Ubags, futbolists un meksikāņu kinozvaigzne. Top filma par Meksikā slaveno «Latviešu vilku»

Jūnija sākumā Liepājā uzņemti pirmie kadri dokumentālai filmai "El Lobo Leton: Leģenda par latviešu vilku". Tā skatītājus iepazīstinās ar Latvijā nezināmā, bet Meksikā slavenā liepājnieka Volfa Ruvinska dzīvesstāstu, atainojot gan viņa bērnību pagājušā gadsimta 20. gadu Latvijā, gan emigrāciju un panākumiem bagāto reslinga cīkstoņa un kinozvaigznes karjeru ārzemēs.

Volfa Ruvinska dzīvesceļš sākās Liepājā 1921. gadā latvietes un ebreja ģimenē. Kad Ruvinski drīz labākas dzīves meklējumos emigrēja uz Argentīnu, tēvs ceļā nomira, un māte trūkuma dēļ Volfu kādu laiku pat iekārtojusi bāreņu namā.

Kā bijušais liepājnieks vēlāk atzinis – bērnība pagājusi Buenosairesā, ubagojot un ar dūrēm pelnot naudu ielu kautiņos. Vēlāk Volfs ieguvis nacionālā čempiona titulu grieķu-romiešu cīņās, bijis populārs futbolists Kolumbijā, kinozvaigzne Meksikā un reslinga cīkstonis ar segvārdu El Lobo Leton jeb Latviešu vilks.

"Viņš nomira 1999. gadā, bet, neskatoties uz to, ka miris, leģenda par viņu ir dzīva. Par viņu joprojām runā, Meksikā viņš ir superzvaigzne. Par viņu runā, meksikāņi viņu atceras," stāsta kinorežisors Kārlis Lesiņš.

Iedvesmojoties no Volfa dzīvesstāsta, kinostudija "Lokomotīve" sākusi uzņemt dokumentālu filmu par viņa dzīvi, izmantojot Valsts Nacionālajā arhīvā uzietus kinohroniku kadrus un filmējot vēsturnieku stāstījumu. Piemēram, viena no filmas ainām uzņemta bijušās rūpnīcas "Liepājas metalurgs" lūžņu cehā, jo Ruvinsku ģimene savulaik nodarbojusies ar metāllūžņu uzpirkšanu. Tālāk filmas komandas ceļš vedīs uz Argentīnu, Kolumbiju un Meksiku, lai intervētu bijušā liepājnieka draugus un ģimenes locekļus.

"Mēs ejam cauri šīm visām valstīm un pilsētām, pa bišķītim stāstām, gan izsekojot Volfa dzīvesstāstam, gan tajā pašā laikā parādot konkrēto vietu, kā tā tajā laikā izskatījusies, attīstījusies.

Šajā gadījumā – kāda bija Liepāja 20.–30. gados. Kāda tā izskatījās, kāds bija dzīvesveids, ekonomiskie, politiskie apstākļi. Tas viss caur viena cilvēka prizmu, bet mēs ņemsim arī nedaudz plašāk," saka Kārlis Lesiņš.

Filmas uzņemšanu finansiāli atbalstījis Nacionālais kino centrs, Liepājas Kultūras pārvalde, un sadarbība studijai "Lokomotīve" veidojoties arī ar Kolumbiju.

"Mums ir ticība, ka filmai ir liels potenciāls ārpus Latvijas. Tas nav tikai lokāls stāsts, un to esam dzirdējuši, prezentējot projektu ārpus Latvijas, ka interese ir," atzīmē kinorežisors.

Filma par Latvijā nezināmo, bet Meksikā slaveno Latviešu vilku pie skatītājiem varētu nonākt nākamā gada nogalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti