Piešķirts valsts finansējums 16 kino darbiem; taps filmas par teroraktu universālveikalā «Centrs», kara tehniku un «Trakmakānu»

Nacionālais kino centrs (NKC) apstiprinājis 2023. gada filmu ražošanas konkursa rezultātus. Ar konkursā pieejamo finansējumu – 1 411 871 eiro – tiks uzsākta 16 filmu ražošana: piecas pilnmetrāžas spēlfilmas, sešas dokumentālās filmas, divas pilnmetrāžas animācijas filmas, divas animācijas īsfilmas un viens animācijas īsfilmu cikls.

No konkursā pieejamā finansējuma spēlfilmu projektiem piešķirti 643 925 eiro – piecas pilnmetrāžas spēlfilmas ar valsts atbalstu sāks uzņemt režisori Reinis Kalviņš, Armands Zvirbulis, Gatis Ungurs, Anna Ansone un Linda Olte. Dokumentālo filmu projektiem piešķirti 488 294 eiro, sešu atbalstīto filmu režisori ir Laila Pakalniņa, Kārlis Lesiņš, Krista Burāne, Vitālijs Manskis, Rūta Znotiņa un Andris Gauja. Animācijas filmu projekti saņem 279 652 eiro, divas pilnmetrāžas filmas ar valsts atbalstu veidos režisores Ilze Burkovska-Jakobsena un Signe Baumane, pie īsfilmām strādās debitanti Inese Pavēne, Mareks Kolāts un Ilze Lasmane-Brože.

Filmu ieceres, kurām piešķirts finansējums

Spēlfilmas:

"Klajumā aiz meža"

Piešķirti 150 000 eiro filmas ražošanas pirmajam posmam.

Scenārija autors un režisors Reinis Kalviņš, operators Džimijs Gimferers, māksliniece Kaia Tungala, komponists Kārlis Auzāns, producents Gints Grūbe, studija "Mistrus Media".

Kad kūdras izstrādes purvā tiek atrastas maza zēna mirstīgās atliekas, pilsētiņas ikdienu satricina notikumi, kas te risinājās pirms 30 gadiem, liekot atcerēties neseno pagātni un radot sarežģījumus šodienā. Kriminālizmeklēšana pārvēršas attiecību drāmā, kurā sapinas policists, vietējais dzērājs, medību kolektīva vadītājs, pirms daudziem gadiem pazuduša puikas brālis un citi pilsētas iedzīvotāji.

"Pēdējais vārds"

Piešķirti 51 161 eiro filmas ražošanas pirmajam posmam.

Scenārija autors Lauris Gundars, režisors Armands Zvirbulis, operators Uldis Jancis, producente Arta Ģiga, studija "Red Dot Media".

Filmas darbība risinās 1983. gada septembrī un decembrī, kad padomju Latvijā par pretvalstisku aģitāciju un propagandu tiesā brīvdomātājus; scenārijā izmantoti politisko disidentu Inta Cālīša, Gunāra Freimaņa un Gunāra Astras reālo tiesas procesu materiāli. Tas ir lielo dzīves izvēļu laiks, ikvienam nākas lemt, kurā pusē nostāties, kā izdzīvot pašam un nenodot citus.

"Burlaki"

Piešķirti 120 000 eiro filmas ražošanas pirmajam posmam.

Scenārija autors un režisors Gatis Ungurs, operators Mārcis Ābele, mākslinieks Aivars Žukovskis, producentes Kristele Pudane un Dace Siatkovska, "Tritone Studio".

Mitoloģiska mūsdienu komēdija par gatera strādnieku Miervaldi, kurš aiz riebuma pret savu garlaicīgo un vienmuļo dzīvi dodas ceļojumā uz kādu mītisku kalnu ciematu, saņem uzdevumu atjaunot šķūni un nonāk absurdos piedzīvojumos, neapzinoties, ka patiesībā ir dieva un velna derību objekts.

"Vasaras nogurdinātie"

Piešķirti 70 000 eiro filmas ražošanas pirmajam posmam.

Režisore un scenārija autore Anna Ansone, operators Mārtiņš Jurevics, māksliniece Laura Dišlere, producente Alise Ģelze, studija "White Picture".

Filma balstīta režisores personiskajā pieredzē un stāsta par jaunu mākslinieci Ullu – vienu no daudziem mūsdienu jauniešiem, kas dažādu apstākļu dēļ izvēlējušies imigranta dzīvi Eiropā. Uzzinot, ka vecākā māsa Dārta grasās pamest Vāciju un pārcelties atpakaļ uz Latviju, arī Ulla sāk izvērtēt savas attiecības ar mājām.

Filma "Bērns"
Filma "Bērns"

"Bērns"

Piešķirti 252 764 eiro filmas ražošanas pirmajam posmam.

Scenārija autore un režisore Linda Olte, operators Bogumils Godfrejovs, māksliniece Laura Dišlere, producents Matīss Kaža, "Trickster Pictures",

Tuvojoties četrdesmit gadu slieksnim, peldēšanas treneres Zanes un žurnālista Kaspara centieni dabiskā vai medicīniskā ceļā tikt pie bērna kļūst par neizturamu pārbaudījumu abu attiecībām. Zane ir gatava uz visu, lai piepildītu savu sapni par bērnu, viņa nav radusi zaudēt un netaisās samierināties.

Dokumentālās filmas: 

"Es domāju par kaķi"

Piešķirti 150 000 eiro filmas ražošanas pirmajam posmam.

Scenārija autore, režisore un producente Laila Pakalniņa, operators Gints Bērziņš, mākslinieks Juris Pakalniņš, skaņu režisors Anrijs Krenbergs, studija "Kompānija Hargla".

Filma kā "svešu atmiņu atcerēšanās" – iespējamu notikumu rekonstrukcija, balstoties 36 fotofilmiņās, kas atrastas pie atkritumu konteinera un atspoguļo nezināmu fotogrāfu skatu uz Latviju no 20. gadsimta 60. gadu beigām līdz 80. gadiem.

Filma "Anonīmais terorakts"
Filma "Anonīmais terorakts"

"Anonīmais terorakts"

Piešķirti 80 000 eiro filmas ražošanas pirmajam posmam.

Scenārija autors un režisors Kārlis Lesiņš, operators Mārtiņš Jurevics, producente Arta Ģiga, studija "Red Dot Media".

2000. gada 17. augustā vienā no Rīgas populārākajiem iepirkšanās centriem, universālveikalā "Centrs" Vecrīgā, ar dažu minūšu intervālu nogranda divi sprādzieni, kas sakropļoja un nogalināja nevainīgus pircējus un vienlaikus pielika punktu reketa laikmetam Latvijā, taču šī uzbrukuma mērķi un motivācija joprojām nav skaidra. Noilgums šajā lietā neiestāsies nekad, jo Latvijas likumdošanā terorismam nav noilguma.

Filma "Visi putni skaisti dzied"
Filma "Visi putni skaisti dzied"

"Visi putni skaisti dzied"

Piešķirti 70 000 eiro filmas ražošanas pirmajam posmam.

Scenārija autore un režisore Krista Burāne, operatori Jānis Šēnbergs un Māris Maskalāns, producenti Paula Jansone un Uldis Cekulis, studija "VFS Films".

Latvieši ir "zemnieku un dziedātāju tauta", kurai šobrīd jāatbild uz jautājumu, kas ir svarīgāks – saimnieciskās vai ētiski estētiskās vērtības. Vēlme sasniegt bagātāko Eiropas valstu dzīves līmeni nozīmē to, ka upurēta tiek Latvijas dabas daudzveidība. Filmas varoņiem – pieciem aktieriem, kas piedalās muzikālā izrādē "Visi putni skaisti dzied "–, šis konflikts jārisina gan izrādes, gan personīgajā līmenī.

"Dzelzs"

Piešķirti 34 900 eiro filmas ražošanas pirmajam posmam.

Scenārija autors un režisors Vitālijs Manskis, operators Valdis Celmiņš, producente Natālija Manska, studija "Vertov".

Karš nesākas un nebeidzas ierakumos – tā rašanās un apglabāšanas vieta ir mierīgas pilsētas. Filma ietver atsevišķas noveles par cilvēku un militāro tehniku pilsētās, kur kara tehnika ir kā pieminekļi uz pjedestāliem, kā eksponāti gadatirgos un īpašos pasākumos, kā elementi svētku parādēs un metāllūžņu grēdas izgāztuvēs.

"Puika"

Piešķirti 33 300 eiro filmas ražošanas pirmajam posmam.

Scenārija autore un režisore Rūta Znotiņa, operators Jānis Rubenis, skaņu režisors Ernests Ansons, montāžas režisore Monta Bubuce, komponists Krists Auznieks, studija "Trickster Pictures".

Stāsts par Jurģi, zēnu ar autiskā spektra traucējumiem, kuru audzina vientuļā mamma Solvita ar vecmāmiņu Janīnu. Solvita dara visu iespējamo, lai Jurģa dzīve būtu krāšņa un pilna dažādu aktivitāšu, arī skolas dzīve Jurģim ir ļoti iemīļota. Tomēr zēna nākotne nebūt nav paredzama. Filma tiks veidota vairāku gadu garumā kā Jurģa mentālās un fizioloģiskās attīstības novērojums, fiksējot viņa dzīves, iespējams, svarīgāko posmu – attīstību un pāreju no bērna uz pieaugušā vecumu.

"Brīnišķīgais tukšums"

Piešķirti 120 094 eiro filmas ražošanas pirmajam posmam.

Scenārija autori Elza Gauja un Andris Gauja, režisors Andris Gauja, operators Toms Šķēle, mākslinieks Spartaks Jordanovs (Bulgārija), producenti Andris Gauja un Elza Gauja, studija "Riverbed".

Trīs atšķirīgas personības — kvantu fiziķis Karlo Rovelli, tibetologs Roberts Tūrmans un mūziķe Lorija Andersone — katrs savā veidā nonāk līdz atziņai, ka matērija savā būtībā ir starojošs tukšums; enerģija, kas nemitīgi rada ilūziju par taustāmu realitāti. Pat mēs, cilvēki, patiesībā esam enerģijas virpuļi, kas pārvietojas tukšajā izplatījumā, un identificēšanās ar starojošu tukšumu var sniegt mums brīvību un padarīt mūsu dzīves priecīgākas.

Animācija:     

Filma "Trakmakāns"
Filma "Trakmakāns"

"Trakmakāns"

Piešķirti 60 000 eiro filmas ražošanas pirmajam posmam.

Scenārija autore Ilze Burkovska-Jakobsena, režisori Ilze Burkovska-Jakobsena un Tronds Jakobsens, māksliniece Anita Rupeika, producenti Guntis Trekteris un Tronds Jakobsens, "Ego Media".

Ņiprā stāstniece Viga slēpj savu disleksiju un kautrējas par lasot un rakstot pieļautajām kļūdām; vienmēr perfektā klasesbiedrene Sana sāk uzdot nepatīkamus jautājumus. Bet Vigai ir draugs – tarakāns Taro, ar kuru viņa prot sarunāties, tāpat kā Sanas mamma sarunājas ar savu tauriņu. Pasaulē ir tādi īpaši kukaiņi, "talantu treneri". Ja šāds kukainis atrod savu īsto cilvēku, viņš to dīda un bīda ar iekšējām sarunām, tādējādi ar nenogurstošu jaudu palīdzot cilvēkam pilnveidoties.

Filma "Karmiskais mezgls"
Filma "Karmiskais mezgls"

"Karmiskais mezgls"

Piešķirti 60 000 filmas ražošanas pirmajam posmam.

Scenārija autore, režisore un māksliniece Signe Baumane, komponists Kristians Sensini, producenti Roberts Vinovskis un Signe Baumane, "Studija Lokomotīve".

Latvijas neatkarības atgūšanas svinīgi priecīgajā gaisotnē 20. gadsimta 90. gadu sākumā tomēr daudzi cilvēki nonāca neziņas un bezizejas krustcelēs, tāpēc tūkstošiem latviešu pameta dzimteni, ģimenes un bērnus, lai dzīvotu kur citur. Šis ir stāsts par vienu no viņiem. Signes Baumanes filma "Karmiskais mezgls" top kā trešā, noslēdzošā daļa triloģijā, ko iesāka "Akmeņi manās kabatās" (2014) un "Mans laulību projekts" (2022). Vienojošais elements ir dziļi personīgs un atklāts stāstījuma veids, kas balstīts autores pašas biogrāfijā un pieredzē.

"Urga, Jo un Po"

Piešķirti 50 000 eiro filmas ražošanas pirmajam posmam.

Scenārija autori Ilze Lasmane-Brože un Edgars Šubrovskis, režisori Ilze Lasmane-Brože un Raitis Kalniņš, mākslinieks Raitis Kalniņš, komponiste Sniedze Prauliņa, producentes Kristele Pudane un Ilze Lasmane-Brože, studija "Domo Group" / "Sunday Rebel Films"

Ar vispārcilvēciskām īpašībām un mazliet pārdabiskām spējām apveltītā supersuņa Urgas misija ir glābt dažādus nelaimē nonākušus dzīvnieku mazuļus. Glābšanas misijās Urgai talkā nāk viņas draugi, nezināmas izcelsmes totēmdzīvnieciņi Jo un Po, arī ar asu prātu apveltītais draugs no augu pasaules, kaktuss Spicais. Katrā animācijas īsfilmā mazajiem skatītājiem būs iespēja kopā ar Urgu izzināt mūsu zemes iemītniekiem raksturīgās īpašības, ieraudzīt, kādas superspējas piemīt katram dzīvniekam, ko šīs radības ēd un kā dzīvo.

"Burkāns neparastais"

Piešķirti 60 000 eiro filmas ražošanai un pabeigšanai.

Scenārija autors, mākslinieks un producents Māris Putniņš, režisore Inese Pavēne, studija "Animācijas Brigāde".

Diviem zaķiem dara pāri visi lielie meža zvēri, taču neparasts atradums ļauj viņiem tikt galā ar visiem sarežģījumiem.

"Kami kaze"

Piešķirti 49 652 eiro filmas ražošanai un pabeigšanai.

Scenārija autors, režisors un mākslinieks Mareks Kolāts, montāžas režisors Andris Grants, producenti Matīss Kaža un Gints Zilbalodis, "Trickster Pictures".

Režisors debitants veido 3D animācijas filmu, sapludinot robežas starp laikmetīgu reālismu un mitoloģisku fantāziju, poētiskiem un simboliskiem līdzekļiem risinot sabiedrības noslāņošanās un ekoloģiskā piesārņojuma problemātiku.

KONTEKSTS:

Filmu ražošanas konkursu NKC izsludināja 2023. gada 14. martā ar mērķi atbalstīt jaunu pilnmetrāžas spēlfilmu un visu garumu animācijas un dokumentālo filmu ražošanu. Projektu iesniegšana noslēdzās 17. aprīlī, konkursā tika iesniegti 12 spēlfilmu, 10 animācijas filmu un 15 dokumentālo filmu projekti ar kopējo pieprasījumu 2023. gadam 4 483 066 eiro.

Konkursā iesniegto projektu publiskās prezentācijas notika Nacionālajā Filmu skolā 8., 9. un 10. maijā, projektus vērtēja ekspertu komisijas un konsultatīvie sabiedrības pārstāvji. Spēlfilmu ekspertu komisijā strādā režisors un pedagogs Pēteris Krilovs un kinokritiķe, festivāla "Riga IFF" radošā direktore Sonora Broka, dokumentālo filmu komisijā – kinozinātniece Zane Balčus un producente Ieva Ūbele, animācijas filmu komisijā – režisore Māra Liniņa un kinokritiķe Kristīne Simsone. Katrā ekspertu komisijā strādā arī viens NKC pārstāvis, spēlfilmu komisijā – Inga Blese, dokumentālo filmu komisijā – Kristīne Matīsa, animācijas filmu komisijā – Agnese Zapāne.

NKC informē, ka filmu ražošanas konkursā nu jau vairākus gadus tiek piesaistīti arī sabiedrības pārstāvji, kas ekspertiem sniedz rekomendējošus ieteikumus, atbalstot publiskā finansējuma piešķiršanu tādiem projektiem, kas ir aktuāli un nozīmīgi dažādām auditorijām Latvijā. Projektu izvērtēšanā 2023. gadā līdzdarbojās Latvijas Televīzijas pārstāve Vikija Valdmane-Rozenberga, kinoteātra "Splendid Palace" pārstāve, kinokritiķe Daira Āboliņa un Latvijas žurnālistu asociācijas pārstāve, žurnāliste Zane Mače.

NKC plānotajā filmu nozares konkursu grafikā 2023. gada ietvaros jau noticis konkurss minoritāro kopražojumu atbalstam, vēl paredzēts konkurss filmu projektu attīstīšanai, kas tiks izsludināts augustā. Gandrīz visa gada garumā ir atvērti divi konkursi – ar NKC finansējumu ražošanā esošo filmu atbalsts un atbalsts citiem filmu nozares projektiem, šajos konkursos iesniegtos projektus izskata reizi mēnesī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti