Vēstules, tekstils, Jāzeps un Amerika. Kultūras notikumi šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šajā nedēļā literārus, mākslinieciskus un muzikālus ieteikumus kultūras baudīšanai sniedz Latvijas Televīzijas raidījumu vadītāja un sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas locekle Lilita Eglīte.

Zigmunda Skujiņa vēstules

Baiļu un šausmu saplosītajā laikā līdzsvaram un domu apskaidrībai pamatu var rast grāmatā "Burti lido, domas skan. Zigmunda Skujiņa sarakste ar rakstniekiem un lasītājiem". Grāmata, kas mūs "pielaiž ļoti tuvu", tapusi 2019. gadā, bet vēstuļošanas sākums datēts jau ar 1956. gadu. Rakstnieka skats ir apbrīnojami asredzīgs, notikumu vērtējums godīgi tiešs un reizē ironisks. Elegantas intelektuālās piruetes īpaši uzvirmo sarakstē ar dzejniekiem Veltu Sniķeri un Imantu Ziedoni. Citējot Zigmundu Skujiņu: "Privātas vēstules no bezjūtu statistiskiem kopojumiem, manuprāt, atšķiras ar to, ka nav radītas uz pasūtījuma."

Tekstilmāksliniece Dzintra Vilks. 2014.
Tekstilmāksliniece Dzintra Vilks. 2014.

Klusā daba ar gājputnu

Tekstilmāksliniece Dzintra Vilks savā personālizstādē "Klusā daba ar gājputnu" Nacionālā mākslas muzeja 4. stāvā aicina ieskatīties dabā un novērtēt tās skaistumu un trauslumu. Vai tie būtu no bambusa veidotie "Arumi" – brutāla spēka izpostīts ideāls lauks ar izmētātām putnu ligzdām, vai droši sedzošais  "Novembris. Dzimtas lakats" ar spoguļiem – veltījums dzimtas stiprajām un skaudrajām sievietēm. Gobelēnā "Pirms ceļa" kovārņi ir sasēduši uz klūgām, bet izstādes tituldarbā grieze savu ligzdu ir ievijusi kūlā, kas darināta no sizala. Darbi tapuši pēdējos septiņos gados, iedvesmu smeļoties gan bērnības laukos Daudzevā, gan Piebalgā, Cēsīs un Šķērsielā.

Izrādes "Ekspedīcija "Jāzeps"" vizuālais materiāls
Izrādes "Ekspedīcija "Jāzeps"" vizuālais materiāls

Ekspedīcija "Jāzeps"

16. martā Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrāde būs režisores Ingas Tropas-Fišeres jauniestudējumam "Ekspedīcija "Jāzeps"". Izrāde tapusi pēc Raiņa lugas "Jāzeps un viņa brāļi", bet sižetu veido stāsts par kādas pētnieku grupas slepenu ekspedīciju pazemē. Pētot atrastos artefaktus, ekspedīcijas dalībnieki neviļus atbrīvo Jāzepa dzimtas stāstu, kas savulaik noveda pie Jāzepa kritiena bedrē. Pašam Jāzepam tiek dota iespēja iepazīt zemapziņas dzīles, un viņš tiek izaicināts veikt dvēseles transformāciju. Vai Jāzepam izdosies bedres dibenā ieraudzīt zvaigznes un piedzīvot kritienu augšup? Izrādē piedalās aktieri Toms Harju, Gundars Āboliņš, Kaspars Znotiņš, Agate Krista, Kristīne Krūze u.c. Scenogrāfs Miķelis Fišers, komponiste Anna Ķirse.

Orķestris "Rīga"
Orķestris "Rīga"

Četri Amerikas stāsti

18. martā orķestris "Rīga" aicina uz savas 50 gadu jubilejas ieskaņas koncertu "Četri Amerikas stāsti" VEF kultūras pilī. Diriģenta Valda Butāna vadībā skanēs mūsdienu amerikāņu komponistu opusi: Stīvena Braienta "Svārsts", Skota Makalistera Rapsodija klarnetei un orķestrim "Melnais suns", kam iedvesma gūta smagā metāla mūzikā, un Dana Vilsona Koncerts džeza klavierēm un pūtēju orķestrim. Solisti būs Lielās mūzikas balvas laureāte, klarnetiste Anna Gāgane un virtuozais lietuviešu džeza pianists Dmitrijs Golovanovs. Karš Ukrainā viesis izmaiņas arī koncertprogrammā, un pagaidām vēl nav zināms, kādus skaņdarbus orķestris izpildīs kopā ar Valsts akadēmisko kori "Latvija".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti