Toms Treibergs: četri svarīgi kultūras notikumi šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas loceklis un dzejnieks Toms Treibergs šonedēļ iesaka izstādi, leģendārās filmas "Matrix" skatīšanās seansu, performanču vakaru un "Nāvesdeju" Lielajā ģildē.

1. Niezes dažādie paveidi 

Pirms kāda laika jaunie latviešu dzejnieki saviem lasītājiem piedāvāja kopkrājumu “Kā pārvarēt niezi galvakausā”, nu ko līdzīgu izveidojuši jaunie mākslinieki. No pirmdienas galerijā “Istaba” rosīsies grupas izstāde “NIEZE”. Izstādei darbus veidojuši 9 jaunie vizuālās mākslas pārstāvji. 

Viņi vienojušies pārdomās par mentālās niezes izpausmēm, veidiem, kā tā ir skārusi viņus un kopumā par “to visapņemošo kņudinošo sajūtu”.

Kuratores Elīzas Elizabetes Ramzas vadībā arī galerijas telpa iegūs konceptuāli būtiskas pārmaiņas uz izstādes norises laiku. Mākslinieku darbi pārstāv dažādus mākslas medijus, tā atspoguļojot gan pašreiz aktuālos mākslinieciskās izpausmes līdzekļus, gan iekšējās niezes cēloņus un paveidus. Galerijā "Istaba" niezēs: Madarai Betherei, Krišjānim Elvikam, Annai Malickai, Lienei Rumpei, Jānim Šniederam, Rūdolfam Štameram, Kristīnei Upītei, Inesei Zalviņai, Paulai Zvanei. 

2. Lodes atkal stāsies gaisā

Sakritība labu labā – piektdiena, 13. datums, un brāļu Vačovsku “Matrix” uz lielā ekrāna. Šādu iespēju multipleksā “Kino Citadele” mums sagādājusi apvienība “Kino Kults”, kura jau vairākus gadus rūpējas par to, lai kino cienītāji varētu atgriezties pie dažādu žanru klasikas kino, pie tam – uz lielā ekrāna.

“Matrix” patiesi ir viena no kulta filmām, kuras ietekmi dažādos populārās kultūras produktos redzam vēl šodien.

Zināms, ka nākamajā gadā gaidāma šī fantastikas grāvēja ceturtdā daļa, kuras režisore būs nu jau Lana Vačovska (abi brāļi ir mainījuši dzimumu). Toties 27. martā “Kino Kults” aicina uz vēl vienu mūslaiku kinoklasikas piemēru: Kventina Tarantino “Džekiju Braunu”, vienu no nepelnīti piemirstākajām režisora filmām. 

3. Mālera piektā un klavieru kvartets “RIX”

“Nāve, kas dejā atceļ tradicionālo sabiedrības šķelšanos,” – tā sava koncerta iedvesmas avotu – nāvesdeju – raksturojis franču komponists Olivjē Greifs, kura opusu “Nāvesdeja” būs iespējams dzirdēt klavieru kvarteta “RIX” sniegumā piektdienas vakarā, Lielajā ģildē. Apvienībā muzicē Sandis Šteinbergs (vijole), Ilze Kļava (alts), Reinis Birznieks (čells) un Jānis Maļeckis (klavieres un – arī ļoti laba gleznu izstāde Jūrmalas muzejā!). Šis skaņdarbs sagatavos klausītājus Gustava Mālera mūzikas skanējumam. Viņa Piekto simfoniju diriģēs Andris Poga un atskaņos Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. 

Simfonijas pirmatskaņojums notika 1904. gadā Ķelnē, un toreiz to diriģēja pats komponists. Kaut arī šo mēdz uzskatīt par vienu no konvencionālākajām Mālera simfonijām, tajā tik un tā fiksējami dažādi īpatnēji risinājumi, piemēram, sēru maršs, kas iesāk skaņdarbu un Adagietto daļas atšķirīgā instrumentācija (arfai un stīgu sekcijai) no pārējām, daudz komplicētāk būvētajām daļām. Pirms koncerta Lielās ģildes Minsteres zālē notiks pirmskoncerta sarunas, kurās Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītājs. Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra redaktors Orests Silabriedis tiksies ar režisoru Dāvi Sīmani, lai sarunātos par simfonisko mūziku kinofilmās, īpaši pievēršoties Venēcijai un dekadencei Mālera Piektajā simfonijā.

4. Kļūt par melno avi

Gatavajoties performances mākslas festivālam "Starptelpa", kas Rīgā norisināsies jūnija sākumā, Latvijas Performances mākslas centrs šo svētdien aicina uz performanču vakaru Tallinas ielas kvartālā, kultūrtelpā “Tu jau zini Kur”. Vakara tēma: mākslinieka pašizpēte, izmantojot neordināru pieeju - uz brīdi pārtopot par “pasaules melno avi”. Par saviem darbiem vakara sākumā stāstīs māksliniece Larysa Bauge. 

Viņa fokusējas uz performances mākslu kā radošu izpausmi, kas apvieno dažādas nozares un cenšas izvairīties no dažādām dogmām mākslā.

Performancēs Larysa Bauge izmanto personīgās pieredzes dažādību, mainot savu identitāti, notikumu laiku un vietu, allaž aicinot pārdomāt pasaules uzbūvi. Vakara gaitā (sākums no plkst. 18.00) būs iespēja redzēt Larisas vadītās meistarklases “Melnās avis nemelo” dalībnieku darbu prezentāciju, kā arī citu mākslinieku performances.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti