10 interesanti fakti par pirmā latviešu spiegu trillera «Sarkanais mežs» uzņemšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Sarkanais mežs” ir viens no vērienīgākajiem simtgades televīzijas projektiem. 2. martā piedzīvojām pirmo divu sēriju televīzijas pirmizrādi. Tas ir vēsturisks spiegu trilleris, kam līdzīgs Latvijā vēl nav uzņemts, jo pirmo reizi inscenēti notikumi gan Latvijas mežos, gan trimdas latviešu dzīve Lielbritānijā 1949. gadā.

Portālā LSM.LV katru nedēļu (līdz pat pēdējai sērijai 11. maijā) rūpīgi sekosim līdzi 12 sēriju notikumiem, ieskatīsimies uzņemšanas aizkulisēs un atklāsim mazāk zināmus faktus par katru sēriju. Kā patiesībā tika uzņemtas sarežģītākās epizodes? Kas palika aiz kadra? Kā ieguva autentiskos tērpus, ieročus, automašīnas? Ko juta un domāja aktieri? Iesākumam apkopojām 10 interesantus faktus par “Sarkanā meža” tapšanu.

ĪSUMĀ

  • Filmēšanas komandā kopumā iesaistījās vairāk nekā 100 cilvēku
  • “Sarkanā meža” filmēšana noritēja 70 dienas
  • Filmēšanas vajadzībām komanda apmeklēja trīs Latvijas novadus
  • Vitolda lomas atveidotājs – aktieris Jēkabs Reinis - ir studējis arī Policijas akadēmijā
  • Scenārija izstrādei īpaši tika pieaicināti vēsturnieki
  • Vecākajam aktierim ir 78 gadi
  • Jaunākajai aktrisei ir 12 gadi
  • Stāsta radīšanai filmēšanas komanda tikās ar īstajiem mežabrāļiem
  • Dažiem “Sarkanā meža” tēliem ir reāli prototipi dzīvē
  • Latviešu asprātīgās prozas autors Anšlavs Eglītis ir dzīvē saticis īsto Vitoldu

 

1. Filmēšanas komandā kopumā iesaistījās vairāk nekā 100 cilvēku

Filmēšanas laukumā aktieru skaits bija atkarīgs no konkrētās ainas. Tā, piemēram, Veltas un Vitolda dzīvoklī Blekdaunā vienlaikus filmējās 2–3 aktieri. Krodziņa ainās piedalījās 7 aktieri un 17 masu skaita dalībnieki. Kārļa Zariņa Londonas rezidencē laikā tie bija 5–7 aktieri. Meža ainās, kur attēlota aktīva darbība, padomju Latvijas teritorijā vienlaicīgi filmējās 10 līdz 30 aktieru un masu skatu dalībnieku. Savukārt apjomīgākajās ainās aktieru un masu skatu dalībnieku skaits sasniedza pat 40. Kopā ar aktieriem un masu skatu dalībniekiem laukuma “otrā pusē” darbojās arī vairāk nekā 35–40 radošās komandas dalībnieku – operatori, scenāristi, kostīmu mākslinieki, grimētāji, šoferi u.c.

2. “Sarkanā meža” filmēšana noritēja 70 dienas

2018. gads, sevišķi pavasaris un vasara, “Sarkanā meža” radošajai komandai noritēja ārkārtīgi intensīvi, filmējot atsevišķas ainas iekštelpās un ārtelpās. Skarbās ainas mežā tika filmētas 18 dienas, bet ainas uz kuģa jūrā filmēja divas diennaktis Liepājas karostas teritorijā un Pāvilostas pludmalē. Pērnās vasaras jūnijā tika inscenētas ainas no Londonas vēstniecības ikdienas, kāda tā būtu bijusi 1949. gadā. Tās filmēja Rīgā, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja filiālē “Dauderi”,  kas savulaik kalpojusi kā prezidenta Kārļa Ulmaņa vasaras rezidence.

3. Filmēšanas vajadzībām komanda apmeklēja trīs Latvijas novadus

Procesa laikā “Sarkanais mežs” neviesojās vienīgi Latgalē, tomēr izmetot prāvu līkumu pa visu Latviju – sākot no Jelgavas, Dobeles, Rīgas līdz pat Baltijas jūras krastiem.

4. Vitolda lomas atveidotājs – aktieris Jēkabs Reinis – ir studējis arī Policijas akadēmijā

Aktieris studiju laikā ir mācījies lietot arī dažādus ieročus, kas plašā klāstā būs redzami arī “Sarkanajā mežā”.

5. Scenārija izstrādei īpaši tika pieaicināti vēsturnieki

Kā atzīst radošā komanda, vēsturnieku un vēstures entuziastu prieks par sadarbību bijis neviltots, pētot dokumentus, vēstules, daloties ar retiem arhīvu materiāliem un iejūtoties azartisku izmeklētāju lomās. Nav noslēpums, ka par Latvijas vēstures posmu pēc Otrā pasaules kara ir ne tikai maz ziņu, bet arī salīdzinoši maza interese.

Viens no pieaicinātajiem vēsturniekiem ir Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta pētnieks Zigmārs Turčinskis, kura izpētes “kontā” ir VDK (Valsts drošības komitejas) spiegiem veltītas tēmas, kā arī sastādīta grāmata par partizānu kustībām "Ziemeļvidzemes mežabrāļi. Latvijas nacionālo partizānu cīņas Valkas apriņķī un Alūksnes apriņķa rietumu daļā. 1944.–1953.gads". Tieši mežabrāļu aktivitātes šajā laikaposmā ir viena no centrālajām tēmām “Sarkanajā mežā”.

 

6. Vecākajam aktierim ir 78 gadi

Kādreizējais Dailes teātra aktieris Mārtiņš Vērdiņš nospēlējis arī vairākas kinolomas, tostarp piedaloties daudzsēriju kinofilmā “Ilgais ceļš kāpās” un par latviešu kinoklasiku tapušajās Jāņa Streiča “Likteņdzirnās”. Šoreiz pieredzes bagātais aktieris organiski iejūtas arī “Sarkanā meža” komandā, atveidojot epizodisku lomu – Ligitas vectētiņu.

7. Jaunākajai aktrisei ir 12 gadi

Žurnālistes Ilzes Jaunalksnes meita Marta Elza atveido Latvijas sūtņa Londonā Kārļa Zariņa un viņa sievas Henrietas meitu Annmariju Zariņu.

8. Stāsta radīšanai filmēšanas komanda tikās ar īstajiem mežabrāļiem

Tieši tikšanās ar kādreizējiem partizānu kustības biedriem ļāva seriālam tapt vēl autentiskākam, izmantojot partizānu īsto pieredzi reālajā scenārijā. Tā, piemēram, Viestura ordeņa saņēmējs Ernests Rudzroga pastāstīja, kā savulaik ieslodzījuši skapī čekistus, lai izbēgtu no viņu lodēm. Šī spilgtā epizode tika iestrādāta arī “Sarkanā meža” scenārijā. Savukārt Bauskā dzīvojošā kundze Mikelīna Supe ar filmēšanas komandu dalījās savos iespaidos par dzīvi purvā kopā ar vēl 300 cilvēkiem.

9. Dažiem “Sarkanā meža” tēliem ir reāli prototipi dzīvē

Viens no viņiem ir Rūdolfs Silarājs. Drīz pēc ziņām presē ar komandu sazinājusies Silarāja mazmeita, par kuru iepriekš neviens nav zinājis. Izrādās, ka pirms došanās uz Angliju Silarājs Latvijā ir šķīries no sievas, dēla un meitas. Pēc aizbraukšanas Silarājam ar viņiem nav bijusi iespēja sazināties. Prototipi ir vēl vairākiem varoņiem, tostarp Vitoldam. Protams, neviens no varoņu prototipiem vairs nav dzīvs.

10. Latviešu asprātīgās prozas autors Anšlavs Eglītis ir dzīvē saticis īsto Vitoldu

Kaut arī filma nav balstīta Anšlava Eglīša grāmatas “Vai te var dabūt alu?” motīvos, tās nosaukums izmantots vienai no sērijām. Turklāt Eglītis savulaik ir ticies ar Vitoldu Berķi, kurš rakstniekam izstāstījis savu dzīvesstāstu. Interesanti, ka 1950. gadā Eglītis emigrējis uz ASV un tur nodzīvojis visu savu mūžu, līdzīgi kā to vēlējās darīt Vitolds un Velta. Taču vai viņiem tas izdosies?

Tie, kuri sērijas vēl nepaguva noskatīties sestdienas vakarā, to var izdarīt arī "RePlay.lv".

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti