Kultūras ziņas

Deju kolektīvs "Gatve" veltījuma koncerts Rīgai

Kultūras ziņas

Valmierā tapusi izrāde "Paolo un Frančeska" Indras Rogas režijā

"Splendid Palace" skatāma Larsa fon Trīra filmu retrospekcija

«Splendid Palace» piedāvā Larsa fon Trīra filmu retrospekciju

Desmit dienu garumā kinoteātrī "Splendid Palace" norisināsies dāņu kino režisora Larsa fon Trīra filmu retrospekcija. Kino interesentiem būs iespēja noskatīties visas leģendārā režisora pilnmetrāžas filmas.

Larsu fon Trīru dēvē par vienu no skandalozākajiem Eiropas kino režisoriem. Saņēmis vairāk nekā 100 kino balvas, fon Trīrs ir arī viens no pūriskās filmu kustības dibinātājiem un manifesta "Dogma 95" autoriem. Strādājis ar pasaules slavenākajiem aktieriem. Savas filmas ne tikai režisējis un bijis scenārija autors, bet arī visās piedalījies kā aktieris.   

"Larsa fon Trīra filma ir tāda atslēga, lai mēs saprastu 20. gadsimta izskaņas kino un 21. kino gadsimta kino pārejas periodu. Mainījās tehnoloģijas, ienāca digitālās tehnoloģijas, bet Lars fon Trīrs nav tikai tehnoloģijas. Tie ir skaudri stāsti, kuros viņš eksperimentē ar neskaitāmiem žanriem. Tas vienmēr ir bijis pārsteigums, emocionāls līdzpārdzīvojums, nereti arī šoks," skaidro Nacionālā kino centra vadītāja, kino zinātniece Dita Rietuma.

Kadrs no filmas "Melanholija"
Kadrs no filmas "Melanholija"

Kinoteātrī "Splendid Palace" būs iespēja noskatīties 15 fon Trīra pilnmetrāžas kino darbus hronoloģiskā to tapšanas secībā. Retrospekciju palīdzēja veidot Lietuvas izplatītāji, sākumā to parādot skatītājiem Viļņā.

Filmu izplatītāja "Lācis, lauva, zars" pārstāve Giedre Krikščūnaite spriež: "Lietuvā cilvēku atsaucība bija liela. Domāju, ka Latvijā būs līdzīgi, jo šeit cilvēki zina, kas ir Eiropas kino. Viņi saprot šī kino kvalitāti un nozīmi."

Iespēju redzēt visas Larsa fon Trīra pilnmetrāžas filmas, pasākuma rīkotāji pielīdzina kino skatītāju pilngadības un brieduma sasniegšanai, kā arī kino evolūcijas un traģikomiskās pasaules pieņemšanai. Katru seansu ievadīs eksperta lekcija, kas palīdzēs detalizēti iepazīt fon Trīra pasaules uztveri.   

Režisors Aiks Karapetjans norāda: "Viņš ir viens no tiem režisoriem, kuri Eiropā vairs neeksistē. Esmu pazaudējis pēdējo astoņu gadu laikā ticību Eiropas kino. Jo saprotu, ka šobrīd Eiropas kino ir ļoti tendenciozs un mēģina piemēroties saociālpolitiskiem notikumiem. Fon Trīrs bija viens no tiem retajiem režisoriem, kurš taisīja universālu kino. Un viņš bija atradis savu skatītāju, saskrāpējot tam ādu."

Kadrs no filmas "Dejotāja tumsā"
Kadrs no filmas "Dejotāja tumsā"

"Splendid Palace" mākslinieciskā vadītāja, kinokritiķe Daira Āboliņa teic: "Es ļoti centos izvairīties no Trīra tiešas ietekmes uz maniem visslēptākajiem punktiem. Un man tas nekad neizdevās. Es vienmēr biju pagalam, dažkārt dusmīga, dažkārt laimīga. Bet dusmīgam uz Trīru nozīmē būt laimīgam."

Kino interesenti Larsa fon Trīra 15 filmas un lekcijas kinoteātrī "Splendid Palace" varēs apmeklēt no 13. līdz 30. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti