Latvijā šogad bagātīgi top daudzsēriju filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šāgada pavasarī intensīvu filmēšanu uzsāk vairāku Latvijas daudzsēriju filmu veidotāji. Kopumā taps četri jauni seriāli, kas ir iespējams, pateicoties pērn piesaistītajiem sešiem miljoniem eiro no Eiropas Savienības (ES) fonda kino industrijas atbalstam. Divi no topošajiem seriāliem pievērsīsies padomju laikam, un tieši šobrīd Rīgā tiek filmēts viens no tiem – "Padomju džinsi", ko veido režisori Staņislavs Tokalovs un Juris Kursietis. 

Latvijā šogad bagātīgi top daudzsēriju filmas
00:00 / 03:50
Lejuplādēt

"Padomju džinsi" – traģikomēdija

Daudzsēriju filma "Padomju džinsi" aizved uz laikiem, kad džinsu bikses bija viens no spilgtākajiem "kapitālistisko rietumu" simboliem. Filmas galvenais varonis izveido Padomju Savienībā lielāko nelegālo džinsu ražotni, un tādējādi viņam ir darīšana gan ar čeku, gan krimināliestādēm, gan psihoneiroloģisko slimnīcu. Tieši šobrīd notiek slimnīcas ainu filmēšana. 

"Mēs esam pārcēlušies uz 1979. gadu, pirmā lielā lokācija mums ir "Viskaļi" Juglā, mēs tur uztaisījām psihiatrisko slimnīcu, plānojam šeit pavadīt divas nedēļas filmējot," stāstīja filmas režisors Tokalovs.

Filmas galveno varoni Renāru atveido Kārlis Arnolds Avots. Tā tiek solīta intriģējoši dramatiska, bet arī komiski gaiša.

"Mēs mēģinām no tā taisīt traģikomēdiju. Bet man ļoti nepatīk Padomju Savienības romantizācija, es tai neticu, tāpēc, ka tā nebija jauka vieta režīma ziņā, un mēs to arī mēģinām parādīt.

Bet no otras puses, tas nenozīmē, ka cilvēki piedāvātajos apstākļos nemēģināja dzīvot. Un man liekas, filmā ir jāsaglabā tas balanss, kas ir ļoti grūts uzdevums – pajokot par lietām, kuras ļoti bieži nemaz nav smieklīgas," sacīja režisors.

Filmēšana noritēs līdz Jāņiem, pirmizrādi seriāls piedzīvos nākamā gada sākumā un tam būs astoņas sērijas.

Arī "Dumpis" pievēršas padomju laikam

Andrejs Ēķis savukārt jau gandrīz uzfilmējis septiņu sēriju spriedzes filmu "Dumpis", kas arī pievēršas padomju laikam. Līdz ar to arvien tiek izvērsta tematika, kurai līdz šim filmu veidotāji pievērsās visai maz, atzina Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

"Ir sanācis tā, ka vēsturiskajā žanrā mēs vispirms sākām apgūt savu senvēsturi, tās nozīmīgākos pavērsiena punktus. Un tikai tagad pamazām mēs nonākam pie stāstiem par padomju laiku, par tā dažādajām desmitgadēm," norādīja Matīsa.

Andreja Ēķa seriāls "Dumpis" balstīts patiesos notikumos, kas risinājās Rīgā 1975. gadā, stāstīja Matīsa: "Stāsts ir par dumpi uz militāra bruņukuģa, bet filmas darbība nenotiek tikai uz kuģa, bet arī sadzīvē, daudzi un dažādi tipāži filmā ir iezīmēti, laikmets kopumā. Galvenajā lomā – Dainis Grūbe".

Sekos "Pansija pilī" un "Asistente"

Kopumā šogad taps četras daudzsēriju filmas. Jau šomēnes sāks uzņemt astoņu sēriju darbu "Pansija pilī", kam pamatā Anšlava Eglīša romāna motīvi un ko veido trīs režisori Andis Mizišs, Marta Elīna Martinsone un Dāvis Sīmanis.

Ceturtās daudzsēriju filmas uzņemšana plānota rudenī, un tas ir septiņu sēriju darbs par mūsdienām – "Asistente", kura scenāristes un režisores ir Alise Zariņa un Liene Linde.

Tik bagātīga seriālu tapšana iespējama, pateicoties pērn Kultūras ministrijas piesaistītajam finansējumam no ES fonda, kas sniedza atbalstu kino industrijas atveseļošanai no Covid-19 pandēmijas sekām.

Tas ir vienreizējs piešķīrums, bet no Baltijas valstīm Latvija ir vienīgā, kam to izdevies piesaistīt.

"Kad Berlinālē bija programma "Baltijas valstis fokusā", bija labi redzama kopējā aina, ka seriālu ziņā Latvija izceļas starp kaimiņvalstīm, mums topošo kvalitatīvo daudzsēriju filmu skaits ir lielāks nekā viņiem, tātad, varam gaidīt arī vairāk ko skatīties," piebilda Matīsa.

Visas četras šobrīd topošās daudzsēriju filmas uz ekrāniem nonāks nākamajā gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti