdien, 13. aprīlī, pulksten 19.00 aicināts apmeklēt arī festivāla "2Annas" šī gada apbalvoto filmu seansu klātienē kinoteātrī "K. Suns" vai skatīties tiešsaistē.

27. Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla "2ANNAS" balvu ieguvēji

  • Labākā konkursa filma, "Grand prix" un "Bronzas Annas" ieguvēja – "Kaimiņš Abdi" ("Neighbour Abdi", rež.  Douwe Dijkstra, Nīderlande, 2022)
  • Labākā Baltijas īsfilma, "Ģipša Annas" ieguvēja – "Dārgie pasažieri" ("Dear passengers", rež. Madli Lääne, Igaunija, 2022). Filmas veidotāji vienlaikus saņēma arī iespēju veikt filmu pēcapstrādi BBPostHouse 2000 eiro vērtībā.
  • Labākā animācijas īsfilma, "Ģipša Annas" ieguvēja – "Sula" ("Juice", rež. Mona Keil, Vācija, 2022)
  • Labākā drāma/spēles kino īsfilma, "Ģipša Annas" ieguvēja – "Tur, kur guļ saule" ("Where The Sun Sleeps", rež. Pablo Dury, Francija, 2022)
  • Labākā dokumentālā īsfilma, "Ģipša Annas" ieguvēja – "Atkal būt tam puikam" ("That Boy Again", rež. Jan Koester, Vācija, 2022)
  • Labākā vidēja garuma filma, "Ģipša Annas" ieguvēja – "Aribada" ("Aribada", rež.  Simon(E) Jaikiriuma Paetau, Natalia Escobar, Vācija, 2022)
  • Bērnu īsfilmu konkursa uzvarētāja, Stikla diploma saņēmēja – "Lapsu karaliene" ("The Queen of the Foxes", rež. Marina Rosset, Šveice, 2022)
  • Jauniešu īsfilmu konkursa uzvarētāja, Stikla diploma saņēmēja – "Parole – rozā" ("Code rose", rež. Taye Cimon, Pierre Coëz, Julie Groux, Sandra Leydier, Manuarii Morel, Romain Seisson, Francija, 2022)
  • Žūrijas simpātijas balvas ieguvēji – "Knapi strādājoši" ("Hardly working", rež.Total Refusal, Austrija, 2022), "Ēva" ("Eeva", rež. Lucija Mrzljak, Morten Tšinakov, Igaunija, Horvātija, 2022) un "Es esmu Mišela" ("I am Michele", rež. Olena Siyatovska, Ukraina, Nīderlande, 2021)
  • Golfa kluba "Viesturi" veicināšanas balva – "Sintēze" ("The Synthesis", rež. Ķīna Tabaka, Latvija, 2022)

Par festivālu "2Annas"

Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls "2Annas" 2023. gadā norisinājās jau 27. reizi, festivāla apmeklētājiem piedāvājot oriģinālas, inovatīvas, izaicinošas un sociāli aktīvas īsfilmas un vidēja garuma filmas. Šī gada fokuss bija "Ķermenis un miesa", programmas ietvaros aplūkojot cilvēka ķermeniskās robežas un maņas.  Par "2Annas" zīmogu kļuvusi arī festivāla neformālā daļa – nepieradinātas ballītes neierastās vietās, brīva atmosfēra un dažādu jomu kino profesionāļi vienkopus.

"2Annas" iestājas par īsfilmu kā patstāvīgu kino žanru. Īsfilmas formāts nav
vienīgi pakāpiens uz pirmo pilnmetrāžas darbu, bet gan apzināta, konsekventa izvēle, kuras rezultāts ir augstvērtīgs mākslas fakts.

Īsfilmu festivālu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Nacionālais kino centrs, Rīgas dome. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti