Vienreizējs. Cerams – tāda vairs nebūs. «Kilograms kultūras» ceremonijas vadītāji atskatās uz aizvadīto gadu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sestdien, 27. februārī, uzzināsim Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā “Kilograms kultūras 2020” laureātus. Šogad ceremonija svin savu desmitgadi, taču atskats pagātnē noteikti nebūs šī gada tēma. Kultūra pērn bija vienlaikus trausla un spēcīga, klātesoša un ļoti tāla, iespējams, apnicīgi virtuāla, taču stabila, mīlēta un lolota. Par to, kāds bija 2020. gads kultūrā, stāsta ceremonijas vadītāji – režisore un rakstniece Kristīne Želve, kura ceremonijā pārstāvēs kulturālos introvertus, un LTV raidījumu vadītājs Gustavs Terzens, kurš pārstāvēs kulturālos ekstravertus.

“Aizvadītais gads kultūrā bija vienreizējs. Tāds gads nekad nav bijis, un es ceru, ka arī vairāk nebūs. Protams, man pietrūka klātbūtnes un bija par daudz virtuālās realitātes,” spriež Kristīne Želve. Arī Gustavam Terzenam aizvadītajā gadā šā un tā bijis par daudz, viņa gads bijis neticami intensīvs un piesātināts. “Man nekā nepietrūka, teiksim tā, man pat bija par daudz,” smaida Terzens un uzskaita paveikto – papildus parastajiem ikdienas darbiem daudz laika aizņēmis raidījums “Literatūre”, ar kura komandu pērn pirmo reizi īstenota arī Literatūras gada balvas pasniegšana, tāpat Terzens piedalījies filmas uzņemšanā.

“Pagājušajā gadā visvairāk mani pārsteidza nevis mākslinieki, bet skatītāji, auditorija,” atskatoties secina Želve. Publikas interese par dažādiem kultūrfaktiem laikā, kad kultūra kļūst mazāk pieejama, bijusi pārsteidzoša.

“Pēkšņi izrādījās, ka visiem kultūra ir ļoti svarīga un cilvēki ļoti satraucas par to, ka viņi netiek uz teātri, ka viņi nevar aiziet uz koncertu, ka aizslēdz grāmatnīcas…

Publikai kultūra ir vajadzīga, un es ceru, ka tā tas arī paliks,” optimistiski noskaņota ir Želve.

Kristīne Želve un Gustavs Terzens
Kristīne Želve un Gustavs Terzens

Aizvadītajā gadā daudz šķēpu publiskajā telpā tika lauzts par autoru un mākslinieku sociālo nodrošinātību. Kultūras nozarē strādājošo neatlaidība un pašaizliedzība ir apbrīnojama, taču lēmumu pieņēmēji tieši uz šo entuziasmu paļaujas. Želve un Terzens abi pārliecināti, ka to nedrīkst izmantot, taču, vaicāti, kas tad ir tas, kas liek turpināt radīt, abi ir vienisprātis – tas ir talants.

“Ja tev ir tās garākās antenas dotas jēgas pasaulē, tu jau nevari viņas saīsināt.

Dzejnieks taču nevar pārtraukt dzejot! Ja tu tāds esi, tad tu esi, un tas lielais pārsteigums un prieks ir tajā, ka mums šo ļaužu ar garajām antenām ir tik daudz,” secina Terzens.

Atgādinām – 27. februāra vakarā tiks pasniegti sabiedrisko mediju apbalvojumi kultūrā deviņās kategorijās, un par uzvarām kopumā sacenšas 28 kultūrfakti. Ceremonijā izskanēs arī muzikāli priekšnesumi – uzstāsies māsas Margarita un Kristīne Balanas, “Jakob Noiman Festival Band” jeb Jēkabs Nīmanis ar savu grupu, vokālā grupa “Framest”, Linda Leen un Raimonds Pauls kopā ar aktieri Andri Keišu. Tiešraides norises laikā tiks ievēroti drošības pasākumi – fiziska distancēšanās, sejas aizsargmasku lietošana (ceremonijas vadītāji ir vienā “burbulī”, tādēļ viņi maskas var nevilkt; nominanti sejas aizsargmaskas drīkstēs noņemt tikai, atrodoties kadrā), tiks īstenota arī strikta pārvietošanās kārtība, kas neļaus nominantiem no dažādām kategorijām satikties savā starpā bez maskām vai nepieciešamās fiziskās distances. Organizējot notikuma norisi, LTV ir konsultējusies ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC).

“Kilograms kultūras 2020” apbalvošanas ceremonijai 27. februārī pulksten 21.05 varēs sekot LTV1, LSM.lv, REPLAY.lv, kā arī LR1 un LR3 – Klasika.

Par balvu “Kilograms kultūras”

“Kilograms kultūras” ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM.lv. Balvu “Kilograms kultūras” atbalsta “Nākotnes atbalsta fonds”, nodrošinot prēmiju katras kategorijas uzvarētājam. Fināla balsojumam izvirzītie darbi izraudzīti trijos skatītāju un klausītāju balsojumos – pavasara, rudens un ziemas balsojuma kandidātus izraudzījās Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas profesionāļu žūrija, bet skatītāji un klausītāji noteica, kuri no tiem nokļūs fināla balsojumā. Arī to, kas saņems balvu, nosaka tikai un vienīgi sabiedrības balsojums, taču žūrijā, kas izvirzīja nominantus sezonālajos balsojumos, kā ierasts, darbojas LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Eva Johansone, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, Latvijas Radio 3 – Klasika direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis un Liene Jakovļeva, Latvijas Radio 1 žurnālists Toms Treibergs, kā arī portāla LSM.lv kultūras sadaļas redaktore Laila Burāne. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti