Tumšais folks, bieza valoda un atmaskots zaļais – iesaka rakstniece Ilze Jansone

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sēņu laikā, kad lietusgāzes mijas ar patīkamiem un saulainiem brīžiem, kultūru baudīt gan galvaspilsētā, gan paša brīvi izvēlētā vietā aicina “Kilograms kultūras” žūrijas locekle, LSM.lv autore Ilze Jansone.

Laikmetīgās mediju mākslas izstāde

Šīs vasaras ievērojamākais mākslas notikums, uz kuru vēl var paspēt – kopš jūlija sākuma Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā aplūkojama starptautiska laikmetīgās mediju mākslas izstāde “Zaļš/Atmaskots”.

Divdesmit Latvijas un ārvalstu mākslinieki veido jaunas attiecības ar dabu, pētot fizikālas parādības, izskaitļojot, cik zaļš ir mežs gada griezumā u.tml.

Tāpat izstādē tiek jautāts, vai un kāda ir mūsu kontrole pār “zaļo”, un apspēlēts tā fetišs. “Zaļš/Atmaskots” tika atklāts RIXC Mākslas un zinātnes festivāla ietvaros; izstādes kuratori ir Jenss Hauzers (Francija/Vācija), Rasa Šmite un Raitis Šmits (RIXC).

Leons Briedis
Leons Briedis

Daudzslāņains, bagātīgā valodā uzrakstīts romāns

Dzejnieks Leons Briedis radījis romānu-mistēriju "Vilcene un atraitnis", kas, lai gan tā sižets noris lielākoties Jāņu laikā un ārpus ierastā laika ritējuma, lieliski derēs arī vasaras pēdējam mēnesim.

Raiti uzrakstīts, lasāms no dažnedažādām perspektīvām un atkārtoti pāršķirstāms un pārdomājams –

tas lasāms gan no sakrālā un profānā perspektīvas, gan kā kosmopolītisks 20. gadsimta daļas vēstures apskats, gan kā individuāls stāsts par to, kas veido viena cilvēka dzīvi. Viscaur romānā jaušas tā autora pamatīgums un gadiem nostiprinātās zināšanas, kas tomēr nekādā veidā nepadara “Vilceni un atraitni” par smagu lasāmvielu.

Grupa JUUK
Grupa JUUK

Grupas “Juuk” albums “Indulgenču tirgotāji”

Viens no personīgi maniem visgaidītākajiem mūzikas notikumiem šovasar ir tumšā folka/alternatīvās kantri grupas “Juuk” albums “Indulgenču tirgotāji”, kas klajā nāca jūlija sākumā. Grupā apvienojušies Latvijā labi zināmi mūziķi – Edgars Šubrovskis, Oskars Jansons, Sniedze Prauliņa, Dina Skreitule, Raitis Viļumovs un Rinalds Maksimovs.

Kā norāda paši mūziķi, pirmais albums ir veltīts mūzikai, kas domāta kopāspēlēšanai virtuvēs un viesistabās.

Un kāpēc gan arī ne mierīgiem augusta vienatnes brīžiem, pie sevis izspēlējot, piemēram, rindas “Domāju, būtu labāk dzīvot Ēdenē vai ēst īstenībai no rokas”. Albums pieejams vietnē “Bandcamp”. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti