Toma Treiberga kultūras ieteikumi šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jūlija beigās kultūras notikumi sauc ārpus Rīgas centra un pašas galvaspilsētas - baudīt skaņas instalāciju Cēsīs, praktizēt prāta brīvību Daugavgrīvas cietokšņa teritorijā, klausīties izcilu grupu koncertus vai piedalīties radošajā darbnīcā. Savus kultūras ieteikumus piedāvā "Kilograms kultūras" žūrijas loceklis Toms Treibergs.  

Cēsu mākslas festivāls un "Tīrkultūras" 36 stundu dzīvā skaņas instalācija 

Kopš Cēsu mākslas festivāla pirmajiem gadiem šī Vidzemes pilsēta pārliecinoši iezīmējusi savu vietu Latvijas kultūras kartē, un šajā ziņā vēl viens gruntīgs triepiens ir gaidāms jau šo piektdien, kad savu darbību līdz ar pārējo festivāla programmu uzsāks Latvijas Radio 3 "Klasika” raidījuma "Tīrkultūra” 36 stundu dzīvā skaņas instalācija "Unexpected Sources/Dzīvie avoti”.

Iecere, kuras balsti mūsu pusē ir dueta MAREUNROL’S (Mare Mastiņa un Rolands Pēterkops) un Kristas un Reiņa Dzudzilo rokās, apmeklētājiem piedāvās izmēģināt atšķirīgas audiovizuālās pieredzes rakursu. Protams, arī ārvalstu mūziķu un mākslinieku klātbūtne stiprinās izvēlētā mērķa sasniegšanu. Paša Mākslas festivāla atklāšanu iezīmēs ASV neatkarīgā kino autora Džeimsa Beninga izstāde, kura darbošanās ar filmu lentēm ietiecas arī objektu un instalāciju izveidē. Beninga darbos pētītas tādas tēmas kā individuālā pagātne, rasu attiecības, kolektīvā atmiņa, tāpat arī noteiktas vietas, industrijas un ainavas nozīme.

Festivāls "Komēta” Daugavgrīvas cietokšņa teritorijā

Vienubrīd sociālajos tīklos klejoja gara vēstule no festivāla veidotājiem, ka tas šogad tomēr nenotiks – iemesls, ja nemaldos, bija saistāms ar finansējuma trūkumu un apjautu, ka šāda iniciatīva (kaut arī ar ieejas biļetēm un zināmu komercijas klātbūtni) negūst pietiekamu praktisku un teorētisku domubiedru atbalstu.

Par laimi, šobrīd iespējams secināt, ka festivāls notiks gan – un jau šai pašā nedēļas nogalē. Mūzika, meistardarbnīcas, kino un sarunu sesijas ir tikai pāris no izklaides un prāta bagātināšanas iespējām šai pasākumā, taču tā veidotāji iezīmē būtiskāku aspektu pār individuālās labpatikas nodrošināšanu. Kā tīmekļa žurnālā "Satori” skaidro viena no festivāla "Komēta” organizatorēm Liene Jurgelāne, tad "(..) mēs gribam, lai cilvēki uz festivālu skatās kā vienotu veselumu, kurā nozīme ir katrai programmas detaļai, videi, līdzcilvēkiem un mums pašiem, ne tikai pasākuma galveno mākslinieku koncertam un dzērienam ar draugiem. Apzināti izkāpt ārpus pierastā un ērtā patērēšanas burbuļa robežām, domājot par to, kādu saturu mēs saņemam un patērējam. Paradumu un attieksmes mainīšana var prasīt laiku un izglītošanās darbu gan pasākuma organizatoriem, gan apmeklētājiem, taču "Komētā" mēs cenšamies to ik gadu piedāvāt, gan veidojot "Komētas akadēmijas" saturu, kur ar dažādu lektoru palīdzību iespējams meklēt atbildes uz jautājumiem, kā un kas notiktu, ja cilvēks savas pasaules centrā ieliktu dabu, nevis pats sevi”.

Iespējams, tieši Daugavgrīvas cietokšņa apkaime būtu atbilstošākā vieta Lienes pieminētajai centra nomaiņai – ja vien tas, protams, nav jau noticis iepriekš. 

"The Coconuts", "Ezeri" un "The Bad Tones" ķieģeļbārā "Brick Bar" 

Vai esat apmeklējuši bijušo tekstilrūpnīcu "Boļševička” Ganību dambī? Apmeklējiet gan, sevišķi tāpēc, ka askētiskās, bet tāpēc ne neglītās teritorijas haotiskais rāmums ir patīkami vēss, salīdzinot ar sakarsušajām centra ielām. Vēl arī tāpēc, ka vienā no fabrikas ēkām skatāma Rīgas Laikmetīgās mākslas biennāles RIBOCA 1 ekspozīcija (par tās atrašanu neuztraucieties, tūdaļ pat pie teritorijas sākuma ir informācijas kiosks) un vienlaikus ieskats mākslinieku Andra Eglīša un Katrīnas Neiburgas radošajā telpā. Un pavisam noteikti apmeklējiet tāpēc, ka 26.jūlijā astoņos tajā spēlēs trīs no šībrīža talantīgākajām mūsu muzikālajām apvienībām: etnoblūza un rokfolka grupa "The Coconuts", avangarda popa un eksperimentālā grupa "Ezeri" un psihedēliskā roka apvienība "The Bad Tones". Kaut arī skanējumi pieminētajiem mūziķiem ir atšķirīgi, tomēr viņus visus vieno pilnīga atdeve mūzikas radīšanas un arī atrādīšanas procesā, bez mākoņos iestīvētiem deguniem viņi aicina katru izjust mūzikas noslēpumaino stāstu, kurš it kā liekas tik pazīstams, bet allaž atstāj kādu uztveres pēcgaršu tālākām pārdomām. 

Ūnas Laukmanes vadītā bērnu radošā darbnīca 

Sestdien, 28. jūlijā, plkst. 11.00 izstāžu cikla “Skaņai vajag mākslu” ietvaros fonda “Mākslai vajag telpu” Vasaras mājā Kalnciema ielā notiks tekstilmākslinieces un grāmatu dizaineres Ūnas Laukmanes vadītā bērnu radošā darbnīca. Tajā bērni (vecākus nebūt neatstājot ārpusē) ir aicināti iepazīties ar jaunradītajām skaņu gleznām, kuras komponējuši projekta dalībnieki – grupas "Instrumenti" un "Mumiy Troll", komponists Imants Kalniņš, mūziķis Intars Busulis, pianists Vestards Šimkus un grupa "Prāta Vētra". Autoru iedvesmas avots: mākslas darbi no Zuzānu ģimenes mākslas kolekcijas, kurus katrs mūziķis izvēlējies par savas ieceres vadmotīvu. Dalībnieki aicināti veidot vizuālās interpretācijas par tajā brīdī izstādīto skaņu gleznu, pievienojot tajā sajūtu, kuru sniedz arī telpā radušies iespaidi. Tādējādi bērni un vecāki, iespējams, piedzīvos līdzīgu pieredzi, kāda tā bija mūziķiem, kuri piedalījās projektā.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti