Trīs izrādes un skaudru izstādi iesaka teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pavasaris dažādos Latvijas teātros iestājies ar pirmizrādēm. Vairākas no tām, kā arī skaudra izstāde, pievērsušas teātra kritiķes, sabiedrisko mediju balvas “Kilograms kultūras” žūrijas locekles Henrietas Verhoustinskas uzmanību.

Stāstu vīruss

Latviešu stāstu vīrusu no Jaunā Rīgas teātra pārķēris Nacionālais teātris –  7. martā pirmizrāde skatuves valodā pārliktajai Rimanta Ziedoņa grāmatai “Paradoksālā Latvija” Ineses Mičules režijā. Grāmatu esmu lasījusi – tie ir garšīgi, intonatīvi dažādi stāsti par ļoti neparastiem cilvēkiem vistālākajos Latvijas nostūros. Aktieru sastāvs sola piedzīvojumus – paradoksālo Latviju izstāsta Ģirts Jakovļevs, Daiga Gaismiņa, Uldis Anže, Daiga Kažociņa un Mārtiņš Brūveris.

Ornells Rudevičs. “Pēdējā elpa”/ “Last breath” 2018
Ornells Rudevičs. “Pēdējā elpa”/ “Last breath” 2018

Neizrunātā vēsture

Ceļojošā izstāde “Romu holokausts Latvijā (1941–1945)” varbūt nav māksliniecisku novitāšu apkopojums, tomēr tā ir vērtīga, jo atklāj maz izrunātu faktu – ne vien ebreji, bet arī romi, tobrīd saukti par čigāniem, Otrā pasaules kara laikā piedzīvoja holokaustu. Izstāde vēsta par romu iznīcināšanu vairākās Latvijas pilsētās: Aizputē, Kuldīgā, Saldū, Liepājā, Tukumā, Bauskā, Abrenē, Jelgavā, Ludzā, Rēzeknē, Rīgā un Valmierā. Tā godina arī romu glābējus Talsos un Ventspilī.  No 7. marta Liepājas muzeja filiālē “Liepāja okupāciju režīmos”.

Izlaušanās spēles

8. martā Ģertrūdes ielas teātrī pirmizrāde – “Escape Room: mīts par brīvību”. Mārtiņš Eihe, Agate Bankava, Artūrs Čukurs, Laila Burāne un Ieva Kauliņa veido īpatnu darbu, kam pamatā ir mīts par briesmoņa Mīnotaura labirintu, kam ik gadu tiek ziedoti septiņi zēni un septiņas meitenes. Protams, caur antīko mītu autori risina šodien svarīgus jautājumus par dažādu viedokļu līdzāspastāvēšanu un “citādā” vietu sabiedrībā. Skatītāja izvēles noteiks izrādes gaitu un tālāko ceļu labirintā.

Teātra ilūziju drāma

9. martā Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvo Ronalda Hārvuda lugas “Ģērbējs” iestudējums Dmitrija Petrenko režijā. Pats autors 50. gados bija aktiera – sera Donalda Volfita ģērbējs. Pēc režisora ieceres, smeldzīga un komiska “ilūziju drāma” atklās daļu no teātra aizkulisēm. Kunga un ģērbēja attiecības izrādē iemieso lieliskie aktieri Edgars Pujāts un Rolands Beķeris. Izrādē piedalīsies arī citi aktieri, tostarp Liepājas direktors Herberts Laukšteins, kā arī viesmāksliniece no Valmieras teātra Inga Apine.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti