Teātra un kino pārbagātība. Kultūras notikumi šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šonedēļ kultūras notikumu pārbagātība vērojama jau teātrī vien – pirmizrāžu birums neapskaužams. Taču turpinās arī vērienīgais kino rudens un nesnauž arī citi mākslas žanri. Dažus akcentus izvēlas Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītāja un Latvijas Televīzijas redaktore Anete Ašmane-Vilsone.

Teātris, teātris, teātris

Šonedēļ tikai retajā Latvijas teātrī nav gaidāma pirmizrāde! Jauni iestudējumi dažādām auditorijām top Ģertrūdes ielas teātrī, Nacionālajā un Dailes teātrī, Jaunajā Rīgas teātrī, trupā "Kvadrifrons" un arī Daugavpilī un Liepājā. Vēl neredzot nevienu, riskēšu izcelt liepājnieku jaundarbu "Igauņu bēres 1999", ko pēc Andrusa Kivirehka darba iestudē režisors Regnārs Vaivars. Radošā grupa pat devusies kopīgā izpētes braucienā uz kaimiņzemi, lai novērotu un iepazītu igauņu uzskatus un dzīvesveidu. 1999. gadu īpaši izcēlis režisors, sasaistot to ar citiem svarīgiem Latvijas un pasaules notikumiem, bet izrādes sižets vēsta par Andresu, kas nespēj no malu malām sasaukt savus tuviniekus ne Ziemassvētkos, ne dzimšanas dienā un citos svētkos. Tā nu viņš nolemj nomirt, jo tad gan visi atbrauks, jo mantojumā ir māja un zeme. 

Riga IFF atklāšana (2022)
Riga IFF atklāšana (2022)

Kino, kino, kino

Neapjukt plašajā kino notikumu gūzmā nav viegli – ja vēl ar latviešu filmu pirmizrādēm, kas ar aptuveni iknedēļas regularitāti priecēs vēl kādu brīdi, varētu tikt galā, tad ar festivāla "Riga IFF" programmas piedāvājumu nav tik viegli. Taču tas nav iemesls, lai paliktu mājās (kaut gan arī to var darīt, jo daļa filmu skatāma arī tiešsaistē). Pētot piedāvājumu, katrs noteikti atradīs ko savai gaumei atbilstošu – īsfilmas, jaunumi un klasika, vācu, ziemeļvalstu un Baltijas kino, filmas visai ģimenei un šonedēļ arī Lindas Oltes filmas "Māsas" pirmizrāde.

Zenta Logina (1908–1983), Elīza Atāre (1915–1993) "Himna dzīvei", 1974
Zenta Logina (1908–1983), Elīza Atāre (1915–1993) "Himna dzīvei", 1974

Rok–darbi

Restrospektīvu ar pagājušā gadsimta 60.–80. gadu tekstilmākslas meistariem sniedz Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, aicinot uz izstādi "Rok–darbi". Visa pamatā ir garbārkstis, kas sākotnēji austas paklājiem, bet laika gaitā kļuvušas par oriģināliem interjera priekšmetu akcentiem. Izstādītā krājuma kolekcija izceļ arī citas šodien mazāk zināmas aušanas prasmes – vienkārtnis, īsbārkšu tehnika un citas. Izstādīto meistaru vidū arī Rūdolfa Heimrāta, Veras Vidukas, Mildas Klēbahas, Ernas Ošeles, Ellas Ūdres-Dvieles, Zentas Loginas, Georga Barkāna un citu meistaru veikums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti