Teātra svētki un citi kultūras notikumi šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šajā nedēļā kultūras notikumus izvēlas Latvijas Televīzijas Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, aicinot svinēt teātri, iegrimt kino un nodoties mūzikai.

"Spēlmaņu nakts" burvība

Ir klāt 23. novembris, Eduarda Smiļģa 136. dzimšanas diena, un ir klāt "Spēlmaņu nakts". Ik gadu šis Latvijas teātru lielais notikums tiek tiešraidīts sabiedrisko mediju ēterā, un katrs var sekot līdzi balvu pasniegšanas un saņemšanas emocionālajam viļņojumam. Šoreiz par 2021./2022. gada sezonas veikumu tiks sumināti saņēmēji 13 kategorijās, atkal atgriežot tradicionālās nominācijas iepriekšējā gada "Skatuves naglu" balvu vietā. Medijos jau sumināti balvas saņēmēji par mūža ieguldījumu teātra mākslā – režisore, runas pedagoģe, Latvijas Kultūras akadēmijas profesore Aina Matīsa un režisors, aktieris un skatuves mākslas pedagogs Edmunds Freibergs. Bet īpašu noskaņu ceremonijai piešķirs šī gada jubilāra Zigmara Liepiņa mūzika.

Ceremonijai tiešraidē no pulksten 19.00 varēs sekot portālā LSM.lv un Latvijas Radio 1, savukārt no pulksten 21.15 notikums būs skatāms LTV1 ēterā.

Dokumentālā filma "Paula un ceļš"
Dokumentālā filma "Paula un ceļš"

Paula un ceļš

Īpaša pieredze ir sagaidāma LTV ēterā – filma par Paulas Tisenkopfas cīņu ar krūts vēzi. Lai dalītos savās izjūtās, Paula izveidoja izstādi "Paštrokšņi" Laubes namā, kas pārsteidza un arī šokēja tās apmeklētājus. Filmā Paulas stāsts atklājas pamazām, ļaujot mums iepazīt, iekļūt, ienirt izjūtās, ko īsti nozīmē šīs smagās slimības pieredze, kādas emociju gammas tā liek piedzīvot. Un arī pati Paula iepazīst sevi no jauna… Filmu veidojuši scenārija autore – teātra kritiķe un raidījuma "Kultūrdeva" vadītāja Henrieta Verhoustinska un režisors – viņas dzīvesbiedrs, lielisks dokumentālā kino autors un operators Andrejs Verhoustinskis. Domājams, tieši viņu ilglaicīgā sadarbība ir ļāvusi pietuvoties un tik smalkjūtīgi pieskarties Paulas personībai un dzīvei ar kameras aci.

Dokumentālās filma "Paula un ceļš" pirmizrāde – 24. novembrī pulksten 21.10 LTV1 un REplay.lv.

Žans Klods Kazadesī
Žans Klods Kazadesī

Franču mūzika drūmā novembrī

Latvijā atkal viesojas pieredzes bagātais franču maestro Žans Klods Kazadesī, lai tiktos ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un atklātu savu diriģenta meistarību tieši franču mūzikas interpretācijās. Klausītājus sagaida krāspilna, teju ainaviska un tematiska franču mūzikas izvēle jeb mūzika, aiz kuras lielākoties slēpjas dažādi stāsti – šoreiz Sezāra Franka "Nolādētais mednieks", Anrī Ditijē Pirmā simfonija un Morisa Ravēla divi impresionisma šedevri – "Šeherezade" un "Dafnīds un Hloja". Šī ir cita tembrālā pasaule, cita dzīves tempa izjūta un cits pasaules piesātinājuma skārums, kas galu galā jūs pārcels pavisam citu vibrāciju pasaulē – prom no vēsā, tumšā un drūmīgā Latvijas novembra.

Koncerts izskanēs piektdien, 25. novembrī, pulksten 19.00 Lielajā ģildē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti